a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Amiért érdemes Miskolcra utazni

jameson cinefest leadA ma kezdődő Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztivállal  tizenkét éve az a legnagyobb baj, hogy fizikai képtelenség minden filmet megnézni, amit levetítenek. Kezd abban is hasonlítani a nagy fesztiválokra, hogy minőségi garanciát, rangot jelent egy alkotó számára, ha a filmje Miskolcon kerül nézők elé.

A fesztiválszervezők ajánlása mellé mi is odatesszük a magunkét. Olyan alkotásokkal szeretnénk kedvet csinálni a programhoz, amelyeket láttunk, s nekünk nagyon tetszett.

Biztosan újranézzük az Aferim! (’Bravó!) című filmet, amelyről a Berlinale idején írtunk. Az igazságtalanságot elítélő, ám ellene semmit nem tevő, önfelmentő kelet-európai „becsületes kisember” figuráját nézhetjük meg magunknak alaposabban az Ezüst Medvével kitüntetett alkotásban. A fekete-fehér történelmi road movie-ja 1835-ben, az oszmán birodalom fennhatósága alá tartozó Oláhországban játszódik. Az elmaradott, kaotikus, félig rabszolgatartó, félig feudális viszonyok közepette a földesurak, a bojárok élet-halál urai. A csendőr Costandint a gazdag Carfin bojár azzal bízta meg, hogy kerítse elő cigány rabszolgáját, mert az elcsábította a feleségét. Az idősödő, betegeskedő ember az útra magával viszi nagykamasz fiát, hogy bevezesse a mesterségbe...

aferim

Másik kedvencünk, a Victoria egy fiatal spanyol lány és négy munkanélküli, tengő-lengő berlini bankrablásának történetét beszéli el. A film egyebek között operatőri Ezüst Medvét nyert, a 140 perces alkotás ugyanis egyetlen snittben forgott, lenyűgöző végeredménnyel. Nem akármilyen teljesítmény tizenkét oldalas vázlatból, improvizálásra építve, időnként a magasfeszültségig srófolva mindvégig fenntartani az érdeklődést úgy, hogy ne legyenek erőltetettek a vágás nélkül pergő képsorok.

A CineFesten idén több mint 10 országból összesen 19 nagyjátékfilm versenyez. A fesztivál életműdíját Claudia Cardinale kapja. Az idei fesztivál nagyjátékfilmes versenyprogramjában olyan alkotások kaptak helyet, mint a Cannes-ban díjazott abszurd humorú A homár és Deniz Gamze Ergüven török rendező Mustang című filmje, valamint Sean Baker okostelefonokkal forgatott modern karácsonyi meséje, a Tangerine. Szerepel a versenyprogramban Jonas Carpignano afrikai bevándorlók sorsáról szóló Mediterranea című alkotása, a román-bolgár-magyar együttműködésben készült Why Me?, és látható lesz Alfonso Gomez-Rejon Sundance-fődíjas Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni című drámája, valamint John Watts egy rendőrautót elkötő tizenévesekről szóló Cop Car című mozija is.

Mediterranea

A dokumentumfilmes kategória nemzetközi versenyprogramjában szerepel többek között a török szappanoperáknak a női szerepekre gyakorolt hatását taglaló Kismet című görög és Damian Kocur 21 nap című lengyel filmje, de helyet kapott a válogatásban Höcher Gábor Driftere is. A Kitekintő szekcióban láthatja a közönség Gaspar Noé Love című provokatív háromdimenziós alkotását, emellett a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) által díjazott alkotásokból szemező válogatás részeként levetítik Nemes Jeles László Saul fia és a román Radu Jude Mindenki a mennybe megy című filmjét is. A CineClassics filmtörténeti programsorozat keretében klasszikus westernfilmekkel találkozhatnak újra az érdeklődők, emellett koncertek is várják a filmbarátokat, fellép többek között a The Carbonfools és a Cloud9+ is.

mandarchiv.hu/mti

• Publikálva: 2015.09.11. 12:43 • Címke: cinefest, fesztivál