a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

​„640 KB mindenkinek elég”

Bill Gates 60 éves

bill gates leadMaga Bill Gates mondta ezt 1981-ben, az IBM PC bemutatásakor, ami az akkoriban megjelenő DOS 1.0 operációs rendszer telepítéséhez tényleg elegendő memória volt. A ma 60 éves IT géniuszról nem könnyű írni, abban az értelemben, hogy szinte mindenki tud róla valamit, ha mást nem, hogy ő a világ egyik leggazdagabb embere. Nos, kezdjük az elején!

William Henry „Bill” Gates 1955. október 28-án született Seattle-ben, William H. Gates és Mary Maxwell Gates második gyermekeként. Van egy nővére, Kristiane, illetve egy húga, Libby, a család angol, német és skót-ír felmenőkkel is rendelkezik. Mivel a szülők igencsak sikeres üzletemberek voltak, a fiatal Bill számára ez példaképként szolgált, azaz, hogy neki is vinnie kell valamire ebben a földi életben. Miután elvégezte a Seattle-ben lévő Lakeside középiskolát, felvételt nyert a Harvardra, ahol végül mégsem szerzett diplomát. Ideje nagy részét ugyanis nem a tanulással, hanem számítógépezéssel, illetve a rajtuk futó programok vizsgálatával töltötte. Ugorjunk hát oda, amikor az ifjú mester úgy döntött, megalapítja élete első cégét. (Nem, nem a Microsoftot!)

bill gates
Az ifjú Bill Gates (fotó: gatesnotes.com, Copyright 2010 Gates Notes, LLC)

Az talán köztudott, hogy Bill Gates – Steve Jobs-hoz hasonlóan – egy garázsból indult, bár ezt sokan vitatják. Még csak középiskolás volt, amikor az 1970-es évek elején megalapította a Traf-O-Data nevű kis cégét. Persze nem egyedül, hanem legjobb barátjával, Paul Allennel, akivel középiskolai osztálytársak voltak. A cég autószámláló berendezéseket gyártott, amelyek tulajdonképpen egy Intel 8008-as mikroprocesszorral felszerelt MITS Altair mikroszámítógépek voltak.
A szoftvert hozzá Gates és Allen írták (BASIC), a hardver tekintetében pedig Paul Gilbert (nem a rockzenész!), szintén egykori iskolatárs segédkezett. Sajnos a vállalat – az ígéretes kezdet ellenére – nem hozott elég nyereséget, így megszüntették. A fiatal és lelkes duó azonban nem csüggedt sokáig, 1975-ben új céget alapítottak
Micro-Soft néven. Nem elírás, kezdetben tényleg kötőjellel volt
a cég neve, a „Micro” a mikroszámítógépre, a „Soft” pedig a szoftverre utalt. A cég gyakorlatilag ugyanazt csinálta, mint kezdetben, azzal a különbséggel, hogy már csak a szoftvert adták egy meglévő hardverhez, számítógéphez. Külön megállapodást kötöttek az akkoriban igencsak jól menő cégnek számító Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS) vezetőjével, Ed Robertsszel. Ennek értelmében a MITS által forgalmazott Altair 8800-as gépekhez gyártottak BASIC fordítóprogramot. (Akik kicsit jártasak az informatikában, azok tudják, hogy a BASIC programozási nyelv alapvető kifejlesztése Kemény János magyar matematikus nevéhez fűződik).

gates ed roberts
Paul Allen & Bill Gates (fotó: gatesnotes.com, Copyright 2010 Gates Notes, LLC)

A Microsoft 1976-ban (immáron kötőjel nélkül) vált bejegyzett védjeggyé, onnantól kezdve a cég egyre ismertebb, elterjedtebb lett.  Az igazán nagy áttörést az 1981-es év jelentette, amikor is az IBM saját gyártású számítógépeihez külön operációs rendszert keresett. Gates ugyanis, miután potom 50 ezer dollárért megvette a Seattle Computer Products (SCP) kis cég által fejlesztett QDOS rendszerét, már a sajátjaként kínálta eladásra az IBM-nek. Az üzlet létre is jött, amolyan Microsoft módra, hiszen az ifjú Bill a rendszerhez kapcsolódó jogokat megtartotta. Így, amikor az IBM eladott egy-egy számítógépet a PC DOS névre keresztelt operációs rendszerrel, a Microsoft mindig külön jogdíjazásban részesült. 1982-től maga a Microsoft is elkezdte kiadni saját operációs rendszerét MS-DOS néven, amelyet nem az IBM által gyártott PC-re lehetett telepíteni.

