a rovat írásai

Petőfi új szobra Ukrajnában

Petőfi Sándor-mellszobrot avattak a költő halálának 168. évfordulója tiszteletére hétfőn a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk városában, közölte Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

Jókai Anna Szalon a Várban

Irodalmi szalon nyílik a június 5-én elhunyt Jókai Anna író emlékére az I. kerületben. A Budavári Önkormányzat az Iskola utca 28. alatti épületében irodalmi esteknek, koncerteknek, közösségi összejöveteleknek biztosít majd helyet. A négy helyiségből álló közösségi tér ősztől új kulturális központként működik majd a kerületben – közölte az önkormányzat.

50 sort vagy 25 ezer karaktert Arany Jánosról

A Magyar Írószövetség, csatlakozva az Arany János születésének 200. évfordulójára meghirdetett emlékévhez, vers- és novellapályázatot írt ki 45. életévüket még be nem töltött alkotók részére új művek létrehozására.

Novellák a buszmegállókban

Hamarosan számos budapesti busz- és villamosmegállóban olvashatják az utasok az Álljon meg egy novellára! nevű irodalmi pályázat húsz legjobb művét.

Nobel-díjas író, aki már 28 éve halálra van ítélve

Június 19-én hetvenéves Sir Salman Rushdie indiai születésű brit író, akire a Sátáni versek című regényéért 1989-ben Khomeini ajatollah, Irán vallási vezetője fatvát, halálos kiközösítő ítéletet hirdetett.

Elkeltek Saint-Exupery vízfestményei

Félmillió euróért (több mint 150 millió forintért) kelt el szerdán egy párizsi árverésen Antoine de Saint-Exupery két vízfestménye, amelyeket A kis herceg című regényéhez készített.

A háborútól iszonyodó örök szerelmes

Száz éve halt meg az orosz hadifogságban Gyóni Géza, aki először írta meg versben a modern háború iszonyatát. Az 1914 novemberében született Csak egy éjszakára című költeményben ott sűrűsödik mindaz, amit egy vas és vérzivatarba vetett gondolkodó ember érezhetett. Márpedig Gyóni Géza mindig gondolkodó, érző, szerető ember volt, ezért is fordult már kamasz korában a költészet felé. Akár egy lovagkori dalnokhoz is hasonlíthatnám, aki szép verseket írt szíve hölgyéhez, miközben választottja már máshoz tartozott.

Mond igazat, kiverik a szemed

Jaj, hát 90 éves lenne, lehetne Sütő András is! Lehetne, mert a mezőségi emberek sokáig élnek, csak hát őt aztán meggyötörte rendesen a nagybetűs élet, még a bal szeme világa is ráment, emlékezhetünk véres, bepólyált fejére. Pedig csak íróember volt, igaz, minden munkájában, életének minden percében kiállt a magyarságért.

Meghalt Jókai Anna

Életének 85. évében elhunyt Jókai Anna Kossuth Nagydíjas és Kossuth-díjas író, a nemzet művésze, tette közzé honlapján a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), amelynek az alkotó rendes tagja volt.

Hát Dékány Andrásra emlékszik még valaki?

Most, hogy a Guttenberg-galaxis szép lassan eltűnik az internet fekete lyukában felteszem a kérdést: ki emlékszik itt Dékány Andrásra? Jórészt negyvenen, ötvenen felüli kezeket várhatunk a magasba emelkedni erre a kérdésre, pedig az ötven éve halott író és utazó jobb sorsra érdemes, mint a feledés, amire ítéltetett.

Mind a 27 regénye ott volt a beststeller-listán

Kilencven éve, 1927. május 25-én született Robert Ludlum amerikai író, aki 27 regényt írt, és mindegyik felkerült a New York Times bestseller-listájára, az ő művei alapján készültek a Jason Bourne-filmek.

