a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

​330 négyzetméteren nyílt szuper játékmúzeum Óbudán!

obudaimuzeumleadAhogy a találatokat nézegetem a fenti hír kapcsán a keresőben, azt kell megállapítanom, hogy erről csak nagyon kevesen értesülhettek. Ha pedig ez így van, akkor tenni kell ez ellen. Ezért született ez a cikk is, és lesz majd  folytatása, mert ezt a 330 négyzetmétert a maga 1200 darab játékával nem lehet belezsúfolni egy írásba.

Nem minden bokorból ugrik elő egy új múzeum manapság, Óbudán pedig az önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériuma csinált egyet, egy játékmúzeumot, olyant, ami egyaránt el tud varázsolni felnőttet és gyereket. Az is kiderült most, hogy az Óbudai Múzeum már több, mint ötven éve gyűjti a játékokat, jelenleg valahol 7-8 ezer darabnál tartanak. Amiből nem lehetett egyszerű kiválogatni a most tárlókba, vitrinekbe került mennyiséget. A helyszínre is érdemes odafigyelni, az egykori katonai raktárak Szentlélek tér felé eső szárnyában, az első emeleten vannak a játékok. Ott, ahol még az eredeti, sokszögletűre faragott faoszlopok tartják a mennyezetet. Ebben az osztatlan tágas térben utazhatunk vissza gyermekkorunkba mi negyvenesek, ötvenesek, mert a kiállított játékok meghatározó részével még mi játszottunk leginkább akkor, amikor még boldogok voltunk, és a híradó helyett a meséket néztük a hétfőn adásszünetet tartó televízióban.

obuda_jatek

Elindulva az óramutató járásával megegyezően, mindjárt az elején a kisautók szekciója állít meg bennünket. Mert ki ne emlékezne a „mecsbokszokra”, amikkel John W. Odell áthidalta azt a problémát, hogy gyermeke nem vihetett egy gyufásdoboznál nagyobb játékot magával az iskolába. Kevesen tudják, hogy az 1953-ban útjára induló Matchbox cégnek 1986 és 1988 között Magyarországon is volt gyára, mint ahogy arra sem emlékeznek már igazán, hogy a Szabó-féle Szélvész kisautók majdnem olyan jók voltak, mint a „mecsbokszok”. Továbblépve az építőkockák népes gyülekezetébe ütközünk, amit természetesen az Anker cég termékei uralnak. És aztán azt is megállapíthatjuk, hogy nem csak építőkockában, hanem babában is verhetetlenek voltak a németek. A 19. század végén és a 20. század elején Thüringiában felvirágzó babagyártás ekkoriban a világ termelésének a nyolcvan százalékát adta. Megtudjuk, hogy a porcelán babafejeket két égetés között kézzel festették ki, majd pedig a fejtetőt nyitva hagyva be tudták illeszteni az üvegből készült szemeket és a parókákat is. A haj pedig elfedte a tarkón lévő azonosítót, amelyről meg lehet állapítani, hogy hol készült egészen pontosan kislányunk kedvence. Azt is megtudhatjuk, hogy az első karakterbabákat Kämmer és Reinhard készítette 1909-ben, és hogy az unokáik voltak a modellek. A babagyártók királya pedig Armand Marseille volt, akinek köppelsdorfi műhelyében a csúcsidőben napi ezer babafejet is elkészítettek.

obuda_jatek

A társasjátékokhoz lépve egyből feltűnik az ismerős, nálunk először Capitaly néven futó, 1935-ben, az USÁ-ban hódító útjára induló Monopoly. Amiből aztán a szocializmus Gazdálkodj okosan-t csinált, amiben nem a tőkés felhalmozásra, hanem a családi otthon megszerzésére és berendezésére kellett törekedni. Megtudhatjuk aztán, hogy a főváros első igazi játszótereit Bárczy István polgármestersége alatt határozták el, de az első világháború miatt csak három készült el a tervezett 13-ból. Hogy aztán 1928 és 1933 között gombamód szaporodjanak el, többek közt a Gellért és a Klauzál téren, vagy a Bécsi út mellett.  A játékkereskedelem kapcsán két gazdagon berendezett óriásvitrin segítségével kapunk információkat a kezdetekről, majd pedig az államosítás utáni időszakról. Itt láthatjuk gyermekkorunk vágyott gumilánctalpas traktorát, vagy a csapágygolyót labdaként mozgató rugós pöckölős focit. A konstrukciós építőjátékok kapcsán mindjárt feltűnnek a Paksy Jenő által a 40-es évek végén tervezett JÁVA építőjáték világoskék műanyag elemei és sárga összekötői. És itt van a híres MERKÚR fémépítő is, jelenleg éppen egy cseh nyelvű segédkönyvvel, amiben ott sorolják hosszasan a megépíthető lehetőségeket.

obuda_jatek

Mi viszont megállunk itt egy szusszanásra, hogy egy következő cikkben majd folytassuk a sétánkat Óbuda szuper játékmúzeumában.

Játék a városban – Állandó kiállítás
Óbudai Múzeum

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2016.10.15. 09:17 • Címke: kiállítás