a rovat írásai

Nem a rák, méreginjekció végzett a költővel?

Nemzetközi szakértők egy csoportja szerint százszázalékos bizonyossággal kijelenthető, hogy a Nobel-díjas chilei költő, Pablo Neruda halálát nem rák okozta, ahogy azt annak idején a katonai rezsim állította a dél-amerikai országban.

És elindult a nagy íróper

Hatvan éve, 1957. október 25-én kezdődött az 1956-os forradalom utáni Kádár-kormány nagy nemzetközi visszhangot kiváltó koncepciós jogi eljárása, a „nagy íróper″.

Segédmunkásból lett költő

Október 24-én lesz hetvenöt éves Serfőző Simon Kossuth- és József Attila-díjas költő, író.

Ishiguróé a Nobel

Kazuo Ishiguro angol írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Hemingway tíz évesen képzeletben Európába utazott

Előkerült Ernest Hemingway első elbeszélése, amelyet még tízéves korában írt. A fikciós útinaplót két Hemingway-kutató, Sandra Spanier és Brewster Chamberlin találta meg egy Key West-i magánarchívumban.

100 éve született Szbó Magda - megemlékezés Debrecenben

Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából emlékházat és domborművet avattak az író egykori iskolájában, a debreceni Dóczy gimnáziumban.

Csesztve és Sztregova, Arany és Madách

Madách Imre Irodalmi Napokat tartanak a szlovákiai Alsósztregován és a Nógrád megyei Csesztvén; a pénteki és szombati rendezvény programjait Arany János születésének 200. évfordulója jegyében állították össze, és megemlékeznek a két költő barátságáról is, tájékoztatta az MTI-t a csesztvei Madách Imre Emlékház munkatársa.

Költő elvont gondolatisággal

Hatvan éve, 1957. október 3-án halt meg Szabó Lőrinc Kossuth-díjas költő, műfordító.

Tompa a búslelkű verselő lelkész

Kétszáz éve született Tompa Mihály, népdalokból kiinduló édes-bús elégiák és hazafias versek szerzője. Három település református lelkésze, és Petőfi, majd Arany barátja. Aki végül is három faluban élte le életét, és vetette papírra tekintélyes életművét.

Ma van a magyar dráma napja

A magyar dráma napját 1984 óta rendezik meg Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve.

King a rémkirály

Nagy valószínűséggel Stephen Edwin King írással tölti 70. születésnapját is. Na jó, mondjuk inkább, hogy azért reggel még bepötyög néhány bekezdést az aktuális műből, és csak azután adja meg magát a nagy napnak. És ünnepelheti, ünnepeltetheti magát, mert valószínűleg ő a világ legismertebb, és legelismertebb élő írója.

Irodalom összes cikke »

​Orczy bárónő és a vörös Pimpernel

orczy emma lead150 éve született a világon legismertebb és legolvasottabb magyar írónő. Valószínű, hogy a mai olvasónak már sem neve, sem világhírű regényének címe, A Vörös Pimpernel sem mond sokat.

Annak ellenére sem, hogy ez a regény az egyetlen magyar irodalmi alkotás, amely szerepel azon az USA-ban 2005-ben készült CD-romon, amelyen a világirodalom kétezer alapművét sorolják fel. A Vénusz bolygón pedig egy kráter viseli a szerző: Orczy Emma bárónő nevét.

1865. szeptember 23-án, Tarnaörsön született, művészi vénáját családja mindkét ágától örökölhette. Édesapja Orczy Félix zeneszerző, Liszt és Wagner közeli barátja, a Nemzeti Színház operatársulatának intendánsa volt. Ősei között legismertebb a Bessenyeiékkel együtt verselő, és saját korában huszárbravúrjairól is ismert Orczy Lőrinc. Anyai ágon rokonságához tartozott a ma virágkorát élő Wass Albert is. Az ifjú baronesz élete a világhírnév eléréséig sem volt izgalommentes. Gyermekkorát a család egyik birtokán, Tiszaabádon (ma Abádszalók) töltötte, mindaddig, míg a faluban az édesapja által építtetett malom körüli bonyodalmak a családot kivándorlásra kényszerítették. Európai utazgatásaik során Emma bárónő Brüsszelben és Párizsban is tanult, majd 15 éves korától már Londonban élt szüleivel. A Heatherley’s School of Fine Artsban folytatott festészeti tanulmányai során ismerkedett meg a szintén ott tanuló, Montagu Barstow nevű angol nemessel, akihez 1893-ban ment férjhez. Az ifjú házasok kezdetben főként műfordításokból (köztük pl. magyar mesék – Old Hungarian Fairy Tales) és könyvillusztrációk készítéséből próbáltak jól-rosszul megélni.

