a rovat írásai

Nem a rák, méreginjekció végzett a költővel?

Nemzetközi szakértők egy csoportja szerint százszázalékos bizonyossággal kijelenthető, hogy a Nobel-díjas chilei költő, Pablo Neruda halálát nem rák okozta, ahogy azt annak idején a katonai rezsim állította a dél-amerikai országban.

És elindult a nagy íróper

Hatvan éve, 1957. október 25-én kezdődött az 1956-os forradalom utáni Kádár-kormány nagy nemzetközi visszhangot kiváltó koncepciós jogi eljárása, a „nagy íróper″.

Segédmunkásból lett költő

Október 24-én lesz hetvenöt éves Serfőző Simon Kossuth- és József Attila-díjas költő, író.

Ishiguróé a Nobel

Kazuo Ishiguro angol írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Hemingway tíz évesen képzeletben Európába utazott

Előkerült Ernest Hemingway első elbeszélése, amelyet még tízéves korában írt. A fikciós útinaplót két Hemingway-kutató, Sandra Spanier és Brewster Chamberlin találta meg egy Key West-i magánarchívumban.

100 éve született Szbó Magda - megemlékezés Debrecenben

Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából emlékházat és domborművet avattak az író egykori iskolájában, a debreceni Dóczy gimnáziumban.

Csesztve és Sztregova, Arany és Madách

Madách Imre Irodalmi Napokat tartanak a szlovákiai Alsósztregován és a Nógrád megyei Csesztvén; a pénteki és szombati rendezvény programjait Arany János születésének 200. évfordulója jegyében állították össze, és megemlékeznek a két költő barátságáról is, tájékoztatta az MTI-t a csesztvei Madách Imre Emlékház munkatársa.

Költő elvont gondolatisággal

Hatvan éve, 1957. október 3-án halt meg Szabó Lőrinc Kossuth-díjas költő, műfordító.

Tompa a búslelkű verselő lelkész

Kétszáz éve született Tompa Mihály, népdalokból kiinduló édes-bús elégiák és hazafias versek szerzője. Három település református lelkésze, és Petőfi, majd Arany barátja. Aki végül is három faluban élte le életét, és vetette papírra tekintélyes életművét.

Ma van a magyar dráma napja

A magyar dráma napját 1984 óta rendezik meg Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve.

King a rémkirály

Nagy valószínűséggel Stephen Edwin King írással tölti 70. születésnapját is. Na jó, mondjuk inkább, hogy azért reggel még bepötyög néhány bekezdést az aktuális műből, és csak azután adja meg magát a nagy napnak. És ünnepelheti, ünnepeltetheti magát, mert valószínűleg ő a világ legismertebb, és legelismertebb élő írója.

Irodalom összes cikke »

Magyar könyvek és ízek Frankfurtban

frankfurt_leadMa kezdődik a legnagyobb európai könyvvásár, a frankfurti. Az idei súlypont a gyermek és ifjúsági média, a díszvendég Új-Zéland. Nézzük, miként szerepel hazánk, aki 1999-ben a közép-kelet európai országok közül elsőként lehetett díszvendég.


A Nemzeti Kulturális Alap 2012–2014 között a Publishing Hungary program révén évi 100 millió forint támogatást nyújt arra, hogy Magyarország – a Balassi Bálint Intézet és a külföldi magyar intézetek szervezésében – évi 10-12 nemzetközi könyvvásáron vegyen részt. Ennek keretében a lipcsei, párizsi, londoni, szentpétervári és a prágai könyvvásáron vett részt a magyar irodalom klasszikus és kortárs szerzőinek (Márai Sándor, Bánffy Miklós, Örkény István, Kertész Imre, Nádas Péter stb.) bemutatásával. A frankfurti könyvvásárt követően Belgrádban (2012. október 22–28.), Helsinkiben (2012. október 25–28.), Bécsben (2012. november 22–25.), Marosvásárhelyen (2012. november) és Szófiában (2012. december 4–9.) lesz jelen. Helsinkiben, Belgrádban és Szófiában Magyarország díszvendégként vesz részt a programokban.

