a rovat írásai

Nem a rák, méreginjekció végzett a költővel?

Nemzetközi szakértők egy csoportja szerint százszázalékos bizonyossággal kijelenthető, hogy a Nobel-díjas chilei költő, Pablo Neruda halálát nem rák okozta, ahogy azt annak idején a katonai rezsim állította a dél-amerikai országban.

És elindult a nagy íróper

Hatvan éve, 1957. október 25-én kezdődött az 1956-os forradalom utáni Kádár-kormány nagy nemzetközi visszhangot kiváltó koncepciós jogi eljárása, a „nagy íróper″.

Segédmunkásból lett költő

Október 24-én lesz hetvenöt éves Serfőző Simon Kossuth- és József Attila-díjas költő, író.

Ishiguróé a Nobel

Kazuo Ishiguro angol írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Hemingway tíz évesen képzeletben Európába utazott

Előkerült Ernest Hemingway első elbeszélése, amelyet még tízéves korában írt. A fikciós útinaplót két Hemingway-kutató, Sandra Spanier és Brewster Chamberlin találta meg egy Key West-i magánarchívumban.

100 éve született Szbó Magda - megemlékezés Debrecenben

Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából emlékházat és domborművet avattak az író egykori iskolájában, a debreceni Dóczy gimnáziumban.

Csesztve és Sztregova, Arany és Madách

Madách Imre Irodalmi Napokat tartanak a szlovákiai Alsósztregován és a Nógrád megyei Csesztvén; a pénteki és szombati rendezvény programjait Arany János születésének 200. évfordulója jegyében állították össze, és megemlékeznek a két költő barátságáról is, tájékoztatta az MTI-t a csesztvei Madách Imre Emlékház munkatársa.

Költő elvont gondolatisággal

Hatvan éve, 1957. október 3-án halt meg Szabó Lőrinc Kossuth-díjas költő, műfordító.

Tompa a búslelkű verselő lelkész

Kétszáz éve született Tompa Mihály, népdalokból kiinduló édes-bús elégiák és hazafias versek szerzője. Három település református lelkésze, és Petőfi, majd Arany barátja. Aki végül is három faluban élte le életét, és vetette papírra tekintélyes életművét.

Ma van a magyar dráma napja

A magyar dráma napját 1984 óta rendezik meg Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve.

King a rémkirály

Nagy valószínűséggel Stephen Edwin King írással tölti 70. születésnapját is. Na jó, mondjuk inkább, hogy azért reggel még bepötyög néhány bekezdést az aktuális műből, és csak azután adja meg magát a nagy napnak. És ünnepelheti, ünnepeltetheti magát, mert valószínűleg ő a világ legismertebb, és legelismertebb élő írója.

Irodalom összes cikke »

Túl a könyveken

83. Ünnepi Könyvhét és 11. Gyermekkönyvnapok

konyvhetleadMit tegyünk jó vagy rossz időben hétvégén az ünnepi könyvhéten?

Ha az idei Ünnepi Könyvhéten szombat estére már telipakoltuk könyves kosarainkat, és haza is cipeltük, netán közel lakó barátunkhoz leadtuk megőrzésre, akkor szombat este 20.30 és 22 óra között könyvheti utcabálon pördülhetünk a Harmónia Táncklubbal. Rophatjuk írókkal, szerkesztőkkel, pultosokkal, lézengőkkel és más könyvvadászokkal. Lesz hölgyválasz és társastánc, a férfi érdeklődők pedig remélhetőleg nem csak az asztal mögül fognak leskelődni. Bár erre minden okuk meglesz, hiszen ott Esterházy Péter, Grecsó Krisztián, Parti Nagy Lajos és Závada Pál lesznek a Vylyan sommelier-jei, és mindenki, aki a Magvető standjánál a könyvhéten legalább három könyvüket megvásárolta, ajánlásuk alapján borkóstolhatnak velük, és persze dedikáltathatnak is.

Aki viszont az eső elől fedett helyre menekülne, annak a Magvető Kiadó Rózsavölgyi Szalonban tartott könyvbemutatóit ajánljuk: június 9-én 17 órától Parti Nagy Lajos Fülkefor és vidéke című új kötetéről beszélget a szerzővel Szegő János. Június 10-én 15 és 18 óra között pedig Szép versek címmel maratoni felolvasást tartanak az azonos című antológia szerzői. Rövid szünet után 19 órától újraéled a próza: Spiró György Magtár című kötetének bemutatója lesz, amelyen a szerző is részt vesz.

Hogy a legkisebbek se unatkozzanak a könyvespultoknál, június 10-én, vasárnap délelőtt 11 órától az Ametist Bábszínház előadásában végigizgulhatjuk A kék kutya történetét, délután 16 órától pedig Gryllus Vilmos koncertjét hallgathatja kicsi és nagy. Aki pedig hétfőn is szeretne még egy utolsó hajrá keretében résztvenni a könyvhéten, az délután 15 órától, óvodából hazafele menet pihenhet egy kicsit a Göncölszekér együttes koncertjén az Oroszlános kútnál. Hiszen az Ünnepi Könyvhét nemcsak felnőtt, olvasó embereknek szól, hanem mindenkinek, minden órában színes és szórakoztató pillanatokat nyújtó könyvünnep.

• Publikálva: 2012.06.08. 17:01 • Címke: irodalom, ajánló, program

Digitális Irodalmi Akadémia