a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Nyílt nap az OIK-ban a Nyelvek Európai Napján

Nyelvi sokszínűség szeptember 26-án

oikkonfileadAz Országos Idegennyelvű Könyvtár 2012. szeptember 26-án, szerdán a Nyelvek Európai Napja keretében tartja meg Nyílt Napját. 9–20 óráig konferenciával és kulturális programokkal várnak minden érdeklődőt.

Ezen a napon az NKA támogatásával könyvtárszakmai konferenciát tartunk könyvtárhasználóknak és könyvtárosoknak Idegennyelvű gyűjtemények és szolgáltatásaik címmel.

A konferencia programja:
9.00 Kapunyitás, regisztráció
10.00 Megnyitó
Köszöntőt mond: Mender Tiborné főigazgató. Megnyitja: Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár
10.30 – 10.50 A Hadtörténeti Könyvtár gyűjteményei az idegen nyelvű dokumentumok aspektusából (Dr. Andaházi-Szeghy Viktor HM–HIM Hadtörténeti Könyvtár)
11.00 – 11.20 Gyűjteményfejlesztés megyei gyakorlatban (Fekete Ildikó, Bródy Sándor Megyei Könyvtár, Eger)
11.30 – 11.50 Gyűjteményfejlesztés – válság idején (Haluska Veronka, OIK)
12.00 – 13.00 Büféebéd, könyvtárbemutató
13.00 – 13.20 A KSH Könyvtár nemzetközi statisztikai állományának bemutatása (Lencsés Ákos, KSH)
13.30 – 13.50 Elektronikus adatbázisok és azok használata a CEU Könyvtárban (Molnár Ivett, CEU)
14.00 – 14.20 Olvasóbarát szolgáltatásfejlesztés (Nagy Erzsébet, OIK)
14.30 – 14.50 Külföldi olvasók a könyvtárban – kihívások és egyediségek a külföldi orvostanhallgatók könyvtári kiszolgálásában (Petró Leonárd, Debreceni Egyetem EGyetemi és Nemzeti Könyvtár–Kenézy Élettudományi Könyvtár)
15.00 Zárszó
15.30 – 16.00 Kultúrák találkozása: Kapcsolat – kommunikáció – örökség: Mándli Gyula fotókiállításának megnyitója
17.00 – 18.00 Az OIK 7. Műfordítás pályázatának ünnepélyes eredményhirdetése. Az idén hetedik alkalommal megrendezett műfordítás pályázatra kereken 100 pályamű érkezett. Lorand Gaspar Jérusalem című versének magyar fordítását értékeli a zsűri (Lackfi János költő, műfordító, a zsűri elnöke, Tóth Krisztina költő, műfordító és Virág Bognár Ágota, a könyvtár munkatársa).
18.30 – 19.30 Bossa Novas – Pátkai Rozina és Tóth Mátyás koncertje


A Bossa Novas együttes

A 2011-es Budapest Fringe Fesztivál Különdíjas előadása, ami Skóciában, az Edinburgh Festival Fringe-en Sell-Out Show Laurelt nyert. A bossa novát játszó duó zenéjét a brazil dallamvilág autentikus előadásmódja, az ének és gitár magával ragadó összjátéka teszi különlegessé.
Az óceánparti hanghullámok kalandos utazásra hívják a latin zene kedvelőit, és egy távoli kontinens zenei mélységét tárják fel.

Kedvezmények, meglepetések, könyvtártúra, filléres könyvvásár, jótékonysági büfé
A Nyelvek Európai napja angol nyelvű és nemzetközi programja itt olvasható.
A konferencián való részvétel regisztrációhoz kötött: regisztracio@oik.hu

• Publikálva: 2012.09.20. 15:45 • Címke: konferencia, kiállítás, zene, ajánló, program