a rovat írásai

Nem a rák, méreginjekció végzett a költővel?

Nemzetközi szakértők egy csoportja szerint százszázalékos bizonyossággal kijelenthető, hogy a Nobel-díjas chilei költő, Pablo Neruda halálát nem rák okozta, ahogy azt annak idején a katonai rezsim állította a dél-amerikai országban.

És elindult a nagy íróper

Hatvan éve, 1957. október 25-én kezdődött az 1956-os forradalom utáni Kádár-kormány nagy nemzetközi visszhangot kiváltó koncepciós jogi eljárása, a „nagy íróper″.

Segédmunkásból lett költő

Október 24-én lesz hetvenöt éves Serfőző Simon Kossuth- és József Attila-díjas költő, író.

Ishiguróé a Nobel

Kazuo Ishiguro angol írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Hemingway tíz évesen képzeletben Európába utazott

Előkerült Ernest Hemingway első elbeszélése, amelyet még tízéves korában írt. A fikciós útinaplót két Hemingway-kutató, Sandra Spanier és Brewster Chamberlin találta meg egy Key West-i magánarchívumban.

100 éve született Szbó Magda - megemlékezés Debrecenben

Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából emlékházat és domborművet avattak az író egykori iskolájában, a debreceni Dóczy gimnáziumban.

Csesztve és Sztregova, Arany és Madách

Madách Imre Irodalmi Napokat tartanak a szlovákiai Alsósztregován és a Nógrád megyei Csesztvén; a pénteki és szombati rendezvény programjait Arany János születésének 200. évfordulója jegyében állították össze, és megemlékeznek a két költő barátságáról is, tájékoztatta az MTI-t a csesztvei Madách Imre Emlékház munkatársa.

Költő elvont gondolatisággal

Hatvan éve, 1957. október 3-án halt meg Szabó Lőrinc Kossuth-díjas költő, műfordító.

Tompa a búslelkű verselő lelkész

Kétszáz éve született Tompa Mihály, népdalokból kiinduló édes-bús elégiák és hazafias versek szerzője. Három település református lelkésze, és Petőfi, majd Arany barátja. Aki végül is három faluban élte le életét, és vetette papírra tekintélyes életművét.

Ma van a magyar dráma napja

A magyar dráma napját 1984 óta rendezik meg Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve.

King a rémkirály

Nagy valószínűséggel Stephen Edwin King írással tölti 70. születésnapját is. Na jó, mondjuk inkább, hogy azért reggel még bepötyög néhány bekezdést az aktuális műből, és csak azután adja meg magát a nagy napnak. És ünnepelheti, ünnepeltetheti magát, mert valószínűleg ő a világ legismertebb, és legelismertebb élő írója.

Irodalom összes cikke »

Ki emlékszik még itt Devecseri Gáborra?

devecserilead

Hát igen, a felejtés rettenetes dolog. Ha a 100 éve született Devecseri Gábor most visszatérhetne néhány órára, biztosan szomorú lenne azt látván, hogy milyen kevesen emlékeznek rá, tudnak róla egyáltalán. Pedig nagyon jó költő volt, és talán még jobb műfordító. Az ő magyarításában olvashatjuk az Iliász és az Odüsszeia szép hexametereit. De R. L. Stevenson Kincses szigetét is. Ugyanakkor tipikus példája volt annak, hogyan lesz a nagypolgári családban felcseperedő tehetséges ifjúból néhány évre hithű kommunista.

Még a két világháború között is tanítottak ógörögöt minden jobb gimnáziumban, és ebből adódóan sokan meg is tanulták Homérosz nyelvét. Így volt ezzel Devecseri Gábor magántisztviselő apja is, aki az irodalmárkodással is kacérkodott. Felesége pedig remek műfordító volt, a család barátai közé pedig olyan ikonikus alakok tartoztak, mint Karinthy és Kosztolányi. No meg Somlyó György, aki kapásból meglátta a tehetséget a kis Gáborban, és hozzásegítette a remek formaérzékkel verset író ifjút 1931-ben az első kötethez is. Innen már aztán egyenes út vezetett az egyetem görög-latin szakára 1936-ban, úgy, hogy Devecseri már tudott angolul és ógörögül. Még a diploma előtt, 1939-ben megszerzi Kallimakhoszról írott értekezésével a doktori címet, közben pedig fordít folyamatosan. Származása miatt könyvtárosként helyezkedik el, a vészkorszak a svájci követségen éri, ahol munkatársként embereket tud menteni. Ekkorra már a Nyugat III. nemzedékéhez sorolják, rendszeresen jelennek meg versei a lapban, fordítóként pedig valóban rengeteget dolgozva, még nagyobb hírnevet szerez.

devecseri
A nők kedvednce (forrás: lenolaj.hu)

A „felszabadulás” meghozza számára az egyetemi katedrákat is, de a szebbik nemért rajongó, az italt és a cigarettát messze elkerülő jóképű fiatalember egy most már nehezen magyarázható, de akkor divatos kísértésbe esik: kommunista lesz. Mégpedig egy talán viccből is leírt kávéházi vers miatt, a tervgazdálkodásról szóló szösszenetet lehozza a pártlap, és innentől már nincs megállás a lejtőn Devecserinek egészen 1956-ig. 1948 és 1952 között őrnagyi, majd alezredesi rangban a katonai akadémián tanít, és közben elbeszélő költeményt ír egy önkéntes határőrről. Cserében az Írószövetség főtitkára lesz, de pontosan ez az időszak az, amikor végez a Homérosz-fordításokkal, amik nevét ma is a hallhatatlanok között tartják. Ez valóban olyan léptékű munka, hogy jogos az 1953-as Kossuth-díja, de nem áll meg itt, megmagyarítja Catullus összes versét és Ovidius Átváltozások és Firdauszi Királyok könyve című művének fordítását is elkészíti. Fordít persze Shakespeare-t  is, és valamiért a bevezetőben említett kalandregényt is, ami később a Delfin sorozat egyik többször is kiadott darabja lesz.

devecseri
Az őrnagy átveszi a Kossuth-díjat (forrás: prae.hu)

1956-ban – ahogy sok korábbi polgárból lett elvtársa – ő is forradalmár, majd a Pártot otthagyva élete végéig görögországi utazásait és a magánélet szépségét verseli. A 60-as évek végén rákot diagnosztizálnak nála, ekkor még nagyobb sebességre kapcsol, valósággal ontja a műveket. Egy évvel halála előtt, talán ezért is, megérkezik a Munka Érdemrend arany fokozata az 1955-ban megkapott Szocialista Munkáért Érdemérem mellé. Mára pedig a nem megérdemelt feledés, egy hálátlan kortól mit is várhat az ember.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.02.27. 12:20

Digitális Irodalmi Akadémia