a rovat írásai

Virtuális versek bújnak a kétdimenziós vonalkódokban

Április 11. a költészet napja, József Attila és Márai Sándor születésének napja. Emellett alkalom a verses partizánakciókra.

Shakespeare-szonettek ihlette kollázsok és versek közös kiállításon

William Shakespeare ihlette papírkollázsokat és verseket vonultat fel Katona Szabó Erzsébet textilművész és Kodolányi Gyula költő, műfordító közös kiállítása a budapesti Barabás Villában; az Üzenet William Shakespeare-től – improvizációk szonettekre című tárlat szerdától látható.

​Annyi szép förtelem

Ez a világ őrjítően szép, nem mintha az volna, de én ilyennek látom... – 100 éve született Bohumil Hrabal.

Bohumil Hrabal születésének 100. évfordulóját ünnepli Csehország

Színházi előadásokkal, irodalmi művek felolvasásával, kiállításokkal és speciális sörrel, valamint és galambok kiengedésével is ünnepli ezekben a napokban Csehország Bohumil Hrabal, a világhírű cseh író születésének 100. évfordulóját.

Hrabal emlékprogramok az Óbudai Társaskörben

Az Óbudai Társaskör március hónapban két különleges eseménnyel tiszteleg Bohumil Hrabal születésének 100. évfordulója alkalmából.

​Bevezetés egy barátságtalan író természetrajzába

Szép feladat Márai Sándorról írni, halála évfordulóján; szép, de hálátlan feladat. Adva van/volt egy világszínvonalú magyar író, akinek élete és műve valahogy bekerült a nemzetközi pörgésbe; tíz-tizenöt évvel ezelőtt, amikor ismertsége a csúcson volt, aligha volt nála olvasottabb.

Elhunyt Borbély Szilárd író, költő

Ötvenéves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Borbély Szilárd író, költő, a Nincstelenek című regény szerzője - közölte csütörtökön a Dehir.hu, amelyet a család tájékoztatott az író előző nap bekövetkezett haláláról.

Elhunyt Radnóti Miklós özvegye

Gyarmati Fannit életének 102. évében, szombat hajnalban érte a halál.

Több évtizedes szerelem: Valentin napi költőverseny

Az idén már tizenkettedik éve működő Irodalmi Rádió költészeti versenyt hirdetett Bálint, azaz Valentin-nap előestéjére.

A sztahanovista kupléíró

Gábor Andor 130 éve született, 1884. január 20-án. Az mondják, Molnár Ferenc miatt lett csak a második legnépszerűbb drámaíró. Ezért valószínűleg soha nem volt boldog.

Megjelent a Háború és Háború teljes kiadása

Háború és háború című híres regényének javított és teljes kiadásával köszöntötte a hatvanéves Krasznahorkai Lászlót kiadója, a Magvető. A kötetben helyet kapott a Megjött Ézsaiás című, a regény előzményének is tekinthető levél, emellett az író számos apróbb javítást is végrehajtott a szövegen.

Irodalom összes cikke »

Virtuális versek bújnak a kétdimenziós vonalkódokban

A költészet napja apropóján

posztoljÁprilis 11. a költészet napja, József Attila és Márai Sándor születésének napja. Emellett alkalom a verses partizánakciókra.

Költészet napi verses mozgalom a Posztolj verset az utcára, amelynek lényege, hogy a lelkes kultúraterjesztők köztereken elhelyeznek egy-egy költeményt, mint cybertéren kívüli posztot. Ha a kollégák napját szeretnénk feldobni, akkor is kiragaszthatunk egy jól célzott verset a munkahelyi italautomatára vagy a dohányzósarokba. A mozgalom elég népszerűnek tűnik, Facebook oldalán jelenleg 4500 ember jelezte, hogy részt vesz az eseményen. Ha nem is árasztanak majd el minket a versek, ez akkor is elég szép szám. Ezen kívül kreatív és az embereket nyitottságra hívó kezdeményezés.

A Magyar Elektronikus Könyvtárnak volt hasonló akciója néhány hete, amely keretében immár hozzánk is begyűrűzött a Gutenberg-projekt. Ez gyakorlatilag egy digitális könyvtár, ahol a közösség segítségével bővítik, illetve terjesztik az állományt. Ezt a disztribúciós módot alkalmazza most a MEK: jóvoltából e-könyveket és hangoskönyveket takaró QR-kódok jelentek meg Budapest tereinek, utcáinak üzenőfalán. Mi magunk is beszállhatunk a kultúrmozgalomba, ha legeneráljuk a kódot, kinyomtatjuk egy-egy kedvencünket, és nekiálluk az utca hírmondójaként azt hirdetőtáblára, oszlopra, falra helyezni – kétdimenziós vonalkódként. Mindenestre figyeljünk a plakát- és hirdetésragasztási tilalmakra is, ne érjen minket meglepetés. A MEK honlapjáról is böngészhető, leszedhető egy lista: a Bibliától kezdve magyar és székely népmeséken át Kosztolányi prózájáig és Rejtő Jenő életművéig elég színes a paletta.

szuletesnap_jozsef
József Attila: Születésnapomra (kézirat)

A Gutenberg-projekt honlapján egyébként megtalálhatóak magyar klasszikusok is, mint kultúrkincsünk gyöngyszemeinek elszórása a világ irodalmi tengerében. Sőt, létezik egy Gutenberg Project Hungarian Team nevezetű csoport, akik magyar nyelvű vagy idegen nyelvre fordított magyar klasszikusokat visznek fel, például Bródy Sándort, Vámbéry Ármint, Schopenhauert magyarul, vagy a The Folk-Tales of The Magyars elnevezésű népmesegyűjteményt. Szlogenjük: Egy csapat, amely azért jött létre, hogy megmentsen régi magyar könyveket az internetes kor számára.

Visszatérve a költészet napi programokhoz, természetesen nem maradhatnak el a felolvasások, szavalások, író-olvasó találkozók. A Versmaraton is lassan hagyománnyá növi ki magát, idén szám szerint a negyedik. A Thália Színházban több mint száz költő – köztük Juhász Ferenc, Ágh István és Kukorelly Endre – olvassa fel verseit a rendezvény keretében, amelyet immár egy virtuális író-olvasó találkozóvá bővítettek a szervezők, hiszen diákok elektronikus úton kérdéseket intézhetnek a költőkhöz. Ezen kívül számos színházban készülnek e napra, például a Versünnep vers- és prózamondó fesztivál döntője keretében a Nemzeti Színházban. A teljes listát végigböngészhetjük a Fidelio honlapján.

Összességében ki-ki szája íze szerint ünnepelheti a költészet napját: felolvasóesttel, avagy e-könyv terjesztéssel, vagy ha időnk, elfoglaltságink, kedvünk ezt nem teszik lehetővé, otthon üssünk fel egy kötetet, vagy ha az e-könyveknél tartunk, egy honlapot, és egy-egy verset olvassunk el tisztelegve nagyszerű költőinknek. Ajánlom többek között Simon Márton különleges atmoszférájú szabadverseit, ha adódik egy szusszanásnyi idő és szeretnénk beleszippantani a városi lét poros-fénypászmás, hétköznapi tárgyakból montázsolt hangulatainak esszenciájába.

Takács Eszter

• Publikálva: 2014.04.10. 12:36 • Címke: irodalom, hír