a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

EFG1914: Digitalizált filmek az első világháborúról

efg1914 logoAz európai projekt célja, hogy közös adatbázisba gyűjtse össze az első világháborús emlékeket, köztük filmeket.

Az 1910-es évek filmgyártásának igen jelentős mennyisége az első világháború eseményeit dolgozta fel. Mára ezeknek a filmeknek kevesebb, mint 20%-a maradt fenn, felbecsülhetetlen értékű kordokumentumaiként a világot megrázó eseménynek.

Az obsitos
Kép Az obsitos című filmből (magyar, 1917, rendezte: Balogh Béla)

A filmek nagy része még mindig a filmarchívumok analóg hordozóin pihen, elrejtve a közönség elől. Ezért az EFG1914 elnevezésű projekt ennek a ritka és értékes gyűjteménynek a digitalizálását és elérhetővé tételét tűzte zászlajára, amikor 2012 februárjában útjára indult.

Célja, hogy az I. világháború kitörésének centenáriumára, 2014 januárjára 650 órányi filmet és mintegy 5600 fényképet, cenzúrakártyát, plakátot és szöveget tegyen online elérhetővé a www.europeanfilmgateway.eu és a www.europeana.eu portálokon.

Az utolsó éjszaka
Az utolsó éjszaka (magyar film, 1917, rendezte: Janovics Jenő)

A kezdeményezéshez 25 intézmény, közöttük 20 filmarchívum csatlakozott szerte Európából.

Az EFG1914-ben digitalizált filmek minden műfajt képviselnek: híradót, dokumentum-, játék-, propaganda- és háborúellenes filmet egyaránt. A lövészárkok világa, a hátországban zajló élet, a gyarmatok vagy az otthon csak néhány a közül a sok téma közül, amelyeket a kiválasztott filmek feldolgoznak.

A European Film Gateway (EFG) és az Europeana egy különleges, virtuális kiállítást is rendez, ami mélyebb betekintést nyújt majd nemcsak az I. világháború eseményeibe, hanem a korszak filmiparába és közönségébe is.

A projektet az Európai Unió ún. Közösségi programja finanszírozza és a Német Filmintézet (Deutsches Filminstitut – DIF e.V.) irányítja.

A föld rabjai 7.
A föld rabjai  (magyar, 1917, rendezte: Békeffi László)

A célokról röviden:
◊ 650 órányi, I. világháborús tematikájú film és 5600 filmes vonatkozású műtárgy elérhetővé tétele az EFG portálon és az Europeanaban.
◊ Az archívumok támogatása a filmek digitalizálásában.
◊ A filmes anyagok jövőbeni felhasználásának megkönnyítése.
◊ A digitalizáció és a digitális megőrzés itt bevált gyakorlatainak népszerűsítése.
◊ Az Europeana 1914-1918 és az Europeana Collections 1914-1918 gyűjtemények bővítése.

Az EFG1914 partnerei:
Arhiva Nationala de Filme, Bukarest | Association des Cinématheques Européennes, Frankfurt/Brüsszel | Athena Research and Innovation Center in Information, Communication and Knowledge Technologies, Athén | Centre National du Cinéma et de l´Image Animée-Archives françaises du film, Bois d´Arcy | Cinecitta Luce S.p.A, Róma | Cinématheque Royale de Belgique, Brüsszel | Cineteca del Comune di Bologna | CNR-ISTI, Pisa | Det Danske Filminstitut, Koppenhága | Deutsche Kinemathek-Museum für Film und Fernsehen, Berlin | Deutsches Filminstitut - DIF e.V., Frankfurt am Main | Estonian Film Archive, Tallinn | EYE Film Instituut Nederland, Amszterdam | Filmarchiv Austria, Bécs | Filmoteca Espanola, Madrid | Fondazione Cineteca Italiana, Milánó | Fraunhofer IIS, Erlangen | Imperial War Museum, London | IVAC, Valencia | Jugoslovenska Kinoteka, Belgrád | Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, Budapest | Národní filmový archiv, Prága | Nasjonalbiblioteket, Oslo | Österreichisches Filmmuseum, Bécs | reelport GmbH, Köln

Elérhetőségek:
EFG1914
c/o Deutsches Filminstitut – DIF e.V.
Schaumainkai 41
D–60596 Frankfurt am Main
Telefon: +49 69 961 220 631
Fax: +49 69 961 220 999
E-mail: efg@deutsches-filminstitut.de

• Publikálva: 2012.05.29. 12:16 • Címke: első világháború 100, efg, manda, digitalizálás, honlap

Kapcsolódó dokumentumok