a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

​Hadihajó, ami alig áll ki a vízből

lajta leitha hajo lead

A Parlamentnél kikötött Lajta, vagy Leitha monitorról van szó, amit most félóránként induló turnussal ingyen be lehet járni, és ami folyami kotróhajóként szolgált 1921-től egészen a nyolcvanas évekig, amikor beazonosították és elhatározták helyreállítását.

Hogy mekkora kuriózumról van szó, azt az is jelzi, hogy a 200 monitor típusú hadihajóból, ami a világon épült az idők folyamán, hét darab létezik, és mindössze kettő úszik még mindig a vízen. Egy Chilében, egy pedig jelenleg éppen a Parlament előtt. Az 1871-ben Újpesten a vízre bocsájtott Lajta és testvére, a Maros voltak az Osztrák Magyar Monarchia első forgatható lövegtornyú páncélozott, vitorla nélküli hadihajói. A Josef Romako tervezte „csíkbogár-fedélzetű” harci járművek 50 méter hosszúak és 2 méter magasak voltak, a páncél súlya miatt is alig egy méterre emelkedtek ki a vízből. A kevés mutatott felület és a 4 centis páncéllemezek a hajótestet korabeli ágyúkkal szemben gyakorlatilag sebezhetetlenné tették, csak a vastagabb páncélzatú lövegtornyot, a konyhát és a kéményt lehetett esetleg eltalálni.

lajta attekinto rajz

A hajó orrában volt a fogda és a legénységi szállás, ahol a 40 matróz váltásban étkezhetett és alhatott, itt tárolták a kézifegyvereket (mivel a hajót az 1888 és 1893 közötti állapotában állították helyre, így 1873/77 mintájú 11 milliméteres Werndl puskákat láthatunk most a fegyverládában) és itt volt az élelmiszerraktárral szemben a fedélzetmester és a folyamkormányos kamrája is. A hajótestet akkoriban hét rekeszre lehetett osztani vízzáró ajtókkal, egy ilyenen jutunk át a legénységi szállásból a lövegtoronyba, pontosabban az alsó szintjén lévő lőszerraktárba, ahol a két 15 milliméteres, 1861-ben rendszeresített hátultöltős ágyúhoz a 60-60 lőszert tárolták. Innen adták fel a romboló, a srapnel és a kartácsgránátokat a küzdőtérbe, ahol a nagy, lomha, négy perc alatt egy lövésre képes ágyúkat kezelte a 6-6 tüzér. Az ágyúk felett még volt egy páncélozott parancsnoki kormányállás is, de a hajót a konyha feletti, szabadon álló hajókormánnyal is lehetett irányítani. A meghajtásról két mozdonykazán és két csavar gondoskodott, mögöttük volt az így meglehetősen zajos parancsnoki kabin és a tatban a tiszti szállás. Az orr két oldalán pedig kuriózumként mobil vízöblítéses vécék is voltak, amiket harci helyzetben eltávolítottak, mert zavarták az ágyúk munkáját.

lajta leitha kossuth ter latvanyterv
Kossuth téri látványterv

A hajókat először a még török kézen lévő Belgrád ellen vetették be 1876-ban, majd részt vettek Bosznia-Hercegovina megszállásában. Az első világháború előtt modern fegyverzetet kaptak, a Lajtát így is találat érte mindjárt a háború elején. Mitrovicán egy hónapig javították, majd három nagy csatában is részt vett, biztosította a sistovói pontonhíd építését és 1918. március 7-én elérte a Fekete tengert. Mivel immár 47 éve szolgálták a Monarchiát, április 10-én, leszerelve fegyverzetüket, törölték a Lajtát és a Marost a hadiflotta hajólistájából. A proletárdiktatúra idején újra felfegyverezték és az előrenyomuló csehek ellen vetették be az öreg monitorokat, tisztjeik és legénységük által végül szerepet kaptak a június 24. és 26. közötti monitor-lázadásban. Ezután antant nyomásra végképp leszereltek, és 1921-ben Bécsben gazdára is találtak. A Lajtából 1928-ben József Lajos néven elevátorhajó lett, az államosítás után FK-201-es jelzéssel a Folyamszabályozó és Kavicskotró Vállalathoz (FOKA) került. Ezt 1992-ben egy svájci cég privatizálta, tőlük szerezte vissza egy hagyományőrző egyesület a hajótestet 1993-ban, miután Csonkaréti Károly egy Angliában készített hajóborda segítségével azonosította a Lajtát. A helyreállítás 2010 márciusában kezdődött Révkomáromban, a hajót augusztus 20-án már ünnepélyesen el is vontatták az Duna fővárosi szakaszán. Azóta, ameddig az időjárás engedi, látogatható a Parlament előtt horgonyoz. És nem mellesleg a magyar flotta zászlóshajójának magas tisztségét is betölti.

Pálffy Lajos  

Lajta Monitor Múzeumhajó – ingyenesen látogatható tavasztól őszig

• Publikálva: 2015.09.11. 10:35 • Címke: első világháború 100, kiállítás