a rovat írásai

Kultúrgyár lehet a szombathelyi volt 11-es huszárlaktanyából

Országos hatókörű kulturális logisztikai, valamint digitalizációs központ, egy „igazi kultúrgyár″ épülhet fel a volt 11-es huszárlaktanya műemléki védettség alatt álló épületeit is megújítva Szombathelyen –  közölte csütörtökön Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere.

Új felületen folytatjuk

Kedves Olvasó! Mindenek előtt köszönjük, hogy a kultúrával foglalkozó számos internetes oldal közül bennünket is érdeklődéssel lapozott. A MaNDA, mint közintézmény feldarabolása után e honlap kiadója a Forum Hungaricum Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság lett, feladata pedig az archívum gyarapodásának bemutatása, cégünk törekvéseinek ismertetése. Ezekhez a célokhoz egy új felületet készítettünk, ahol mindig elérhető lesz a most búcsúzó mandarchiv.hu is.

Visszabeszél a templom oldala

Hát, ha már egyszer eljutottunk Tihanyba, nem mehetünk el szó nélkül a félsziget legismertebb attrakciója, a visszhang mellett sem. Ami minden ellenkező híresztelés ellenére működik, és egészen pontosan hét egymás után gyorsan elhadart szót képes „visszamondani” a templom fala. Például azt, hogy „Hazádnak rendületlenül légy híve, óh magyar!”

Ózdi intézményeink az Echo Televízió építészeti műsorában

Huszonhárom percben mutatta be az Echo Televízió a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. által működtetett két ózdi intézményt, a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkot és a Digitális Erőművet. Az október 14-én, szombaton adásba kerülő műsorban az építész tervező mellett megszólalt a két intézmény és a Forum Hungaricum vezetője is.

Munkát bőven adó szeptember

Sok szó esett már ezen a felületen a két világháború közti falu életéről. Megismerhettük a tisztségviselőket, a falu tekintélyeit és mesterembereit is. Csak még magáról a parasztról, a falu lakójáról nem nagyon esett szó. Pedig ők adták akkoriban az ország lakosságának legnagyobb részét. Nézzük hát meg, mit csinált a magyar földműves az esztendő hónapjaiban. Nézzük meg már csak azért is, mert ez is egy elsüllyedt világ, azok a tevékenységek, szokások rég a múlté lettek, amik meghatározták a falusi ember életét akkoriban.

A rekorder múzeumalapító korsója

Nem is ez a korsó az érdekes most nekünk, bár egészen szép darab. Hanem a megtalálójával, Dornyay/Darnay Bélával foglalkozunk most. Aki amerre járt, mindenütt múzeumot alapított. Emellett 11 évig áldozópap is volt, és piarista szerzetes.

Uralkodó, akit háromszor koronáztak meg

A jó Károly Róbert királyunk pedig annyi mindent tett itt, hogy azt kár is lenne egy cikkbe belezsúfolni. Hogy aztán némi képet kapjunk a 14. század elejének magyarországi viszonyairól, nézzük csak meg jobban az első vegyesházi uralkodónk hatalomra jutását.

Finta Sándor és Walt Whitman

Hogy mikor találkozhatott a Túrkevéről induló szobrász, Finta Sándor Walt Whitman költészetével, azt nem lehet tudni biztosan. A Szabó Lőrinc, Babits és Füst Milán által is fordított verseit leginkább eredetiben, angolul olvashatta, hiszen 1923-tól New Yorkban élt. Az viszont biztos, hogy tetszett neki ez a fajta költészet, ezért is készülhetett el a túrkevei Finta Múzeum által most 3D-ben tanulmányozható kis éremmel.

Tihany elveszett várai

Gyulaffy kapitány uram Csobánca után illenék szólni Tihany váráról, pontosabban várairól is. Mert a félszigeten már 5000 évvel ezelőtt állt egy földsánc, s rómaiak pedig az átkelő védelmére őrtornyot emeltek, és ez így ment tovább egészen 1683-ig, amikor Tihany a töröknek mindig sikeresen ellenálló földvára a levegőbe repült. Vagy eltalicskázták.

