a rovat írásai

Sok pénzt adtak Einstein leveleiért

190 ezer euróért (58,7 millió forintért) keltek el egy jeruzsálemi árverésen Albert Einstein levelei, melyekben a fizikáról, Istenről és Izrael államról is írt.

Főbejárata az athéni Erekhteion mintáját követi

Száznyolcvan éve, 1837. június 22-én helyezték el Pesten a Magyar Nemzeti Múzeum épületének alapkövét.

A fejedelmi aranykortól a kisemmizésig

Tiltott kastélyok – Erdélyi történelmi családok a jóvátétel útvesztőjében címmel nyílt nemzetközi vándorkiállítás a Pesti Vigadóban.

Kalapács alatt David Rockefeller gyűjteménye

A márciusban elhunyt David Rockefeller mesés műkincsgyűjteményéből, bútoraiból és egyéb berendezési tárgyaiból rendeznek árverést jövő tavasszal, jelentette be a Christie's árverési ház.

Az első versenyt természetesen a gróf lovai nyerték meg

Hogy 190 évvel ezelőtt is ekkora lett volna a meleg, az nem nagyon hiszem. Először is akkoriban még nem is álmodtak az üvegházhatásról, aztán meg éppen ezen a napon rendezték meg az első hazai lóversenyt az Üllői és a Soroksári utak között, a Széchenyi István gróf által kijelölt pályán.

Az angol királyfi és a szász erődtemplomok

Az erdélyi szász erődtemplomok restaurálását, környezetük felélesztését, turisztikai és gazdasági hálózatokba való bevonását tűzi ki célul Károly herceg Romániában bejegyzett civil szervezete, a Walesi Herceg Románia Alapítvány – közölte a Mediafax hírügynökség.

Robotok, mesterséges intelligenciák és mellékhatásaik

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) aktívan dolgozik azért, hogy a robotika fejlődésének minél több haszonélvezője legyen, de a „kockázatokra és mellékhatásokra” is felhívjuk a figyelmet. Az NJSZT ennek szellemében most robotika kiállítást rendez a Társaság Informatika Történeti Kiállításában.

Előkerült az elveszettnek hitt fontos oklevél

Előkerült Szombathely 1607-es kiváltságlevele, amelyet évszázadok óta elveszettnek hittek. A dokumentumot hétfőn mutatták be Szombathelyen, a Vas Megyei Levéltárban, és egy hétig a nagyközönség is megtekintheti az épület földszintjén nyílt kiállításon.

Tudós hegymászó és a Vatikán első uralkodója

Százhatvan éve, 1857. május 31-én született XI. Piusz pápa, a független Vatikánvárosi Állam első uralkodója.

JFK 100

Vannak érdekes dolgok, ilyen például a 100 éve született John Fitzgerald Kennedy népszerűségének folyamatos növekedése. Másokat inkább el szoktak idővel felejteni az emberek, míg ő jó húsz évvel ezelőtt nem tartozott az Államok tíz legismertebb, legnagyobbra értékelt elnökei közé, most stabilan a negyedik helyet foglalja el a listán, ha időközben nem lett már bronzérmes.

Az idő és Rust repülése

Az idő repül, már harminc éve annak is, hogy Matthias Rust leszállt Cessnájával a Vörös Téren, hogy Gorbacsovval beszélgethessen a világbékéről. A szovjet pártfőtitkárral végül később sem sikerült találkoznia (Gorbi valamiért sosem volt kíváncsi rá), de tettével tovább repesztette a diktatúra ledönthetetlennek tartott falát.

Művelődés összes cikke »

​Borostyánkő: az ideális helyszín a házasságkötésre

elsullyedt_vilagok_lead

Borostyánkő várában már jártunk, mikor a Homok Atyjának kalandos életét kísértük végig. Utazzunk hát el még egyszer a régi Vas vármegye felsőőri járásába, nézzük meg a várat, aminek kétszer is felrobbant a lőportornya, és ami annyiszor cserélt gazdát, hogy azt talán már nem is lehet számon tartani. A várat, ahol Almásy László született, és ahol a Kárpátalja felemelésén fáradozó Egán Ede nyugszik, akivel golyó végzett.

