a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

​Művészteremtő vakbélgyulladás

matisselead

Cézanne, Matisse, Picasso. Ez elkezdte, az továbbvitte, amaz beteljesítette. Mármint a képzőművészet modernizálását – egyesek szerint. Cézanne sokat kínlódott a festéssel, Matisse a végén botra szerelt krétával rajzolt a falra, Picasso zseni volt. Cézanne magányosan dolgozott, Matisse pedig végig rivalizált Picassóval. 1906-ban Gertrude Stein révén ismerkedtek meg, aki ügyesen mindkettőtől vásárolt, és Matisse 60 évvel ezelőtti haláláig tartott a verseny.

Amiben Henri Matisse azért némi hátránnyal indult a katalánnal szemben, hiszen csak 21 évesen kezdett el festeni, Picassónak viszont (gondoljunk csak a híres film aktrajzolásról szóló jelenetére) jeles művész volt az apja is, akitől már gyermekkorában megkapta az alapokat. Matisse egy kis boltot üzemeltető, megfontolt házaspár gyermeke volt, így nem véletlen, hogy jogi egyetemet végzett és 21 éves koráig ügyvédbojtárkodott. A nagy váltást egy vakbélgyulladáshoz köthető hosszadalmas kórházi kezelés hozta meg, amikor az ágyszomszédja, akár csak egy későbbi híres diktátor, képeslapokat kezdett el másolgatni mellette. Az unatkozó Matisse-t pedig anyukája meglepte egy festőkészlettel és ettől kezdve nem volt megállás az emelkedőn, vagy lejtőn. 1891-től otthagyta az ügyvédi irodát, készül az École des Beaux Arts felvételijére, ami 1892-ben még nem sikerül neki. Pedig a Julián Akadémián képezte magát, ott ahol többek között Egry József, Czóbel Béla vagy Réti István is. Ezután a szimbolista Gustave Moreau műtermében próbálkozik, aki a Louvre-ba küldi másolni. 1995-ben végül megnyílnak előtte a francia Képzőművészeti Főiskola kapui, de egy év óralátogatás után inkább megnősül és nejével együtt utazgatni kezd.

matisse voros szoba
Csak a színek: Vörös harmónia

Mert Matisse-nél hosszú élete végéig nagyon fontos az utazás is. Londonban Turner festészetét tanulmányozza (nem tesz rá különösebb hatást), Marokkóból a dekorativitást hozza haza, Itália és Dél Franciaország – ahová előbb rendszeresen visszatér, majd le is költözik – a fényt és a tiszta színeket adja festészetéhez.

matisse papirbol kivagott
A király szomorú – papírból kivágva

A fény és a tiszta színek: Matisse ezekre esküszik, no és Gauguin festészete mellett az akkoriban divatos japán fametszetek formavilágára. Társaival (André Derain és Maurice de Vlaminck) együtt gyorsan elfelejtik az árnyalatokat és a perspektívát is. Nem véletlen, hogy Matisse 1903-as megjelenése az Őszi Szalonon, a francia festők nagy seregszemléjén botrányokat indukál. De a világ halad, és egy Sait-Tropez-ban eltöltött nyár után már 12 képét veszik be a tárlatra, sőt, egy magángalériában sor kerül az első önálló kiállítására is. 1905-ben pedig már olyan nagyon nagyon ott vannak a Szalonon, hogy egy kritikus el is nevezi őket „Vadaknak”. (Nem lesz hosszú életű a társaság: Matisse, a vezér egyre többet van Délen, még a nagy reményekkel induló Matisse Akadémiát is a sorsára hagyja.)

Berlinben, Moszkvában és New Yorkban is kiállításai vannak, Tahitire pedig ugye Gauguin miatt is el kellett mennie. És Steinék mellett jönnek az orosz gyűjtők is, 1909-ben Scsukin rendel tőle, de befut nemsokára Morozov is – így került majd’ ötven alkotása Oroszországba. Matisse pedig az év (szebbik) felét Nizzában, egy pazar villában tölti, 1920-ban Picasso mellett ő is jelmezeket tervez Gyagilev balettjének és ifjú titkárnőjéről, Lidia Delektroszkajáról készít aktokat.

matissetanc
A tánc

1930-ban falra kerül A tánc című freskó is, és ekkoriban kezd el „ollóval rajzolni”, azaz a segédje által gouache-sal befestett színes papírlapokból vágja ki mozgó figuráit. A második világháború elől végleg Nizzába, majd 1943-ban a közeli Vence-be költözik és rendületlenül fest a világégés alatt is. (Elvált felesége és lánya közben börtönbe kerül a francia ellenállásban való részvételért.)

matisse kreta a boton
Kréta a boton

Utolsó nagyobb, már jórészt tolókocsiból végzett munkája 1948 és 1951 között a dominikánus nővérek vence-i Rózsafüzér kápolnája volt. Itt került a botra az a fekete kréta és pont a rivalizálás végére.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2014.11.03. 14:37 • Címke: képzőművészet, évforduló