a rovat írásai

Nem a rák, méreginjekció végzett a költővel?

Nemzetközi szakértők egy csoportja szerint százszázalékos bizonyossággal kijelenthető, hogy a Nobel-díjas chilei költő, Pablo Neruda halálát nem rák okozta, ahogy azt annak idején a katonai rezsim állította a dél-amerikai országban.

És elindult a nagy íróper

Hatvan éve, 1957. október 25-én kezdődött az 1956-os forradalom utáni Kádár-kormány nagy nemzetközi visszhangot kiváltó koncepciós jogi eljárása, a „nagy íróper″.

Segédmunkásból lett költő

Október 24-én lesz hetvenöt éves Serfőző Simon Kossuth- és József Attila-díjas költő, író.

Ishiguróé a Nobel

Kazuo Ishiguro angol írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Hemingway tíz évesen képzeletben Európába utazott

Előkerült Ernest Hemingway első elbeszélése, amelyet még tízéves korában írt. A fikciós útinaplót két Hemingway-kutató, Sandra Spanier és Brewster Chamberlin találta meg egy Key West-i magánarchívumban.

100 éve született Szbó Magda - megemlékezés Debrecenben

Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából emlékházat és domborművet avattak az író egykori iskolájában, a debreceni Dóczy gimnáziumban.

Csesztve és Sztregova, Arany és Madách

Madách Imre Irodalmi Napokat tartanak a szlovákiai Alsósztregován és a Nógrád megyei Csesztvén; a pénteki és szombati rendezvény programjait Arany János születésének 200. évfordulója jegyében állították össze, és megemlékeznek a két költő barátságáról is, tájékoztatta az MTI-t a csesztvei Madách Imre Emlékház munkatársa.

Költő elvont gondolatisággal

Hatvan éve, 1957. október 3-án halt meg Szabó Lőrinc Kossuth-díjas költő, műfordító.

Tompa a búslelkű verselő lelkész

Kétszáz éve született Tompa Mihály, népdalokból kiinduló édes-bús elégiák és hazafias versek szerzője. Három település református lelkésze, és Petőfi, majd Arany barátja. Aki végül is három faluban élte le életét, és vetette papírra tekintélyes életművét.

Ma van a magyar dráma napja

A magyar dráma napját 1984 óta rendezik meg Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve.

King a rémkirály

Nagy valószínűséggel Stephen Edwin King írással tölti 70. születésnapját is. Na jó, mondjuk inkább, hogy azért reggel még bepötyög néhány bekezdést az aktuális műből, és csak azután adja meg magát a nagy napnak. És ünnepelheti, ünnepeltetheti magát, mert valószínűleg ő a világ legismertebb, és legelismertebb élő írója.

Irodalom összes cikke »

Szekszárdon állítják ki a Mészöly-Polcz-gyűjteményt

meszolypolczlead

Szekszárdon mutatja be a Kogart Ház Mészöly Miklós–Polcz Alaine-gyűjteményét, a pénteken a Művészetek Házában nyíló kiállítás a Mészöly Miklós Egyesület hétfői szekszárdi emléknapjához kapcsolódik.

A február 7-ig látható, A képek megszólítása című tárlaton a gyűjtemény mind a negyven darabja szerepel majd – mondta az MTI-nek Fertőszögi Péter, a kiállítás rendezője. A kollekciót 2007-ben  halála előtt nem sokkal  Polcz Alaine hagyta a Kovács Gábor Művészeti Alapítványra, amely katalógust is megjelentett a jelentős hazai alkotók műveit is magában foglaló anyagról. A gyűjtemény zömében Bálint Endre (1914-1986) és Vajda Júlia (1913-1982) festményeit, erdélyi üvegre festett ikonokat tartalmaz, de megtalálható köztük Szőnyi István és Sváby Lajos egy-egy műve is.

meszoly polc alaine

A gyűjteménynek irodalmi kötődései nincsenek, alapvetően Mészöly és Polcz Alaine személyes és művészi kapcsolatait reprezentálja  tette hozzá a művészettörténész, megjegyezve, hogy többségét ajándékként kapta az íróházaspár Bálint Endrétől és Vajda Júliától, az ikonokat erdélyi útjaik során vásárolták, de Szőnyi István Zebegényi utca télen című festményéről, illetve egy ismeretlen orosz festő Mészöly-portréjáról nem tudni, pontosan hogyan került hozzájuk. A kiállítást a Kossuth-díjas írót három évtizeden át megörökítő fotóművész, Móser Zoltán ajánlja a közönség figyelmébe, aki halála előtt az utolsó képet készítette róla. Január 19-én, Mészöly Miklós (1921-2001) születésnapján a nevét viselő egyesület Szekszárdon adja át az íróról elnevezett díjat, amelyet eddig tíz kortárs magyar író, költő kapott meg, köztük Baka István (1948-1995) posztumusz. A hétfői emléknapon mások mellett Szörényi László irodalomtörténész, Darvasi László  korábbi díjazott író  és Kukorelly Endre költő idézi fel a 94 éve született Mészöly munkásságát.

MTI

• Publikálva: 2015.01.13. 16:17 • Címke: kiállítás

Digitális Irodalmi Akadémia