MS-DOS telepítő floppy-lemez (forrás: microsoft.com)

Az MS-DOS hihetetlen gyorsasággal kezdett terjedni, számtalan verzió készült belőle, amely több országban is elérhetővé vált, méghozzá honosított változatban. Magyarországra is eljutott, például az oktatásban használt PC-ken is ez futott. Aki az 1990-es években volt gyerek, még emlékezhet azokra a számítástechnikai tanórákra, ahol a rendszer használatát oktatták. Bill Gates és az MS többi tagja azonban ennél is többet akart elérni, így aztán 1985-ben kiadták a következő generációs operációs rendszerüket, a Windowst. A DOS-al ellentétben már grafikus felhasználói felülettel rendelkezett és képes volt multitaskingra, azaz egyidejűleg több feladatot is végre tudott hajtani. Érdekesség, hogy Gates eredetileg Interface Managernek akarta hívni a rendszert, azonban szerencsére valaki megsúghatta neki, hogy marketing szempontból ez kevésbé nyerő elnevezés lenne. Szintén ekkortájt, 1988-ban jelent meg a cég első irodai programcsomagja,
a Microsoft Office 1.0-ás verziója. Itt találkozhattunk először a Worddel, az Excellel és a PowerPointtal, amelyek mára már a mindennapi életünk részévé váltak. Az 1990-es évek elejére az MS nagyvállalattá nőtte ki magát és egyértelműen vezető szerepet töltött be a szoftverpiacon. Gates azon kívül, hogy a cég alapító-tulajdonosa volt, az elnöki és a vezérigazgatói posztot is betöltötte. 1994-ben feleségül vette Melinda Frenchet, akivel 1987-ben ismerkedett meg.
A dallasi lány akkoriban szintén a Microsoftnál dolgozott, miután a Duke Egyetemen diplomázott gazdasági és informatikai szakon. Gatesszel kapcsolatuk azóta is töretlen, három gyermekük született, Jennifer, Rory és Phoebe.

bill gates
Bill Gates bemutatja a Windows 95-öt (forrás: microsoft.com)

Az elkövetkezendő évek során az IT nagyvezér és csapata sorra jelentették meg a Windows operációs rendszer újabb és újabb verzióit, amelyeket mind-mind hatalmas reklámkampány övezett. A cég igazi nagy dobása a Windows 95 kiadása volt, amelyet már 1993-ban bejelentettek, így az 1995-ös megjelenésig bőven volt idejük, hogy népszerűsítsék. Ez volt az első 32 bites Windows (a korábbiak csak 16 bitesek voltak) és itt kattinthattunk először – az operációs rendszer egyik azóta is meghatározó elemére – a Start menüre. A Microsoft olyannyira el akarta adni a 95-ös OS-t, hogy még a Rolling Stonest is felkérték, hogy a Start Me Up című számával vegyen részt a reklámkampányban. Persze az ötlet bejött, világszerte, több millió példányban vették meg a rendszert. Magyarországra is elért a Win95 híre, még a Szomszédok című sorozatban is említést tettek róla. Idehaza sokan voltak, akik nem tudták, hogy ez egy operációs rendszer – tehát önmagában nem használható, kell hozzá egy PC is, amire feltelepítheti az ember – mégis megvették, gondolván, hogy valami nagy dologhoz jutottak hozzá. Ebben persze igazuk volt, hiszen Bill Gates és csapata tényleg valami nagyszerűt alkottak meg. Én még emlékszem, mikor a Pentium 1-es gépemre először telepítettem fel, hihetetlen élmény volt.

microsoft1microsoft2
A Windows 95 és az Office 95 telepítő cd csomagja (forrás: microsoft.com)

A korábbi Windows-okkal ellentétben, itt rögtön betöltött a grafikus felület, tehát nem volt szükség arra, hogy először DOS-ba lépjünk és azt követően a win paranccsal indítsuk el a rendszert. Az új rendszer megjelenésével egy másik szegmenst is meghódított a Microsoft, méghozzá az internet böngészők piacát. Bizony, az OS egyes kiadásai már beépítve tartalmazták az Internet Explorer-t, így bárki azonnal csatlakozhatott a webre. Ennek ellenére sokan a nagy riválist, a Netscape Communicatort telepítették és használták.

Azonban az IE újabb verzióinak megjelenésével egyértelműen egyeduralkodóvá vált, hiszen a felhasználók többsége ezen keresztül szörfölt. (Ekkor még a Chrome és a FireFox a holdban voltak!)
A 2000-es évek után, a Windows XP megjelenését követően (ami nagy siker lett), az IE egyre népszerűtlenebb lett, így az MS sokat veszített pozíciójából a böngészők piacán. Sajnos népszerűsége az operációs rendszerek tekintetében is visszaesett, bár a PC-k legtöbbjén még ma is valamelyik Windows verzió fut, sokan Linuxot vagy Mac OS-t használnak. Sokak szerint az sem tett jót a cégnek, hogy az IT vezér 2000-ben lemondott vezérigazgatói posztjáról, bár ettől még oszlopos tagja maradt a cégnek. Vannak, akik Gatest egyébként igazi rabszolgahajcsárnak tartják. Egykori barátja, a Microsoft alapító tagja, Paul Allen is rossz fényben tüntette fel a 2011-ben megjelent önéletrajzában. Allen egyébként már 1983-ban kilépett a cégtől, mivel rákot diagnosztizáltak nála. Ám felgyógyulását követően sem tért vissza, mivel megromlott a viszonya Gatesszel. Ugyanakkor több saját céget is alapított, amelyekből sikerült meggazdagodnia.
 
