a rovat írásai

A Művészetek Völgyében is felbukkan a Néprajzi

Egyedüli múzeumként vesz részt idén a Művészetek Völgye fesztiválon a Néprajzi Múzeum, amely július 21. és 30. között Taliándörögdön, az Etno Ligetben minden nap állandó programokkal és koncertekkel, az Etno Portán pedig vetítésekkel várja a fesztiválozókat.

Egy kard különös kalandjai

Több mint 150 év után került elő az amerikai polgárháborúban megalakult első, feketékből álló katonai egység parancsnokának a kardja, amelyet az 1861 és 1865 között zajló konfliktus egyik legfontosabb fegyvereként tartanak számon.

Cenzúrázzák Micimackót?

Rászálltak a Micimackóval kapcsolatos kommentekre a kínai hatóságok; a mesebeli medve képeit még közzé lehet tenni, de hozzászólni már alig-alig lehetett hétfőn az ilyen képekhez, miután korábban többen Hszi Csin-ping kínai elnököt a csacsi öreg medvéhez hasonlították.

God save the Queen, aki most Windsor éppen

Anélkül, hogy csak kicsit is részleteznénk az elképesztően bonyolult családfákat, azért meg kell emlékeznünk a tényről: éppen 100 esztendeje létezik az ködös Albionban jelenleg is uralkodó Windsor-ház. Eme, az ilyen családoknál nem éppen hosszúnak számító uralkodásra (gondoljunk csak a Habsburgokra!) nagyon egyszerű a magyarázat: 1917. július 17-ig egészen máshogy nevezték magukat.

Újabb darabok értek haza a Seuso-kincsből

Magyarországnak sikerült visszaszereznie a Seuso-kincsek páratlan fontosságú, felbecsülhetetlen leletegyüttesének második hét darabját – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a kormányülés szünetében.

Gépkarabély százmillió példányban

Hetven éves minden idők legismertebb és legnagyobb számban legyártott gépkarabélya, az AK-47-es. Már milliókban mérhető talán áldozatainak száma, lepusztult darabjait büszkén markolják az afrikai gyermekkatonák, és ott van két, nem éppen demokratikus ország címerében is. Hát persze, hogy lopással indult ez a 100 millió legyártott darabot eredményező világkarrier.

Bajoroknak rettenet, magyaroknak világraszóló diadal

Aztán az utóbbi tíz esztendőben, 1100 év után lassan felfedeztük a Pozsonyi csatát is, ahol egy számarányát tekintve jóval kisebb magyar sereg gyakorlatilag megsemmisített három nehézfegyverzettel ellátott keleti frank hadoszlopot. Világraszóló diadal nekünk, végzetes vereség a bajoroknak, pontosabban a keleti frankoknak, akik vissza akarták venni az avaroktól karddal megszerzett Pannóniájukat az új hódítóktól.

Sok pénzt adtak Einstein leveleiért

190 ezer euróért (58,7 millió forintért) keltek el egy jeruzsálemi árverésen Albert Einstein levelei, melyekben a fizikáról, Istenről és Izrael államról is írt.

Főbejárata az athéni Erekhteion mintáját követi

Száznyolcvan éve, 1837. június 22-én helyezték el Pesten a Magyar Nemzeti Múzeum épületének alapkövét.

A fejedelmi aranykortól a kisemmizésig

Tiltott kastélyok – Erdélyi történelmi családok a jóvátétel útvesztőjében címmel nyílt nemzetközi vándorkiállítás a Pesti Vigadóban.

Kalapács alatt David Rockefeller gyűjteménye

A márciusban elhunyt David Rockefeller mesés műkincsgyűjteményéből, bútoraiból és egyéb berendezési tárgyaiból rendeznek árverést jövő tavasszal, jelentette be a Christie's árverési ház.

