a rovat írásai

A Nobel-díjas írónő, akit országa közellenségnek tart

Ma hetvenéves Elfriede Jelinek Nobel-díjas osztrák írónő. A zongoratanárnő visszavonultan élő íróját sokan provokátornak tartják, Burgtheater című darabjával kifejezetten „az osztrák nemzet közellenségévé” vált, amin a Nobel-díj sem sokat változtatott.

Az író, „aki bejött a hidegről”

Október 19-én lett nyolcvanöt éves John Le Carré angol író, a kémregény-irodalom egyik legjelentősebb alakja. 2008-ban a Times a 22. helyen rangsorolta az „50 legnagyobb brit író 1945 óta” című listáján.

​Aki sosem hagyta el az Édenkertet

Sir Pelham Grenville Wodehouse (A „Pelham” szó kiejtéséből képzett becenevén „Plum”, azaz „Szilva”) 1881. október 15-én született Guildfordban, Angliában. 1900-ban munkába állt a Hong Kong and Shanghai Bankban. A hivatali munkát 1903-ig bírta, attól fogva egész életét az írásnak szentelte.

Bob Dylan kapta az irodalmi Nobel-díjat

Bob Dylan amerikai költőnek, dalszerzőnek, énekesnek ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Ljudmila Ulickaja újra Budapestre jön

Budapesten, a Corvin Moziban találkozhat a közönség október 24-én Ljudmila Ulickaja orosz írónővel, aki új könyve, a Jákob lajtorjája bemutatójára érkezik Magyarországra. Az írónővel Forgách András író beszélget Goretity József műfordító közreműködésével.

André Breton, a szürrealizmus pápája

Ötven éve, 1966. szeptember 28-án halt meg André Breton francia költő, a szürrealista mozgalom egyik alapítója és fő teoretikusa. Ez az irányzat új életfelfogás, új világlátás is, melynek módszere az önműködő írás, az álom és ébrenlét senkiföldjén, a tudat ellenőrzése alól kicsúszott mondatok, váratlan szókapcsolatok rögzítése és elemzése.

Elveszett és megtalált író

Százhúsz éve, 1896. szeptember 24-én született Francis Scott Fitzgerald, az „elveszett nemzedék” legnagyobb alakja, A nagy Gatsby szerzője. Csak halála után lett az irodalmi panteon tagja, ma már a legnagyobb amerikai írók közé sorolják.

Nemes Nagy Ágnes- és Újhold-konferencia

Az Általános Irodalomtudományi Kutatócsoport, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum Nemes Nagy Ágnes halálának 25., az Újhold megjelenésének 70. és az Újhold-évkönyvek megjelenésének 30. évfordulója alkalmából emlékkonferenciát szervez.

Meghalt Csoóri Sándor költő, író, esszéíró

Életének 87. évében meghalt Csoóri Sándor kétszeres Kossuth-díjas költő, író, a nemzet művésze – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn.

​Tudós szerzetestanár és várfogságra ítélt poéta

Jobbágyivadék, bencés szerzetes és áldozópap, jeles költő és irodalmár, máig forgatott szótár szerkesztője és Kufstein „lakója”. A 150 éve halott Czuczor Gergelyről lesz szó, akiről a bencések győri gimnáziumukat is elnevezték. Akinek Riadó című versét röplapokon terjesztették 1848-ban, amiért Windischgrätz lefogatta, és végül hat év várfogságra ítélte.

Az örökifjú vagabund

Tíz éve, 2006. szeptember 1-jén hunyt el Faludy György Kossuth-díjas költő, író, műfordító. Hosszú élete bővelkedett fordulatokban, egzotikus utazásokban, olykor szó szerint pokoli kalandokban, szép nőkben és szerelemben.

Irodalom összes cikke »

A Nobel-díjas írónő, akit országa közellenségnek tart

​Elfriede Jelinek 70 éves

jelinek_leadMa hetvenéves Elfriede Jelinek Nobel-díjas osztrák írónő. A zongoratanárnő visszavonultan élő íróját sokan provokátornak tartják, Burgtheater című darabjával kifejezetten „az osztrák nemzet közellenségévé” vált, amin a Nobel-díj sem sokat változtatott.

A stájerországi Mürzzuschlag városkában született cseh zsidó apától és román-német származású anyától. Vegyészmérnök édesapját, aki egy hadászati szempontból fontos üzemben dolgozott, a második világháború idején származása miatt üldözték, később elmegyógyintézetbe került, ott is halt meg. Jelinek így emlékezett rá: „apám zsidó származású cseh vegyész volt, imádta a vitát, az érvelést, hogy írni kezdtem, legalábbis részben neki köszönhető. Ő mutatott rá, milyen élvezet a nyelvvel bánni″. Az irodalomig még hosszú utat kellett bejárnia, mert erős akaratú anyja egészen más művészi irányba terelgette: balettozni járatta, hatévesen zeneiskolába íratta. Kezdetben zongorázott, a bécsi konzervatóriumban orgonista diplomát szerzett, zeneszerzést is tanult, miközben színházi és művészettörténeti tanulmányokat is folytatott. Érzékeny idegrendszere, a rá nehezedő pszichés nyomás miatt 1967-ben megszakította tanulmányait, állítólag egy éven keresztül gyakorlatilag ki sem lépett az otthonából, teljes elszigeteltségben élt, s ebben az időszakban kezdett el írni.

