a rovat írásai

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Tízezerszeres áron ment el a váza

A becsült ár tízezerszereséért és ezzel rekordáron, ötmillió svájci frankért (1,3 milliárd forint) kelt el egy bizonytalan korú kínai váza egy genfi aukción.

Hétvégén bárki bemehet a Képzőre!

A Magyar Képzőművészeti Egyetem idén is részt vesz a Kulturális Örökség Napjai szeptember 16-17-i programjában, amelyet Aranykorok emlékezete címmel hirdetettek meg a szervezők. Ezen a hétvégén az egyetem mindkét campusa látogatható lesz, ahol az érdeklődők ingyenesen vezetéseken vehetnek részt. A főépületben a Közös történetünk ‒ Hallgatói tettek a Képzőnek a Képzőről címmel a Barcsay Teremben és az Aulában megnyílt kiállítást is meg lehet majd tekinteni.

Kiállítást ajándékozott a Budavár testvérvárosának, Zentának

Megnyílt A zentai csata és a magyarországi visszafoglaló háborúk című kiállítás a Zentai Városi Múzeumban. Az emlékkiállítást a Budavári Önkormányzat ajándékozta testvérvárosának azért, hogy a 320 éves zentai csata nemzeti és világtörténelmi jelentőségét bemutassák és egy állandó tárlatot hozzanak létre a zentai Városháza toronyszobájában.

Körbeutazza az országot a Seuso-kincs

Döntött a kormány a Seuso-kincs magyarországi vándorkiállításáról. A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent kormányhatározat szerint az úgynevezett Seuso-kincs, amely az egykori Pannonia provincia területén fellelt, az egyetemes antik kultúra egyik legnagyobb értékű lelete magyarországi bemutatására Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Székesfehérvár és Zalaegerszeg megyei jogú városokban vándorkiállítást szerveznek.

Művelődés összes cikke »

​Borostyánkő: az ideális helyszín a házasságkötésre

elsullyedt_vilagok_lead

Borostyánkő várában már jártunk, mikor a Homok Atyjának kalandos életét kísértük végig. Utazzunk hát el még egyszer a régi Vas vármegye felsőőri járásába, nézzük meg a várat, aminek kétszer is felrobbant a lőportornya, és ami annyiszor cserélt gazdát, hogy azt talán már nem is lehet számon tartani. A várat, ahol Almásy László született, és ahol a Kárpátalja felemelésén fáradozó Egán Ede nyugszik, akivel golyó végzett.

Borostyánkő, avagy Bernstein vára egy 620 méter magas sziklára lett felépítve valamikor még a tatárjárás előtt az osztrák herceg, Frigyes területgyarapítási szándékait akadályozandó. A magyar királyt, IV. Bélát is fogva tartó Frigyes persze elfoglalta Borostyánkő várát is, ami akkoriban nem lehetett nagyon több egy lakótoronynál, és a gazdasági épületeket körülvevő falnál. Értékesebb volt viszont a környezete, hiszen a hajdani Borostyánút egyik állomásaként jelentős volt a szerpentinkő bányászata, de rezet, vasércet, aranyat és ezüstöt is hoztak a felszínre itt az évszázadok folyamán. Azt tudjuk, hogy 1235-ben Béla még visszaveszi Frigyestől a várat, és azt is, hogy 1289-ban a nem kevésbé ambíciózus Albert herceg foglalja el, az osztrák hercegséghez kerül, majd megint magyar lesz, és ez még néhányszor valószínűleg megismétlődik. A következő biztos pont, hogy 1388-ban az örökké pénzszűkében lévő Zsigmond királyunk zálogba adja a Kanizsaiaknak, akik aztán négy év múlva már tulajdonba is kerítik. A következő fontos dátum egy sikertelen török ostrom 1532-ben, a Kőszeg alatt az időt vesztegető II. Szulejmán küldött ide csapatokat.

borostyanko
Máger József vendégfogadója, Borostyánkő, 1910-es évek (forrás: MKVM/MaNDA adatbázis)

Éppen ezért is dönt úgy a Haditanács, hogy megerősíti a várat, a terveket Francesco Pozzo készíti el, óolasz bástyákat raknak a domb négy sarkára 1546 és 1590 között. A török viszont nem fog már erre járni, az 1664-es, Szentgotthárdnál végződő, de Bécset célozó hadjárat ugyan érinthette volna, de hát annak véget vetett a keresztények vitézsége és a megáradt Rába. Van viszont két lőporrobbanás 1536-ban és 1617-ben, 1636-tól pedig már a Batthyányiak az urak a várban jó kétszáz éven át. 1865-ben Batthyány Gusztáv az ír-angol lordnak, Edward Egannak adja el. Itt születik meg a lord fia, Egán Ede, a mezőgazdasági ismeretek jeles tudósa, akit majd Darányi Ignác földművelési miniszter kér majd fel 1897-ban, hogy mérje fel a kárpátaljai helyzetet, és készítsen tervet az ottani nyomor felszámolására.

borostyánko
A vár 1870 körül (forrás: Fortepan)

Ez utóbbi viszont nem állt mindenkinek ott az érdekében, ezért bérgyilkos végzett vele 1901. szeptember 20-án. Egán Edét ugyan még vár kriptájában temetik el, de Borostyánkő már 1892 óta Almásy Edéé, a jeles utazóé, és a Magyar Földrajzi Társaság egyik alapítójáé. Az ő László nevű, hasonlóan nyughatatlan unokája már nem lakik itt, 1953-tól egy szálloda működik az ódon falak között. Borostyánkő egy ideje kedvelt házasságkötési helyszín is, ahol „számtalan csodaszép hely van a várhoz tartozó kertben, de a vár parányi kápolnája is rendelkezésre áll. Az úgynevezett oratórium-terem ideális helyszínül szolgál a polgári esküvőhöz. A kertben elfogyasztott ízelítőt követően az ünnepi lakomára a lovagteremben kerülhet sor, amelyet csak gyertyák világítanak meg” – fogalmaz az osztrák prospektus. És valljuk be, elég csábító körülmények ezek.
Pálffy Lajos

• Publikálva: 2016.10.13. 14:56 • Címke: elsüllyedt világok