Művelődés összes cikke »

Gépkarabély százmillió példányban

kalasnyikov lead

Hetven éves minden idők legismertebb és legnagyobb számban legyártott gépkarabélya, az AK-47-es. Már milliókban mérhető talán áldozatainak száma, lepusztult darabjait büszkén markolják az afrikai gyermekkatonák, és ott van két, nem éppen demokratikus ország címerében is. Hát persze, hogy lopással indult ez a 100 millió legyártott darabot eredményező világkarrier.

A második világháború után a győztesek, pontosabban az oroszok és az amerikaiak nem csak kirabolták Németországot (és szövetségeseit, köztük Magyarországot), de elvitték azokat a technológiákat is, amiket a háború alatt felturbózott német tudományos kutatás eredményezett. És akkor már természetesen a vezető kutatókat is áttelepítették a műhelyekkel, laboratóriumokkal együtt. Így került Werner von Braun, a modern rakétatechnológia kifejlesztője az Államokba, és ott tovább dolgozván végül is lehetővé tette, hogy egy ember által épített eszközzel le lehessen győzni a Föld vonzását, ki lehessen lépni a világűrbe.

stg 44
Sturmgewehr 44

Igen, a NASA nem lett volna von Braun úr nélkül, de nézzük inkább Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov (1919-2013) „találmányát”, az AK-47-est. Aminek szintén volt valami előzménye, amihez nem sok köze volt az amúgy hosszú életű és mindvégig jó kedélyű orosz konstruktőrnek. Aki harckocsizóként küzdött a betörő németek ellen, majd súlyos sebesülten kezdett az Urálban, egy fegyvertervező műhelyben dolgozni. Vélhetően itt is darabokra szedtek egy zsákmányolt német Sturmgewehr 44-est, amelynek korábbi változatai már 1942-ben megjelentek a keleti fronton. Kalasnyikovot a gázvisszavezetés megoldása nyűgözhette le: a német gépkarabély csöve meg volt fúrva, és a lövéskor keletkező gázok ezen 2-3 mm-es lyukon át egy dugattyút mozgattak, ami folyamatosan „felhúzta” a fegyvert.

kalasnyikov
A mi  AK 55-ösünk

Nem is tétlenkedett sokáig, hanem a módszert beleépítette a fegyverébe, ami szerkezeti elemeit tekintve jóval egyszerűbb, strapabíróbb konstrukció volt, mint a németeké. Egyesek aztán azt is feltételezik, hogy Kalasnyikovot e munkák során Hugo Schmeisser, a német hadseregben tömegével alkalmazott géppisztoly, az MP 40 konstruktőre is segítette, nem önszántából természetesen. A lényeg, hogy a fegyver 1949-ben már rendszerben volt az orosz hadseregben, Magyarországon először az 1956. november 4-én bevonuló csapatoknál láthattuk tömegével. Ahogy a csatlós, vagy megszállt országokban, nálunk is megindult a gyártása, AK 55 néven a FÉG (Fegyver és Gázkészülék gyár) állította elő.

kalasnyikov
AMD 65

A határőröknél volt rendszeresítve, a sorozott honvédek (köztük e cikk szerzője is) a szintén a FÉG által gyártott AMD 65-öst hordták a hátukon, és szedték szét, rakták össze szintidőre. Eme fegyverek paraméterei szinte azonosak voltak 47-es AK-val. A 7,62-es lövedéket 415 centiméteres huzagolt cső pörgette meg úgy, hogy az 300 méteren volt igazán hatásos az emberi élet ellen. A harminc lőszert befogadó ívtárral együtt 4,1 kilogrammot nyomó fegyver a tárcseréket is beszámolva 100 lövésre volt képes percenként, és 1500 méterig okozhatott halált a lövedékének a becsapódása. A fegyver igazi főpróbája a vietnami háború volt, ahol fölényes győzelmet aratott az amerikaiak M-16-osa felett. És azóta töretlen a különféle változatok karrierje, Kalasnyikovból tábornokot csináltak, a fegyver legendává lett, a mexikói drogbárók és alvezéreik drágakövekkel kirakva, aranyból készíttetik el maguknak, és ott virít két ország, Kelet-Timor és Mozambik címerében is.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.07.04. 13:51