a rovat írásai

Lemmyből őskrokodil lett

Lemmyről, a Motörhead néhai énekeséről nevezték el a londoni Természettudományi Múzeum hatalmas, jura kori krokodilfosszíliáját brit kutatók. Az 5,8 méteres fenevadnak a Lemmysuchus nevet adta az Edinburgi Egyetem kutatócsapata, miután rájöttek, hogy egy külön fajt képvisel.

A szabad pálinkafőzés jogát sem kellett volna bántani

Hát igen, lehet valaki a király első számú bizalmasa, az ország tényleges irányítója, a felvilágosodás rajongója és tudós orvos, ha nekimegy a kereskedők és a nemesek előjogainak, és korlátozza a pórnépet a pálinkafőzés szabadságában, vesznie kell. Még az 1700-as évek második felének Dániájában is vesznie kell, pedig az már a felvilágosult, polgárilag is fejlett Nyugat volt, legalább is innen úgy látjuk, láttuk sokáig.

Feltámad haló poraiból a Telekiek kastélya

Az erdélyi Beszterce-Naszód megye önkormányzata 4,8 millió eurós európai uniós finanszírozással felújítja a paszmosi (Posmus) Teleki-kastélyt, közölte a Mediafax hírügynökség.

42 ezer éves gyöngysor a barlangból

Mintegy 42 ezer éves, elefántcsontból készült gyöngyöket találtak a régészek a Sváb-Alb-hegységnek az UNESCO világörökségi listájára frissen felkerült barlangjaiban.

A Művészetek Völgyében is felbukkan a Néprajzi

Egyedüli múzeumként vesz részt idén a Művészetek Völgye fesztiválon a Néprajzi Múzeum, amely július 21. és 30. között Taliándörögdön, az Etno Ligetben minden nap állandó programokkal és koncertekkel, az Etno Portán pedig vetítésekkel várja a fesztiválozókat.

Egy kard különös kalandjai

Több mint 150 év után került elő az amerikai polgárháborúban megalakult első, feketékből álló katonai egység parancsnokának a kardja, amelyet az 1861 és 1865 között zajló konfliktus egyik legfontosabb fegyvereként tartanak számon.

Cenzúrázzák Micimackót?

Rászálltak a Micimackóval kapcsolatos kommentekre a kínai hatóságok; a mesebeli medve képeit még közzé lehet tenni, de hozzászólni már alig-alig lehetett hétfőn az ilyen képekhez, miután korábban többen Hszi Csin-ping kínai elnököt a csacsi öreg medvéhez hasonlították.

God save the Queen, aki most Windsor éppen

Anélkül, hogy csak kicsit is részleteznénk az elképesztően bonyolult családfákat, azért meg kell emlékeznünk a tényről: éppen 100 esztendeje létezik az ködös Albionban jelenleg is uralkodó Windsor-ház. Eme, az ilyen családoknál nem éppen hosszúnak számító uralkodásra (gondoljunk csak a Habsburgokra!) nagyon egyszerű a magyarázat: 1917. július 17-ig egészen máshogy nevezték magukat.

Újabb darabok értek haza a Seuso-kincsből

Magyarországnak sikerült visszaszereznie a Seuso-kincsek páratlan fontosságú, felbecsülhetetlen leletegyüttesének második hét darabját – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a kormányülés szünetében.

Gépkarabély százmillió példányban

Hetven éves minden idők legismertebb és legnagyobb számban legyártott gépkarabélya, az AK-47-es. Már milliókban mérhető talán áldozatainak száma, lepusztult darabjait büszkén markolják az afrikai gyermekkatonák, és ott van két, nem éppen demokratikus ország címerében is. Hát persze, hogy lopással indult ez a 100 millió legyártott darabot eredményező világkarrier.

Bajoroknak rettenet, magyaroknak világraszóló diadal

Aztán az utóbbi tíz esztendőben, 1100 év után lassan felfedeztük a Pozsonyi csatát is, ahol egy számarányát tekintve jóval kisebb magyar sereg gyakorlatilag megsemmisített három nehézfegyverzettel ellátott keleti frank hadoszlopot. Világraszóló diadal nekünk, végzetes vereség a bajoroknak, pontosabban a keleti frankoknak, akik vissza akarták venni az avaroktól karddal megszerzett Pannóniájukat az új hódítóktól.

