a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Megjelent az újranyíló Örökmozgó áprilisi programja

orokmozgo leadMa délután 17 órakor Törőcsik Mari a Premier Kultcaféban ünnepélyesen megnyitja az Örökmozgó Filmmúzeum termét. És immár nyilvános az első havi program is.

Az Örökmozgó a megváltozott körülmények között is igyekszik betölteni az archívumi mozi, más néven filmmúzeum, avagy cinèmatheque funkcióját: továbbra is a filmtörténet értékeit juttatja el a közönséghez, havi műsorrendben, tematikus sorozatokba és alkotói retrospektívekbe rendezve, közönségtalálkozókkal, beszélgetésekkel körítve, lehetőleg eredeti formátumban, 35- illetve 16mm-es filmszalagon.

A 46 férőhelyes, digitális és analóg technikával felszerelt vetítőterem áprilistól minden nap legalább két előadással várja a magyar és az egyetemes filmtörténet iránt érdeklődőket, illetve mindazokat, akik a megszokottól eltérő, de tartalmas és szórakoztató filmélményre vágynak. Az Örökmozgó újraindulása egyúttal azt is jelenti, hogy Budapestnek ismét van olyan műsorrendi vetítőhelye, ahol szinte minden nap valódi filmről, azaz celluloid szalagról lehet filmet nézni. Az előadások különlegességét növeli, hogy a filmek tematikus hónapok és napi témák keretében kerülnek műsorra.

premier_kultcafe_orokmozgo

Az áprilisi program középpontjában a kísérleti film áll, itt tartják majd a Kinoflow Kísérleti Film Fesztivál vetítéseit. A kísérleti film téma végigvonul az egész hónapon: hétfőnként az egyetemes filmtörténet, keddenként a kortárs magyar játékfilm, szerdánként a hazai dokumentumfilm, csütörtökönként pedig a magyar rövidfilm vonatkozásában mutatunk be kapcsolódó alkotásokat.

Hagyományait követve az Örökmozgó továbbra is megemlékezik a jeles évfordulókról: ezúttal Makk Károly 90., Törőcsik Mari 80. és Bereményi Géza 70. születésnapja lesz a kiemelt téma. Hétvégenként, aki lemaradt bármelyikről, megnézheti a Saul fiával egy kategóriában indult Oscar-jelölt filmeket, mégpedig eredeti nyelven, felirattal. Megnézhetjük Nemes Jeles László rövidfilmjeit, folytatódik a Japán Filmklub, hétvégenként pedig a gyerekekkel is beülhetünk egy-egy filmre vagy diafilmre uzsonna előtt vagy után.

Az áprilisi Örökmozgó program letölthető innen (pdf)

Érdemes tehát bogarászni a gazdag programot, ahol a naponta változó vetítéseket sok esetben közönségtalálkozók, beszélgetések követik.

A Premier Kultcafé kistermének előadásaira pénztárcabarát áron lehet jegyet váltani, amit különböző kedvezmények tesznek még vonzóbbá, hogy a magyar és az egyetemes filmkultúra értékei minél több nézőhöz eljussanak.

Az újranyitással egyidejűleg a ManDA Filmklub a Budakeszi úton és az Örökmozgó Filmklub a Barabás villában megszűnik, a Clio Filmklub és a Nyugdíjas Filmklub az új helyszínen megy tovább.

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2016.04.01. 12:18 • Címke: premier kultcafe, örökmozgó

Magyar játékfilmek