Borostyánkő, avagy Bernstein vára egy 620 méter magas sziklára lett felépítve valamikor még a tatárjárás előtt az osztrák herceg, Frigyes területgyarapítási szándékait akadályozandó. A magyar királyt, IV. Bélát is fogva tartó Frigyes persze elfoglalta Borostyánkő várát is, ami akkoriban nem lehetett nagyon több egy lakótoronynál, és a gazdasági épületeket körülvevő falnál. Értékesebb volt viszont a környezete, hiszen a hajdani Borostyánút egyik állomásaként jelentős volt a szerpentinkő bányászata, de rezet, vasércet, aranyat és ezüstöt is hoztak a felszínre itt az évszázadok folyamán. Azt tudjuk, hogy 1235-ben Béla még visszaveszi Frigyestől a várat, és azt is, hogy 1289-ban a nem kevésbé ambíciózus Albert herceg foglalja el, az osztrák hercegséghez kerül, majd megint magyar lesz, és ez még néhányszor valószínűleg megismétlődik. A következő biztos pont, hogy 1388-ban az örökké pénzszűkében lévő Zsigmond királyunk zálogba adja a Kanizsaiaknak, akik aztán négy év múlva már tulajdonba is kerítik. A következő fontos dátum egy sikertelen török ostrom 1532-ben, a Kőszeg alatt az időt vesztegető II. Szulejmán küldött ide csapatokat.

borostyanko
Máger József vendégfogadója, Borostyánkő, 1910-es évek (forrás: MKVM/MaNDA adatbázis)

Éppen ezért is dönt úgy a Haditanács, hogy megerősíti a várat, a terveket Francesco Pozzo készíti el, óolasz bástyákat raknak a domb négy sarkára 1546 és 1590 között. A török viszont nem fog már erre járni, az 1664-es, Szentgotthárdnál végződő, de Bécset célozó hadjárat ugyan érinthette volna, de hát annak véget vetett a keresztények vitézsége és a megáradt Rába. Van viszont két lőporrobbanás 1536-ban és 1617-ben, 1636-tól pedig már a Batthyányiak az urak a várban jó kétszáz éven át. 1865-ben Batthyány Gusztáv az ír-angol lordnak, Edward Egannak adja el. Itt születik meg a lord fia, Egán Ede, a mezőgazdasági ismeretek jeles tudósa, akit majd Darányi Ignác földművelési miniszter kér majd fel 1897-ban, hogy mérje fel a kárpátaljai helyzetet, és készítsen tervet az ottani nyomor felszámolására.

borostyánko
A vár 1870 körül (forrás: Fortepan)

Ez utóbbi viszont nem állt mindenkinek ott az érdekében, ezért bérgyilkos végzett vele 1901. szeptember 20-án. Egán Edét ugyan még vár kriptájában temetik el, de Borostyánkő már 1892 óta Almásy Edéé, a jeles utazóé, és a Magyar Földrajzi Társaság egyik alapítójáé. Az ő László nevű, hasonlóan nyughatatlan unokája már nem lakik itt, 1953-tól egy szálloda működik az ódon falak között. Borostyánkő egy ideje kedvelt házasságkötési helyszín is, ahol „számtalan csodaszép hely van a várhoz tartozó kertben, de a vár parányi kápolnája is rendelkezésre áll. Az úgynevezett oratórium-terem ideális helyszínül szolgál a polgári esküvőhöz. A kertben elfogyasztott ízelítőt követően az ünnepi lakomára a lovagteremben kerülhet sor, amelyet csak gyertyák világítanak meg” – fogalmaz az osztrák prospektus. És valljuk be, elég csábító körülmények ezek.
Pálffy Lajos

• Publikálva: 2016.10.13. 14:56 • Címke: elsüllyedt világok