orczy emma
Az írónő, teljes nevén Orczy Emma Magdolna Rozália Mária Jozefa Borbála bárónő

A kiállításokra kerülő Orczy Emma festmények akár a Royal Academy of Arts, akár a budapesti Műcsarnok tárlatain szerepelve, szintén nem jelentettek folyamatos bevételt. Biztos pénzforrást a Royal Magazine-ban rendszeresen megjelent detektívtörténetek biztosítottak az 1899-től már háromtagú család számára. Orczy Emma első regényei nem arattak komoly sikert, mint ahogy eleinte az 1903-ban írt A Vörös Pimpernel sem, hiszen hosszas házalás után is csak a tizenvalahányadik kiadó vállalkozott a megjelentetésére. A regény főhőse a kissé kótyagosnak tartott angol nemesember, a walesi herceg kedvencei közé tartozó arisztokrata Sir Percy Blakeney – a mai sztárügynökök egyik irodalmi őse –, aki a francia forradalom idején bebörtönzött arisztokratákat és más elítélteket szabadít ki bravúros trükkökkel és módszerekkel. Minden tetthelyen hátrahagyja a hamar védjegyévé váló jelet, a vörös pimpernel (mezei tikszem, Anagallis arvensis) nevű virágot. Természetesen üldözői soha nem tudják elkapni, hisz még a felesége, az ünnepelt francia színésznő, Marguerite is csak később jön rá, hogy az ő mindenki által hóbortosnak vélt, aranyifjú férje azonos a rettegett, avagy hősként tisztelt Vörös Pimpernellel. Első megjelenésekor a főhős érthetően nem találkozott az olvasók túlzott rajongásával. Valljuk be a regény nem igazán kimagasló irodalmi remekmű, mint ahogy Orczy bárónő többi műve sem az. Egyszerűen csak egy jó színvonalon, karakteres figurákkal, fordulatos cselekménnyel megírt, a lektűrön jóval felülemelkedő, izgalmas olvasmány.


orczy emma es ferje
Orczy Emma és férje Montagu Barstow (forrás: mrsdavisdws.wikispaces.com)

Az anyagi és világsikert – a színpadra írt változat (1905) hozta meg. Londonban állandóan telt házak előtt játszották négy évig egyfolytában, kétezres szériában. Ebben komoly szerepe lehetett a hagyományos angol–francia „viszony”-nak is. A Vörös Pimpernel napjainkban is repertoárdarab világszerte, sőt néhány éve a musicalváltozat is megszületett. Az alapregényt a színházi sikerszéria nyomán 14 nyelvre fordították le. Az első, 1917-es némafilm adaptáció után több tucat mozgóképes változat is született. Számunkra talán a legkedvesebb és filmtörténetileg is a legkiemelkedőbb az 1934-es Harold Young rendezte változat, amelynek a producer Korda Sándoron túl számos magyar vonatkozása is van. A forgatókönyv két angol mellett Orczy Emma és Bíró Lajos munkája, a film főszereplője az a világsztár Leslie Howard, aki Steiner László néven látta meg a napvilágot. A megfilmesítési láz mindmáig tart: az 1999-as angol tévéfilmsorozat után 2010-ben elkészült a japán Pimpernel-revü is (DVD-n is megjelent). Természetesen a legtöbb valamilyen átírat, de valamennyi köze mindannyinak van az eredetihez.

vörös pimpernel
A Vörös Pimpernel első kiadása

Az első Pimpernel-regényt 1940-ig további 14 kötet követte, köztük természetesen egy erdélyi vonatkozású is. A Pimpernelek mellett más regények és színdarabok is születtek a bárónő tollából, köztük a magyarra sajnos nem lefordított, élete utolsó évében megjelentetett önéletrajzi regénye a Links in the Chain of Life (Az élet láncszemei). Ellentétben a világot máig elöntő fordításáradattal, 1940-ig Orczy Emmának mindössze öt könyve jelent meg itthon. A második világháború után tilalomlistán volt szülőhazájában egészen a legutóbbi évekig. De az utókor sem lihegi túl a dolgot: a Vörös Pimpernel ugyan újra megjelent 1990-ben és 2006-ban is, de ínyencek szerint az 1930-as évekbeli kiadás jobb és ma is élvezhető.

A regény az interneten olvasható, filmes változatai is hozzáférhetőek ugyanott és természetesen DVD-kiadásokban is megszerezhetők.

LL.

• Publikálva: 2012.11.09. 13:29 • Címke: nők, évforduló, irodalomtörténet

Digitális Irodalmi Akadémia