a rovat írásai

Nem a rák, méreginjekció végzett a költővel?

Nemzetközi szakértők egy csoportja szerint százszázalékos bizonyossággal kijelenthető, hogy a Nobel-díjas chilei költő, Pablo Neruda halálát nem rák okozta, ahogy azt annak idején a katonai rezsim állította a dél-amerikai országban.

És elindult a nagy íróper

Hatvan éve, 1957. október 25-én kezdődött az 1956-os forradalom utáni Kádár-kormány nagy nemzetközi visszhangot kiváltó koncepciós jogi eljárása, a „nagy íróper″.

Segédmunkásból lett költő

Október 24-én lesz hetvenöt éves Serfőző Simon Kossuth- és József Attila-díjas költő, író.

Ishiguróé a Nobel

Kazuo Ishiguro angol írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Hemingway tíz évesen képzeletben Európába utazott

Előkerült Ernest Hemingway első elbeszélése, amelyet még tízéves korában írt. A fikciós útinaplót két Hemingway-kutató, Sandra Spanier és Brewster Chamberlin találta meg egy Key West-i magánarchívumban.

100 éve született Szbó Magda - megemlékezés Debrecenben

Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából emlékházat és domborművet avattak az író egykori iskolájában, a debreceni Dóczy gimnáziumban.

Csesztve és Sztregova, Arany és Madách

Madách Imre Irodalmi Napokat tartanak a szlovákiai Alsósztregován és a Nógrád megyei Csesztvén; a pénteki és szombati rendezvény programjait Arany János születésének 200. évfordulója jegyében állították össze, és megemlékeznek a két költő barátságáról is, tájékoztatta az MTI-t a csesztvei Madách Imre Emlékház munkatársa.

Költő elvont gondolatisággal

Hatvan éve, 1957. október 3-án halt meg Szabó Lőrinc Kossuth-díjas költő, műfordító.

Tompa a búslelkű verselő lelkész

Kétszáz éve született Tompa Mihály, népdalokból kiinduló édes-bús elégiák és hazafias versek szerzője. Három település református lelkésze, és Petőfi, majd Arany barátja. Aki végül is három faluban élte le életét, és vetette papírra tekintélyes életművét.

Ma van a magyar dráma napja

A magyar dráma napját 1984 óta rendezik meg Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve.

King a rémkirály

Nagy valószínűséggel Stephen Edwin King írással tölti 70. születésnapját is. Na jó, mondjuk inkább, hogy azért reggel még bepötyög néhány bekezdést az aktuális műből, és csak azután adja meg magát a nagy napnak. És ünnepelheti, ünnepeltetheti magát, mert valószínűleg ő a világ legismertebb, és legelismertebb élő írója.

Irodalom összes cikke »

​Tarkón lövették a legnagyobb novellistájukat

babel_lead75 éve, talán hajnalban tartotta oda egy NKVD-s Iszaak Emmanuilovics Babel tarkójához a pisztolyt, a fegyver eldördült, és ezzel vége is lett az egyik legnagyobb orosz novellista életének. Mint mára kiderült, egy nő miatt került a kopaszodó tarkó a Nagant 1895M csöve elé. Pedig Babel óvatos volt, életben akart maradni egy olyan időben, amikor ez nem volt egyszerű.

Odesszában született még a boldog békeévekben, 1894 nyarán, bár a jórészt zsidók lakta várost úgy 10-15 évente, a visszatérő pogromok idejére elhagyta a béke. De a közösség élni akart és mindig új erőre kapott, nem véletlen, hogy itt, a tengerparton virágzott ki az oroszországi cionizmus is. A nyelvzseni (orosz, jiddis, angol, német, francia, héber) Babel az érettségi után kereskedelmi iskolába került, de már 16 évesen az írás mellett döntött. 1913-ban, Kijevben jelent meg első, visszhangot kiváltó írása (Az öreg Slojme), végül Gorkij is felfigyelt rá és Péterváron publikációs lehetőséget biztosított neki. A forradalom a frissen nősült, baloldali eszméket valló Babelt 1920-ban Bugyonnij Első Lovashadseregéhez sodorja, ahol zsidóságát leplezendő, álnéven jelentkezik és kap a foglyok kihallgatásánál tolmácsi feladatokat.

babel

A Lengyelországban töltött négy hónap után írja meg a Lovashadsereg novelláit, amikkel beírta magát a világirodalom történetébe. Babel életművének legfontosabb 50 írása már 1925-re készen volt, a Lovashadsereg 1926-ban, az Odesszai történetek 1931-ben látott napvilágot. (Más novellák mellett írt még két drámát és hét forgatókönyvet is, amelyek nagyobbik részét meg is filmesítették.) Azt gondolhatnánk, hogy az ilyen élettel teli, fantasztikus és groteszk elemekkel átszőtt modern próza egyértelműen sikeres lesz a kultúrában is forradalmi Oroszországban, de nem így történt. A hadsereg, különösen a kozákság, talán a történelmi hagyományokra visszavezethető antiszemitizmusa miatt tiltakozott, szerintük Babel írásaival meggyalázta a kozák hősöket.

babel
Sztálin halállistája

De nem a katonák tiltakozása miatt került Babel az NKVD kivégzőpincéjébe, hanem inkább egyik kapcsolata miatt. Mert a forradalmiság az író magánéletét is jellemezte. Feleségét, Jevgenyina Gronfeint megcsalta, első gyermeke szeretőjétől, Tamara Kasirinától született, majd a visszatérő asszony is szült egy kislányt neki. Végül egy harmadik nőt, Antonyina Pirozskovát vette el feleségül, aki szintén kislánnyal ajándékozta meg. Ő viszont egy berlini útján a követség fordítójával, Jevgenia Feigenberggel kezdett viszonyt. Aki később Nyikolaj Jezsov felesége lett, az NKVD későbbi nagyhatalmú vezetőjéé, akinek a nevéhez a legnagyobb tisztogatási hullám, a „jezsovscsina” fűződik. Jezsov 1934-től megfigyelteti, 1939. május 15-én dácsájában le is tartóztatják, de az 1940. január 17-én Sztálin által végleg jóváhagyott 346 fős halállistát, amin a 12. helyen szerepelt, már Jezsov utóda, Lavrentyij Berija terjesztette a Gazda elé. (Jezsov 1940. február 4-én kapott golyót a koponyájába.)

nagant
A Nagant 1895M

Babelt, mint a nép ellenségét végezték ki 10 nap múlva, de ez csak 50 év múlva derült ki, özvegyének azt mondták, hogy szívbénulás miatt halt meg 1941. március 17-én. Kiadás előtt álló kötete és kéziratai azóta is egy titkos irattár mélyén hevernek valahol a nagy Oroszországban.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2015.01.27. 12:26 • Címke: évforduló, irodalom

Digitális Irodalmi Akadémia