gates és paul allen
Steve Ballmer és Bill Gates (forrás: microsoft.com)

Gates az évek során szoros barátságba került Steve Ballmerrel, aki már 1980-tól az MS-nál dolgozott. Ballmer a Harvard Egyetemen diplomázott matematikából és közgazdaságtanból, és ő volt az, aki 2000-ben – miután Gates lemondott – átvette a cég vezérigazgatói posztját. A cég a későbbiekben a konzolok piacán is megjelent,
2001-ben maga a mester prezentálta az XBOX-ot, egy hatodik generációs videojáték-konzolt. Nagy sikert nem aratott, mivel az olyan konkurensek, mint a Sony Playstation és Nintendo GameCube mellett nem tudott labdába rúgni. 2005-ben viszont változott a helyzet, ugyanis az MS bejelentette az XBOX 360-at, ami a felhasználók körében nagy sikert aratott, főleg az egyedi, saját gyártású kontrollere miatt. Azt azonban kevesen tudják, hogy kifejlesztésében az IBM, a Samsung és az azóta megszűnt ATI is segédkezett. Persze az élet nem állt meg. 2015-re a Microsoft előrukkolt a 8. generációval, az Xbox One-nal.
 
xbox1
Xbox konzol generáció (forrás: microsoft.com)

Természetesen az okostelefonok terén is jeleskedett a vállalat,
a Nokia Lumiákon futó Windows Phone operációs rendszerével.
A táblagépeket se felejtsük el, bár e területen az Apple iPadje a nyerő, azért van, aki az MS által forgalmazott, Surface Pro nevű tabletet használja.

bill es melinda gates
Bill és Melinda Gates (forrás: gatesfoundation.org, Copyright 2010 Gates Notes, LLC)

Azt kevesen tudják az IT nagymesterről, hogy szívesen áldoz társadalmi és emberbaráti célokra. Feleségével közös alapítványt hoztak létre, mellyel főleg a szegényebb országokban élő gyermekek körülményein próbálnak javítani. Az alapítvány fő célja, hogy gyógymódot találjon az olyan betegségekre, mint például a rák. Emiatt dollármilliárdokat adományoztak több gyógyszerkutatással foglalkozó szervezetnek is. Bill Gates jótékonysági tevékenységéért kapta meg 2005-ben a brit királynőtől a lovagi címet. Mivel nem birodalmi alattvaló, a Sir előtag helyett csak a KBE (Knight Commander of the Order of the British Empire) utótagot írhatja nevéhez. Még tanítja is a jótékonykodást egy pekingi egyetem speciális kurzusán. Warren Buffet például 2006-ban nem kevesebbet, mint 30 millió dollárt ajánlott fel Gates alapítványa számára. Szintén 2006-ban az alapítvány kijelentette, hogy három alappillérre helyezi tevékenységét: globális egészségügy, globális fejlődés és a munkanélküliség csökkentése az USA-ban. 2008-ban Bill Gates úgy döntött, hogy a háttérbe vonul. Elmondása szerint, itt volt az ideje, hogy más szemlélet alakuljon ki a Microsoft-on belül, és ennek nem akart gátat szabni, illetve így még több ideje jutott jótékonykodásra.
 
windows10
(forrás: microsoft.com)

Mindez persze nem változtat azon, hogy a Microsoft 2015-ben is szépen termeli a profitot, de ez nem meglepő, hiszen megjelent a Windows 10 és az Office 2016-os változata, mellyel együtt új böngésző is piacra került, az Edge. Ez az új alkalmazás egyesek szerint gyorsabb a Chrome-nál is, amit sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem tudok. Akit érdekel, töltse le a Win10-et és próbálja ki. Az új
OS-nek egyébként egyik nagy előnye, hogy a korábbi rendszerekről ingyenes frissítést biztosít.

Zárásként kijelenthetjük, hogy Bill Gates még ma is a leggazdagabb embernek számít, legalábbis a Forbes magazin 1987 óta kiadott, a világ leggazdagabb embereit felvonultató listája szerint. 2013-ban vagyonát nem kevesebb, mint 72 milliárd dollárra becsülték.

gates
Gates előadás közben (forrás: gatesfoundation.org)

Akadnak azonban jó néhányan, akik nem kedvelik őt és a Microsoft törekvéseit. Sok olyan dolog történt, ami negatívan tünteti fel személyét. Egy vicces példa erre az XBill nevű kis játék-alkalmazás, amelyet Linuxra írtak. Ebben a játékban egy szemüveges karakter minél több Linux operációs rendszert futtató számítógépet próbál meghackelni és Windowst rátelepíteni. Bill Gatesről mondhatnak jót vagy rosszat, vádolhatják lopással, csalással, de ő tényleg elérte azt, amit csak keveseknek sikerült.

Sirhán Bálint

• Publikálva: 2015.10.28. 10:00 • Címke: évforduló