a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Digitális közfoglalkoztatás Szerencsen

szerencs_lead

Huszonhét fiatal jutott munkalehetőséghez a szerencsi Zempléni Múzeumban a digitális közfoglalkoztatási program keretében.

A Szerencsen megtartott projektnyitón jelen volt Fórizs Zoltán, a MaNDA főigazgató-helyettese, aki elmondta, hogy a Belügyminisztérium mintegy százharminchétmillió forintot különített el a projekt megvalósítására. Ez hét településen (Kecskemét, Szerencs, Hollóháza, Mezőkövesd, Miskolc, Ózd, Budapest) kétszáz fő alkalmazását segíti, az elsők között Szerencsen, ahol huszonhét fiatal közreműködésével kezdődött el a múzeum anyagának feldolgozása.

szerencs
Készül a Digitális Csoki Program (fotó: Kulcs Magazin)

Fazekasné Majoros Judit, a Zempléni Múzeum igazgatója arról adott tájékoztatást, hogy lesz mivel foglalkozniuk a Digitális Közfoglalkoztatás mintaprogramban résztvevőknek, hiszen cirka egymillió képeslap vár feldolgozásra a mintegy háromszázezer ex libris mellett (sokszorosított, kisméretű grafikai alkotás, amely a kötetek tulajdonosait jelölik a könyvek tábláinak belső oldalára ragasztva). Ugyancsak digitális archiválásra vár kétezer-ötszáz néprajzi–történeti kategóriába sorolt tárgy, egy hatalmas könyvgyűjtemény, továbbá az adattár. A monumentálisnak számító gyűjtemény feldolgozásával eddig csupán egyetlen alkalmazott foglalkozhatott, mert a csekély múzeumi létszám elsősorban a vendégek körüli teendőket látta el. Kifejezni nem lehet a program segítésének jelentőségét – fogalmazott Fazekasné Majoros Judit.

Koncz Ferenc szerencsi polgármester szerint nemcsak a múzeumi adatfeldolgozás, rendszerezés miatt hatalmas az előrelépés a városban, de a munkahelyteremtés szempontjából is. „A huszonhét alkalmazottat hamarosan követi még tizenhárom, és ígéretünk van további negyven fő bevonására. A mintaprogram megvalósulását a város iránti elismerésként is fel lehet fogni, hiszen elsők között kaptuk meg a lehetőséget a projekt beindítására. Hangsúlyozottan örülök annak, hogy komoly végzettséggel rendelkező fiataloknak nyújt munkalehetőséget a projekt” – fogalmazott a polgármester.

A Kulcs magazin, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat online kiadványának tudósítása nyomán.

• Publikálva: 2012.11.12. 11:01 • Címke: digitális közfoglalkoztatás, manda, digitalizálás