Irodalom összes cikke »

Ki emlékszik még itt Devecseri Gáborra?

devecserilead

Hát igen, a felejtés rettenetes dolog. Ha a 100 éve született Devecseri Gábor most visszatérhetne néhány órára, biztosan szomorú lenne azt látván, hogy milyen kevesen emlékeznek rá, tudnak róla egyáltalán. Pedig nagyon jó költő volt, és talán még jobb műfordító. Az ő magyarításában olvashatjuk az Iliász és az Odüsszeia szép hexametereit. De R. L. Stevenson Kincses szigetét is. Ugyanakkor tipikus példája volt annak, hogyan lesz a nagypolgári családban felcseperedő tehetséges ifjúból néhány évre hithű kommunista.

Még a két világháború között is tanítottak ógörögöt minden jobb gimnáziumban, és ebből adódóan sokan meg is tanulták Homérosz nyelvét. Így volt ezzel Devecseri Gábor magántisztviselő apja is, aki az irodalmárkodással is kacérkodott. Felesége pedig remek műfordító volt, a család barátai közé pedig olyan ikonikus alakok tartoztak, mint Karinthy és Kosztolányi. No meg Somlyó György, aki kapásból meglátta a tehetséget a kis Gáborban, és hozzásegítette a remek formaérzékkel verset író ifjút 1931-ben az első kötethez is. Innen már aztán egyenes út vezetett az egyetem görög-latin szakára 1936-ban, úgy, hogy Devecseri már tudott angolul és ógörögül. Még a diploma előtt, 1939-ben megszerzi Kallimakhoszról írott értekezésével a doktori címet, közben pedig fordít folyamatosan. Származása miatt könyvtárosként helyezkedik el, a vészkorszak a svájci követségen éri, ahol munkatársként embereket tud menteni. Ekkorra már a Nyugat III. nemzedékéhez sorolják, rendszeresen jelennek meg versei a lapban, fordítóként pedig valóban rengeteget dolgozva, még nagyobb hírnevet szerez.

devecseri
A nők kedvednce (forrás: lenolaj.hu)

A „felszabadulás” meghozza számára az egyetemi katedrákat is, de a szebbik nemért rajongó, az italt és a cigarettát messze elkerülő jóképű fiatalember egy most már nehezen magyarázható, de akkor divatos kísértésbe esik: kommunista lesz. Mégpedig egy talán viccből is leírt kávéházi vers miatt, a tervgazdálkodásról szóló szösszenetet lehozza a pártlap, és innentől már nincs megállás a lejtőn Devecserinek egészen 1956-ig. 1948 és 1952 között őrnagyi, majd alezredesi rangban a katonai akadémián tanít, és közben elbeszélő költeményt ír egy önkéntes határőrről. Cserében az Írószövetség főtitkára lesz, de pontosan ez az időszak az, amikor végez a Homérosz-fordításokkal, amik nevét ma is a hallhatatlanok között tartják. Ez valóban olyan léptékű munka, hogy jogos az 1953-as Kossuth-díja, de nem áll meg itt, megmagyarítja Catullus összes versét és Ovidius Átváltozások és Firdauszi Királyok könyve című művének fordítását is elkészíti. Fordít persze Shakespeare-t  is, és valamiért a bevezetőben említett kalandregényt is, ami később a Delfin sorozat egyik többször is kiadott darabja lesz.

devecseri
Az őrnagy átveszi a Kossuth-díjat (forrás: prae.hu)

1956-ban – ahogy sok korábbi polgárból lett elvtársa – ő is forradalmár, majd a Pártot otthagyva élete végéig görögországi utazásait és a magánélet szépségét verseli. A 60-as évek végén rákot diagnosztizálnak nála, ekkor még nagyobb sebességre kapcsol, valósággal ontja a műveket. Egy évvel halála előtt, talán ezért is, megérkezik a Munka Érdemrend arany fokozata az 1955-ban megkapott Szocialista Munkáért Érdemérem mellé. Mára pedig a nem megérdemelt feledés, egy hálátlan kortól mit is várhat az ember.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.02.27. 12:20

Digitális Irodalmi Akadémia