Lármafa, véres kard, postáskisasszonyok

A két világháború közötti falu egyik fontos közintézménye volt az éppen idén 150 éves Magyar Királyi Posta által fenntartott és működtetett postahivatal. Ahol a távíróval párhuzamosan a telefon is működött, ahol fel lehetett adni a leveleket és a táviratokat. Amiket aztán „házhoz is szállított” a postás, akit kézbesítőnek is neveztek. Az első emancipált munkahelyek egyike volt, a postáskisasszony kezelte az elektronikus masinákat, de ki is hordta a leveleket, ha nem volt önálló kézbesítője a hivatalnak.

Szép szál ember volt ez a III. Béla

III. Béla királyunkról pedig csak jót mondhatunk, konszenzus van arról a történészek között, hogy az ő uralkodása alatt volt a legerősebb, leghatalmasabb az Árpád-ház. Magyarország pedig – legalábbis a királyi bevételeket tekintve – megelőzte Franciaországot és Angliát is.

MaNDA összes cikke »

​Indul a Digitalizációs Közfoglalkoztatás mintaprogram

matyo_lead2012. október 20-án Mezőkövesden ünnepélyesen elindult a MaNDA támogatásával megvalósuló Digitalizációs Közfoglalkoztatás mintaprogram.

Mezőkövesden mintegy 40 ember vesz részt a programban: a közfoglalkoztatás keretében muzeológus irányítása mellett a múzeumi tárgyakat lefotózzák vagy beszkennelik, és az azokra jellemző adatokkal együtt számítógépre viszik.

mezőkövesd gépgyár
Gépeket másfajta gépekre

Matyó Múzeum, Gépmúzeum, Takács István festőművész állandó kiállítása – csak néhány a látnivalók közül, amelyeket egy Mezőkövesdre érkező turistának érdemes megtekintenie. Hamarosan akár virtuálisan is ellátogathatunk Matyóföldre az internet és a közfoglalkoztatási mintaprogram segítségével. A program mintegy negyven, többségében diplomás, pályakezdő fiatal számára biztosít munkahelyet Mezőkövesden, a munkához pedig korszerű számítógépeket, fénymásolókat, szkennereket, fényképezőgépeket és más eszközöket biztosítanak. A digitális közfoglalkoztatási program mintaprogramként idén országszerte 195 jól képzett, kreatív ember visszatérését teszi lehetővé a munka világába. A kormány tervei szerint a projekt jövőre már országos méretűvé bővül, hozzávetőlegesen 6000 közép- és felsőfokú végzettségű álláskereső foglalkoztatása indul el ennek keretében.

közmunkás közdolgozik
Készül a digitális matyóhímzés. Forrás: mezokovesd.hu

A digitalizálás a múzeumi tárgyak és a Mezőkövesddel kapcsolatos értékek átmentését is jelentik abba a térbe, amelyben a mai felhasználásuk történik. A matyó értékek az interneten keresztül eljuthatnak iskolákba, grafikai tervezőkhöz, designerekhez, vagy egyszerűen a matyó népművészet iránt érdeklődőkhöz, s ebben a közegben is meg lehet őrizni őket. Így ismét könnyebben feltűnhetnek az ősi minták használati tárgyakon, ruházaton, divatcikkeken és a médiában.

fórizs, mezőkövesd
Fórizs Zoltán, MaNDA. Forrás: mezokovesd.hu

A digitális kultúra a digitális közfoglalkoztatás által szerepet játszhat a hátrányos helyzetű települések és térségek felzárkóztatásában, kreatív gazdaságfejlesztési kitörési pontok jöhetnek létre. A MaNDA feladata a digitális közfoglalkoztatási programban az ötlet, azaz a program kidolgozása, és a megszülető digitális értékek magas szintű honi és európai informatikai rendszerbe történő beépítése.

• Publikálva: 2012.11.06. 13:18 • Címke: digitális közfoglalkoztatás, hír, manda, digitalizálás

Történelmi játékok

mohacs_jatekindito
Harcmezők – A játékot fejleszette a Történelmi Animációs Egyesület. Kapcsolat: Baltavári Tamás, 30-853302230-8533022, tamas.baltavari@hotmail.com

Közkincstár

károly róbert
Uralkodó, akit háromszor koronáztak meg – A 12 éves Caroberto a délvidéki Frangepánok, Subicsok és Babonicsok lefizetése után partra is száll Dalmáciában, és elindul Buda felé. Még tart a menetelés, amikor III. András hirtelen elhalálozik, így aztán Bicskei Gergely esztergomi érsek meg is koronázza valami sebtében előkerített koronával a 13 éves ifjút. Ez volt Károly Róbert első megkoronázása, amit még kettő követett.