a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Szőts István filmművészetének képzőművészeti vonatkozásai

filmkultura_leadBakos Gábor cikke a Filmkultúrán.

A szerző megkísérli pontosan kifejteni a szőtsi expresszív-szerkezetes tájfelfogás újdonságát, hogy az milyen szoros alkotói összefüggésbe hozható a Nagy Istvánnal aposztrofálható kifejező-konstruáló tájábrázolással, amelynek folytatója a szentendrei művészet egyik legfőbb reprezentánsa, Barcsay Jenő volt a harmincas-negyvenes években. Ez az összehasonlítás azt a fontos művészettörténeti tényt árulja majd el, hogy a 40-es évekhez visszanyúló, 60-as évekbeli film párhuzamba állítható a korszak modernista képzőművészeti újrakezdésével, amely szintén a szentendrei, európai iskolás 40-es évekhez nyúlt vissza. A cikk megpróbál végigmenni a képzőművészet–Szőts–képzőművészeti modernizmus kutatási szálán, aminek a fő kérdései azok lennének, hogy Szőts Istvántól emelte-e át a későbbi kiforrott magyar modernizmus a képzőművészeti ihletésű filmnyelvet, esetleg vele kerültek-e be először a magyar filmművészetbe modern képzőművészeti mintázatok, vagy csak ő volt az első olyan progresszív filmművész, aki ilyenformán újította meg saját filmes stílusát.

szotskep1

100 éve született Szőts István filmrendező. Az évforduló alkalmából emlékkonferenciát szerveztek az ELTE Bölcsészkarán. Itt hangzott el az az előadás, amelynek rövidített változatát a Filmkultúra adja közre.

• Publikálva: 2012.10.29. 14:15 • Címke: filmkultúra

Magyar játékfilmek