Művelődés összes cikke »

​Borostyánkő: az ideális helyszín a házasságkötésre

elsullyedt_vilagok_lead

Borostyánkő várában már jártunk, mikor a Homok Atyjának kalandos életét kísértük végig. Utazzunk hát el még egyszer a régi Vas vármegye felsőőri járásába, nézzük meg a várat, aminek kétszer is felrobbant a lőportornya, és ami annyiszor cserélt gazdát, hogy azt talán már nem is lehet számon tartani. A várat, ahol Almásy László született, és ahol a Kárpátalja felemelésén fáradozó Egán Ede nyugszik, akivel golyó végzett.

Borostyánkő, avagy Bernstein vára egy 620 méter magas sziklára lett felépítve valamikor még a tatárjárás előtt az osztrák herceg, Frigyes területgyarapítási szándékait akadályozandó. A magyar királyt, IV. Bélát is fogva tartó Frigyes persze elfoglalta Borostyánkő várát is, ami akkoriban nem lehetett nagyon több egy lakótoronynál, és a gazdasági épületeket körülvevő falnál. Értékesebb volt viszont a környezete, hiszen a hajdani Borostyánút egyik állomásaként jelentős volt a szerpentinkő bányászata, de rezet, vasércet, aranyat és ezüstöt is hoztak a felszínre itt az évszázadok folyamán. Azt tudjuk, hogy 1235-ben Béla még visszaveszi Frigyestől a várat, és azt is, hogy 1289-ban a nem kevésbé ambíciózus Albert herceg foglalja el, az osztrák hercegséghez kerül, majd megint magyar lesz, és ez még néhányszor valószínűleg megismétlődik. A következő biztos pont, hogy 1388-ban az örökké pénzszűkében lévő Zsigmond királyunk zálogba adja a Kanizsaiaknak, akik aztán négy év múlva már tulajdonba is kerítik. A következő fontos dátum egy sikertelen török ostrom 1532-ben, a Kőszeg alatt az időt vesztegető II. Szulejmán küldött ide csapatokat.

borostyanko
Máger József vendégfogadója, Borostyánkő, 1910-es évek (forrás: MKVM/MaNDA adatbázis)

Éppen ezért is dönt úgy a Haditanács, hogy megerősíti a várat, a terveket Francesco Pozzo készíti el, óolasz bástyákat raknak a domb négy sarkára 1546 és 1590 között. A török viszont nem fog már erre járni, az 1664-es, Szentgotthárdnál végződő, de Bécset célozó hadjárat ugyan érinthette volna, de hát annak véget vetett a keresztények vitézsége és a megáradt Rába. Van viszont két lőporrobbanás 1536-ban és 1617-ben, 1636-tól pedig már a Batthyányiak az urak a várban jó kétszáz éven át. 1865-ben Batthyány Gusztáv az ír-angol lordnak, Edward Egannak adja el. Itt születik meg a lord fia, Egán Ede, a mezőgazdasági ismeretek jeles tudósa, akit majd Darányi Ignác földművelési miniszter kér majd fel 1897-ban, hogy mérje fel a kárpátaljai helyzetet, és készítsen tervet az ottani nyomor felszámolására.

borostyánko
A vár 1870 körül (forrás: Fortepan)

Ez utóbbi viszont nem állt mindenkinek ott az érdekében, ezért bérgyilkos végzett vele 1901. szeptember 20-án. Egán Edét ugyan még vár kriptájában temetik el, de Borostyánkő már 1892 óta Almásy Edéé, a jeles utazóé, és a Magyar Földrajzi Társaság egyik alapítójáé. Az ő László nevű, hasonlóan nyughatatlan unokája már nem lakik itt, 1953-tól egy szálloda működik az ódon falak között. Borostyánkő egy ideje kedvelt házasságkötési helyszín is, ahol „számtalan csodaszép hely van a várhoz tartozó kertben, de a vár parányi kápolnája is rendelkezésre áll. Az úgynevezett oratórium-terem ideális helyszínül szolgál a polgári esküvőhöz. A kertben elfogyasztott ízelítőt követően az ünnepi lakomára a lovagteremben kerülhet sor, amelyet csak gyertyák világítanak meg” – fogalmaz az osztrák prospektus. És valljuk be, elég csábító körülmények ezek.
Pálffy Lajos

• Publikálva: 2016.10.13. 14:56 • Címke: elsüllyedt világok