a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

​Sárga és savanyú Kossuthkifli

kossuthkifli_logoÚgy tűnik, Rudolf Péter Kossuthkiflijén a közszolgálati reklám sem segített, végig kajánkodhattak különféle internetes fórumok a folyamatosan zuhanó nézettségen. Ami mégis csak elmond valamit a hatrészes minisorozatról.

A nézők a távirányítóval szavaztak, ezzel már nincs mit kezdeni, talán az elején kellett volna gondolkodni, mikor kitalálták, hogy Fehér Béla mágikus realista kalandregényéből filmsorozatot csinálnak. Mert ahogy a Száz év magányt sem lehet igazán megfilmesíteni, úgy Fehér Béla ezidáig legjobb könyve is inkább olvasásra termett, mint képernyőre.

Az utolsó, 6. epizódot is levetítették vasárnap a Kossuthkifliből, és nem tudom hány emberben maradt meg az első rész után a remény, hogy talán mégis csak emlékezetes, minőségi mozi kerekedik Fehér Béla remekművéből. Az Üvegtigrisekkel szép sikereket elérő Rudolf Péter nagy fába vágta fejszéjét, fel is vonultatott mindent, amit csak lehetett, szerepeltette a legjobb magyar színészeket, elköltött rengeteg pénzt, aztán az lett belőle, ami lett. De ne essünk azért kétségbe, inkább jó magyar szokás szerint örvendezzünk a félig tele pohárnak, annak, hogy létrejöhetett ez a hat epizód, hiszen a saját gyártású tévésorozat a rendszerváltás után, a szappanoperák megjelenésével bizony száműzettetett a képernyőkről.

kossuthkifli_trokan

Nagy volt hát a várakozás, és hát valljuk be, a felhajtás is a Kossuthkifli körül, még a politika is ott settenkedett valahol a színfalak mögött. Ugyanakkor, akik olvasták a művet, valahol tudhatták, hogy nem fog menni ez a megfilmesítés. Már csak azért sem, mert e történelmi regény (és Jókai-paródia) ereje nem mellesleg a nyelevezetében rejlik, ezt pedig a legjobb igyekezettel sem lehet egy filmsorozatban maradéktalanul visszaadni.

kossuthkifli

Nem véletlen, hogy mindjárt az elején a köz számára érthetetlen nyelvezet volt a kritikák visszatérő eleme. Amiben van is valami, hiszen itt egy viszonylag gyorsan pergő filmről (deklaráltan ez egy 19. századi vadromantikus road movie) van szó, nincs nagyon idő arra, hogy a humán tudományok iránt kevésbé fogékony nézők egy-egy soha nem hallott kifejezés után leállítsák a filmet és elgondolkodjanak annak jelentésén. Persze ezt Rudolf Péter és a forgatókönyv írói (Rudolf mellett Kapitány Iván és Hársing Hilda) is tudták, és igyekeztek is nagyon e tárgykörben valamit összehozni. Ami végül is a beavatottaknak, a regény rajongóinak kevés, a tájékozatlan nézőnek pedig nagyon is sok lett. Nem azt mondom, hogy ez lett a kudarc, a nézők elpártolásának egyedüli oka, de sokat számított, az biztos. Zavaró az is, hogy kissé összelapátoltnak tűnik ez a forgatókönyv. Törekszik a regény visszaadására, ugyanakkor csak azt érzékeli az ember, hogy ide kap, oda kap, végül nem áll össze sem az eredetihez közelítő, sem pedig egy új adaptáció, hanem egy köztes, megfoghatatlan valami. Amiben elindul Pozsonyból a kocsist, Batykót zseniálisan alakító Kálloy Molnár Péter irányításával egy zöld postakocsi, hogy Debrecenbe vigyen egy láda bejglit.

haumann kossuthkifli

Nem csak Kálloy Molnár, hanem a többi színész is kitűnő, felvonul a szakma krémje (a főszereplő Haumann Péter, Reviczky Gábor és Nagy-Kálózy Eszter mellett epizódszerepekben Törőcsik Mari, Bezerédi Zoltán, Scherer Péter, Básti Juli, Fenyő Iván, Nemcsák Károly, Szacsvay László, Szarvas József, Csuja Imre, Rátóti Zoltán, Lukáts Andor, és a író mellett barátja, a valaha színészkedő Fábry Sándor is), de még ez sem segít. És az sem, hogy nem elhasznált arcok, hanem a vígszínházas Lengyel Tamás és Trokán Nóra kapták az ifjú szerelmesek szerepét. Nem teszik izgalmassá a postakocsi és az azt üldöző gyászbatár történetét a jól kiválasztott helyszínek, (nem volt egyszerű feladat, de jól megoldották, talán csak az 5. rész 29 percénél tűnik csak fel a felső sarokban egy nagyfeszültségű vezeték), és Sárdy Zoltán díszletei sem. A CGI-ből pedig jóval többet is ki lehetett volna hozni, mint mondjuk néhány levegőben idétlenül kóválygó madarat. A Swappach Ferdinánd tanácsos mellkasába és fiának homlokába tartó, egymást kerülő golyók már-már hollywoodi magasságokat mutatnak, de van még a könyvben számtalan olyan lehetőség, amiből remek virtuális valóságokat gyárthattak volna.

kossuthkifli

És talán jó lett volna egy filmes eszközként gyakorta alkalmazott térkép is minden rész elején, az összefoglalókban, hogy akkor hol is tartanak hőseink. Ehelyett egy másik, Nagy-Magyarország térkép amortizálódik a szerelem és a kötelességtudat között elvesző, apját meglopó fiú, Swppach Amádé kezében, ami végül homlokon lövése után a jelenlegi határokra fogyva  lebegjen a csónakázótó vízében. Bizony, ezek után bátran állíthatjuk, hogy olyan lett ez a minisorozat, mint az a bizonyos új magyar narancs: kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a mienk. Egyszer végig tudjuk nézni, és közben néha-néha még nevetni is lehet.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2015.04.21. 15:01 • Címke: televízió