Irodalmi pályáját költőként kezdte: versei a legnevesebb osztrák avantgárd irodalmi lapban, a Protokollban jelentek meg a hatvanas években, majd 1967-ben első verseskötetét is kiadták Lisas Schatten címmel. Már ekkor provokátorként tartották számon, mint két világhírű kortársát, Thomas Bernhardot és Peter Handkét. Megítélésén nem sokat változtattak egymás után megjelenő avantgárd, szatirikus regényei, amelyek mind feltűnést keltettek, az 1970-ben megjelent Csalimadarak vagyunk, bébitől kezdve a Kis csukákon (1975), a Kizártakon (1980) át a Zongoratanárnőig (1983) és az Egy sportdarabig (1998). A Kéj (1989) és a Vágy (2000) című feminista regényei, amelyekben megpróbálta női szemszögből ábrázolni a szexuális kicsapongásokat, annak ellenére – vagy éppen amiatt – tettek szert hatalmas népszerűségre, hogy pornóként fogadta őket az olvasóközönség. Az utóbbi időben a saját internetes oldalán publikálja írásait, a 2007-2008-ban írott Irigység című regényét is.

elfride_jelinek
Elfride Jelinek (forrás: Youtube)
  
Legismertebb, Magyarországon talán a legnépszerűbb – nem mellékesen, a leginkább olvasmányos – regénye A zongoratanárnő, amelyre Michael Haneke filmje irányította rá a figyelmet 2001-ben. A nagyszerű színészekkel, Isabelle Huppert-rel és Annie Girardot-val készült alkotás elnyerte a cannes-i filmfesztiválon a zsűri nagydíját, valamint a legjobb forgatókönyv és a legjobb női alakítás díját is. A zsarnok anya uralma alatt élő, hivatásában, művészetében maximalista, de érzelmileg fogyatékos zongoratanárnő története, ifjú tanítványával folytatott, már-már perverzitásba hajló szerelmi, szexuális kapcsolatának ábrázolása megosztotta a közönséget, egyes kritikusok botrányról, mások felszabadító művészi élményről számoltak be. A zongoratanárnő mellett megfilmesítették Malina (1990) című regényét is, Werner Schröter alkotásában szintén Huppert játszotta a főszerepet, 1982-es regényét, a Kirekesztetteket tévéfilmen dolgozták fel.

jelinek_mti
Kerekes Viktória a Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét, avagy a társaságok támaszai című színművének próbáján az Örkény Színházban (MTI Fotó: Kollányi Péter)
  
A visszavonultan élő írónő az irodalmi tevékenységen túl a közéletben is tevékeny, 1974 és 1991 között a kommunista párt tagja is volt. 1985-től a Burgtheater című színdarabjával – amelyet óvatosságból nem is Ausztriában, hanem Bonnban mutattak be – kifejezetten „az osztrák nemzet közellenségévé” vált, a sajtóban megkapta a Nestbeschmutzer (saját fészkébe piszkító) állandó jelzőt. Jelinek nem riad vissza a szélsőséges politikai nyilatkozatoktól sem: 2000 februárjában például megtiltotta, hogy darabjait osztrák színházakban játsszák, tiltakozásul a szélsőjobboldal kormánykoalícióba kerülése miatt. A tiltást később visszavonta. Ugyanekkor állást foglalt az Ausztriával szembeni EU-szankciók mellett és állandó polémiát folytatott a Jörg Haider vezette Osztrák Szabadságpárttal. A 2004-ben Jelineknek ítélt Nobel-díj, melynek indoklása szerint az írónő művei „különleges nyelvi erővel leplezik le a társadalmi klisék abszurditását, és ezek leigázó hatalmát”, nem sokat változtatott munkásságának megítélésén. Ehhez persze hozzájárult az is, hogy Jelinek kijelentette, hogy a díj „nem lehet virág Ausztria gomblyukában”. Az írónő egyébként tömegiszonyára hivatkozva nem ment el a díj átvételére.
   
Magyarul Jelinek több regénye is megjelent, több színművét is láthatta a magyar közönség: 2010-ben az 1995-ös burgenlandi romagyilkosságokról szóló Kézimunka című darabját mutatta be a Trafó, 2012-ben a Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét, avagy a társaságok támaszai című Ibsen-parafrázisát vitte színre az Örkény Színház, 2016-ban a nagy vitákat kiváltó Rohonc, avagy az öldöklő angyal – Tragikomédia a nemzeti lelkiismeretről című darabját tűzte műsorára a Tesla Teátrum.

MTI

• Publikálva: 2016.10.20. 13:01 • Címke: évforduló