a rovat írásai

Nem a rák, méreginjekció végzett a költővel?

Nemzetközi szakértők egy csoportja szerint százszázalékos bizonyossággal kijelenthető, hogy a Nobel-díjas chilei költő, Pablo Neruda halálát nem rák okozta, ahogy azt annak idején a katonai rezsim állította a dél-amerikai országban.

És elindult a nagy íróper

Hatvan éve, 1957. október 25-én kezdődött az 1956-os forradalom utáni Kádár-kormány nagy nemzetközi visszhangot kiváltó koncepciós jogi eljárása, a „nagy íróper″.

Segédmunkásból lett költő

Október 24-én lesz hetvenöt éves Serfőző Simon Kossuth- és József Attila-díjas költő, író.

Ishiguróé a Nobel

Kazuo Ishiguro angol írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Hemingway tíz évesen képzeletben Európába utazott

Előkerült Ernest Hemingway első elbeszélése, amelyet még tízéves korában írt. A fikciós útinaplót két Hemingway-kutató, Sandra Spanier és Brewster Chamberlin találta meg egy Key West-i magánarchívumban.

100 éve született Szbó Magda - megemlékezés Debrecenben

Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából emlékházat és domborművet avattak az író egykori iskolájában, a debreceni Dóczy gimnáziumban.

Csesztve és Sztregova, Arany és Madách

Madách Imre Irodalmi Napokat tartanak a szlovákiai Alsósztregován és a Nógrád megyei Csesztvén; a pénteki és szombati rendezvény programjait Arany János születésének 200. évfordulója jegyében állították össze, és megemlékeznek a két költő barátságáról is, tájékoztatta az MTI-t a csesztvei Madách Imre Emlékház munkatársa.

Költő elvont gondolatisággal

Hatvan éve, 1957. október 3-án halt meg Szabó Lőrinc Kossuth-díjas költő, műfordító.

Tompa a búslelkű verselő lelkész

Kétszáz éve született Tompa Mihály, népdalokból kiinduló édes-bús elégiák és hazafias versek szerzője. Három település református lelkésze, és Petőfi, majd Arany barátja. Aki végül is három faluban élte le életét, és vetette papírra tekintélyes életművét.

Ma van a magyar dráma napja

A magyar dráma napját 1984 óta rendezik meg Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve.

King a rémkirály

Nagy valószínűséggel Stephen Edwin King írással tölti 70. születésnapját is. Na jó, mondjuk inkább, hogy azért reggel még bepötyög néhány bekezdést az aktuális műből, és csak azután adja meg magát a nagy napnak. És ünnepelheti, ünnepeltetheti magát, mert valószínűleg ő a világ legismertebb, és legelismertebb élő írója.

Irodalom összes cikke »

Megjelent a MúzeumCafé 28. száma

muzeumcafeleadA MúzeumCafé legújabb számát ajánljuk.

A tervezett budapesti múzeumi negyed várható urbanisztikai hatásai és a hazai képzőművészeti élet legbefolyásosabb szereplője; magyar régészek nemzetközi munkái és holland múzeumok internetes tevékenysége; Kína sokszínű múzeumi világa és a budapesti Füvészkert; Pannónia római kori emlékei és a tavalyi év MúzeumCafé-díjasa; a rendszerváltás előtti „rizikós” kiállítások és a Holokauszt Emlékközpont megújulása – mindez, és még sok minden más érdekesség a múzeumok világából a MúzeumCafé most megjelent legújabb számában.

 muzeumcafe_címlap

A lap borítóján ezúttal a Liechtenstein hercegi kollekcióban őrzött egyik festmény részlete látható, amelyet a bécsi–vaduzi gyűjtemény kezelői a szerkesztőség kérésére küldtek el felhasználásra a MúzeumCafé címlapjára. Belül a lapban a szokásos bevezető hírek, kiállításajánlók után a Múzeumguide ezúttal Kínába kalauzol el, hogy megismerhessük a hatalmas ország sokszínű múzeumi rendszerének kialakulását, történetét és mai változatos helyzetét. A Disputában ezúttal azt a kérdést tette fel a szerkesztőség, hogy vajon milyen urbanisztikai hatásai lehetnek a városra az Ötvenhatosok terére tervezett új budapesti múzeumi negyednek: Petrovszky Gábor, a Magyar Ingatlanszövetség elnöke, Szemerey Samu építészmérnök-városépítész, Kovács Dániel művészettörténész, a hg.hu főszerkesztője és Takáts József, aki a Pécs Európa Kulturális Fővárosa projekt előkészítőjeként már részt vett egy hasonló nagyságú, egész városra kiható fejlesztés előkészítésében mondja el a véleményét minderről. A Műhelyben először az 1907-es első egyiptomi feltárástól kezdve máig sorra vesszük mindazokat a régészeti ásatásokat szerte a nagyvilágban, amelyekben magyar szakemberek is közreműködtek, illetve ma is közreműködnek; ezt követően a Régi Épületek Kutatóinak Egyesültének elnöke mutatja be a szakmai társaság működését és annak eredményeit; ellátogatunk a Pásztói Múzeum új múzeumpedagógia oktatótermébe és látványraktárába; s végül egy holland interneteskoncepció-fejlesztő szakember mutatja be, hogy hogyan is használják ki országában a múzeumok a világháló adta sokféle lehetőséget.

A Posztamensben az egykori Pannonia provincia római kori emlékeinek múltját és mai helyzetét mutatja be Zsidi Paula régész, az Aquincumi Múzeum igazgatója. A Múzeumnegyedben ezúttal az Iparművészeti Múzeum nagytétényi kastélymúzeumában kezdjük körsétánkat; onnan Budapest „élő múzeumába”, a Pál utcai fiúk Füvészkertjébe látogatunk; s végül a „mulandó csodák emlékházába”, a fővárosi Róth Miksa Emlékházba térünk be. A Múzeumőr rovat élén ezúttal a főszerkesztő laudációja áll, amelyet március közepén a tavalyi MúzeumCafé Díj átadó ünnepségén mondott el, majd egy interjúban közelebbről is megismerhetik magát az elismertet, Gyarmati Zsolt történészt, a csíkszeredai Csíki Székely Múzeum igazgatóját. Ezt követően Passuth Krisztina művészettörténész mesél a rendszerváltás előtti „rizikós” kiállításokról; Szita Szabolcs történész, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója az intézmény történetéről és megújulásának lehetőségeiről fejti ki a véleményét; s végül kiderül, hogy vajon miért is lett egy tavaly év végi szavazáson a kortárs hazai képzőművészeti élet legbefolyásosabbnak ítélt szereplője Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója. A lapot a szokásos nyolc oldalas angol nyelvű cikkismertetők zárják.

A MúzeumCafé a Szépművészeti Múzeum 2007-ben alapított, többszörös hazai és nemzetközi dizájndíjas magazinja. A legújabb szám megvásárolható a múzeumshopokban, a nagyobb könyvesboltokban, a kiemelt újságüzletekben; illetve a lap kedvezményesen előfizethető az elofizetes@muzemcafe.hu címen.

 

• Publikálva: 2012.04.17. 15:30 • Címke: restaurálás, épület, ajánló, kiállítás

Kapcsolódó dokumentumok

Digitális Irodalmi Akadémia