a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Ritkán látható 1956-os felvételek a svéd tévében

moharcol_leadAz 1956-os forradalom napjai alatt 9-10 külföldi filmes stáb készített felvételeket. Ezek magukat a forradalmi eseményeket, valamint a közvetlen következményeket örökítették meg, másrészt az európai visszhanggal foglalkoztak. A felvételek egy része a MaNDA filmarchívumában is megtalálható, más részüket kevésbé ismerjük.

Ez az állapot a digitális korban lassan változik, mivel az archívumok és televíziók online is közzéteszik egyes anyagaikat. A brit filmhíradó, a British Pathé például a közelmúltban a Youtube-ra töltötte fel páratlan dokumentumállományát, az ő 1956-os felvételeiket itt lehet megnézni. Maga a British Pathé egyébként nem forgatott Magyarországon, ők is az osztrákoktól, illetve magyar operatőröktől vásárolták a felvételeiket. Ezek viszont sokszor jobb állapotban vannak, mint amit a magyar filmarchívumban megtalálhatunk – tudtuk meg Varga Jánostól, a korszak filmjeinek szakértőjétől.

A svéd filmhíradó annak idején két összeállítással hívta fel a figyelmet a magyar forradalomra. A Magyarország harcol (Ungern kämper, 6’49”), illetve a Segítsd Magyarországot (Hjelp Ungern 5’ 10”) döntően az osztrák filmhíradó (Wochenschau), illetve az Osztrák Fox filmvállalat felvételeiből készült összeállítások. Ezeket a számunkra különösen érdekes, a magyar archívumból nagyrészt hiányzó felvételeket az SVT svéd televízió honlapján most online is megnézhetjük.

moharcol
A képre kattintva eljut a híradóhoz!

A Magyarország harcol az aknamezős drótkerítés, a vasfüggöny képeivel indul:

vasfüggöny

A határon újságírók várakoznak. Vöröskeresztes magyar teherautó érkezik gyógyszerért, kötszerért, élelmiszersegélyért. Ezalatt a hegyeshalmi határállomáson felhúzzák a lyukas zászlót, egy szorgalmas kéz éppen levakarja a csillagot egy mozaikról, majd egy határközeli faluban szedik le a Rákosi-címert a téesz vagy a tanácsháza kerítéséről.

moharcol

Nyugat-Európából megindul a segítség: vérplazma szállítmányt pakolnak teherautóra, egy másik a holland Vöröskereszt adományait hozza. Bécsben is folyik a segélyek szervezése: ruhaneműt, kenyeret, pénzt gyűjtenek. A schwechati repülőtérnek fontos szerepe volt a szállítmányok koordinálásában.

moharcol
Szállításra váró segélyszállítmányok a schwachati repülőtéren

Ezalatt Mosonmagyaróváron a sortűz áldozatait temetik. Az Osztrák Fox kamerája megörökítette az 1-es út mellett álló tankokat, a Széna teret, a Bem teret is, valamint a Kossuth-hidat, rajta éppen áthaladó tankkal (ami azért érdekes, mert normál esetben busz sem mehetett át rajta).

1956_ungarn
Kossuth-híd, áthaladó tankkal

Budáról filmezték le a Fehér Házat, amely 1956-ban az Országos rendőrfőkapitányság székháza volt. A narrátorszöveg szerint éppen most égetik el a titkos iratokat, az épület felett ezek füstje látható:

1956_ungarn3

A Segítsd Magyarországot nagyrészt a menekültekkel foglalkozik, akik biciklivel, szekéren, teherautón indultak az ismeretlenbe, mint azt a korszakkal foglalkozó játékfilmeken is annyiszor láttuk.

hjelp
A képre kattintva eljut a híradóhoz!

A határátlépéskor a semleges Ausztriában a fegyvereket be kellett szolgáltatni:

hjelp

Sokan sírva búcsúznak:

1956_hjelp

Máig megható nézni ezeket a régi felvételeket a bizonytalanba induló tömegekről, még akkor is, ha tudjuk, hogy a világ legalább abban összefogott akkoriban, hogy segítse őket az új életkezdésben.

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2014.10.31. 10:41 • Címke: 1956, filmhíradók, történelem