A frankfurti könyvvásár Európában hagyományosan a legnagyobb szakmai vásárnak számít. Kiváló alkalmat nyújt, hogy a világ bármely pontján tevékenykedő kiadók megismerkedhessenek a magyar fiction és non-fiction kötetekkel. Az október 14-ig tartó vásáron csaknem 120 országból mintegy 7500 kiállító mutatkozik be. Újdonságnak számít, hogy rendezvényeink nem (csupán) a magyar standon lesznek megtalálhatóak, hanem a vásár nemzetközi platformjain is, mint például a Forum Dialog vagy a Paschen Literatursalon, beágyazva olyan kontextusba, mint például a német könyvdíj díjazottjainak felolvasása. Szakmai jelentőséggel bír az is, hogy a könyvbemutatók alkalmával a Németországban elismert irodalomkritikusokkal beszélgetnek a magyar írók illetve elöadók.

Sikerként könyvelhetjük el, hogy több év szünet után újra részt veszünk a Best Book Design from All Over the World nemezetközi könyvkiallításon és versenyen is.

buchmesse
A könyvvásár megnyitója: a díszvendég Új-Zéland

A magyar standon a vásár első napján a Szép Magyar Könyv 2011 kiállítás hat díjazottja mutatkozik be. Október 11-én a 2012-es European Union Prize for Literature magyar díjazottja, a Török tükör című regény szerzője, Horváth Viktor lesz a főszereplő. A harmadik napon Vajda Miklós: Anyakép amerikai keretben című regényének könyvbemutatóját nézheti meg a közönség. A 78 éves Vajda első szépirodalmi regénye óriási érdeklődést keltett. Könyve közönségszavazással bekerült a német nyelvű független kiadók idei hotlistjébe, amelybe hét könyvet az évről évre újraválasztott szakmai zsűri, hármat pedig az olvasóközönség választ online szavazással. A díj átadására is ezen a napon kerül sor. A nap másik központi témája a magyarországi ifjúsági és gyerekirodalom lesz. Az eseményt Berg Judit és Balázs Eszter, népszerű gyerekkönyvírók fogják össze. A délután folyamán Terezia Mora és Márton László Gergely Ágnes, Hamvas Béla, Komoróczy Géza, Márton László, Temesi Ferenc, Tóth Kriszta, Závada Pál és Korniss Péter új könyveit mutatja be a külföldi kiadók számára. Október 13-án Polcz Alaine: Asszony a fronton című művének könyvbemutatója lesz az egyik legfontosabb esemény, Katharina Raabe (Suhrkamp Verlag) és Földényi F. László esztéta részvételével. Ezt Bánffy Miklós: Megszámláltattál című művének könyvbemutatója követi.

A Frankfurti Nemzetközi Könyvvásár zárónapján, a Gourmet Gallery színpadán, csúcsidőben tart magyar főzőbemutatót Mautner Zsófia, gasztronómiai újságíró, a Chili&Vanilia szakácskönyvek és blog szerzője. Az előadás célja bemutatni a mai magyar gasztronómia fejlődését, nemzetközi közönség előtt is képviselni azt a megújulási folyamatot, amely az utóbbi években lezajlott a hazai kulináris életben. A főzőshow keretében Mautner Zsófia nem klasszikus magyar ételeket készít, hanem olyan fogásokat, amelyek tükrözik a modern magyar konyha szellemiségét, gazdag örökségét és változatos alapanyag-használatát. Az előadás nyelve: német.

A frankfurti könyvvásárral egyidőben elindul egy új magyar–angol nyelvű honlap. A www.publishinghungary.hu a magyar irodalom külföldi megjelenését szeretné összefoglalóan megismertetni itthon és külföldön, ezért három fő része van:
1. Magyarország megjelenése a külföldi könyvvásárokon: beszámolók a már lezajlott vásárokról, a programok ismertetése illetve beharangozók az elkövetkezendőkről
2. A régi hunlit.hu beépítésével megjelennek itt is az új magyar könyvekről szóló anyagok (magyar és angol nyelven), illetve folyamatosan bemutatjuk a magyar művek új külföldi megjelenéseit, és mintegy 200 magyar íróról és néhány művéről lehet olvasni három nyelven
3. Adatbázis a már lefordított könyvekről, amelyhez lehet új tételeket is küldeni. Egyben megtalálható lesz a magyar kiadók bemutatása angol nyelven és linkek a magyar irodalmi híreket taglaló oldalakhoz.

Szervezők: Balassi Bálint Intézet, Collegium Hungaricum Berlin, Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése

forrás: Balassi Bálint Intézet

• Publikálva: 2012.10.10. 12:33 • Címke: honlap, hír, irodalom

Digitális Irodalmi Akadémia