a rovat írásai

Verset ír a számítógép – Digitális költemények a Műszaki Tanulmánytárban

Különleges, számítógéppel generált versekkel, valamint képet, hangot és szöveget egyaránt tartalmazó alkotással is találkozhat az érdeklődő szombaton a fővárosi Műszaki Tanulmánytárban, ahol Papp Tibor mutatja be digitális költeményeit a Magyar Írószövetség tagjainak társaságában.

„Sajnos ismerem a játékszabályokat” – Efrájim Kishon 90

90 éve született Efrájim Kishon (Ephraim Kishon, Kishont Ferenc) író, mindmáig a legsikeresebb izraeli szerző, a világ egyik legnépszerűbb humoristája. A pesti zsidó humor volt az anyanyelve, Molnár Ferencet és Karinthy Frigyest tartotta példaképeinek. Ötven kötetnyi elbeszélése, humoreszkje, színdarabja jelent meg héberül, műveit 37 nyelvre  fordították le, 43 millió példányban keltek el. „Héberül írt, németül beszélt és magyarul álmodott” – mondta róla lánya, Renana Kishon, amikor 2011-ben Budapesten felavatták apja háromnyelvű emléktábláját.

Canetti provokál

„Canetti? Nincs is olyan!” – fakadt ki Gabriel García Márquez az őt álmából feltelefonáló újságírónak 1981 őszén, hogy mit gondol, ki kapta a jelöltek közül az az évi Nobelt-díjat.

Aki végignézte saját műveinek elégetését

Erich Kästnerről mindenkinek az Emil és a detektívek vagy A két Lotti jut eszébe. Pedig szinte csak véletlenül írta meg a számára világhírt hozó ifjúsági regényt.

Egy tündöklő Kamélia emléke

Van a Montmartre tövében egy sírkert, ahol a romantikus lelkek leróhatják kegyeletüket az igazi kaméliás hölgy előtt, akinek történetét a 190 éve született Ifj. Alexandre Dumas vetette papírra.

Aldous Huxley szeme világa

A Pont és ellenpont valamint a Szép új világ tinédzserkori nyaraim kedvenc olvasmánya volt. Meleg nyarakon órákon keresztül el lehetett bújni a sötét szobában és Huxley folyamatosan beszippantva tartó regényeiben teljességgel el lehetett mélyedni, úgy, hogy semmi sem zökkentette ki az olvasót. Még a kinti élet sem.

Krasznahorkai László kapta az idei America Awards irodalmi életműdíjat

Krasznahorkai László kapta idén az America Awards irodalmi életműdíjat, amelyet 1994 óta adnak át évente az irodalmi Nobel-díj alternatívájaként – ismertette a Los Angeles-i székhelyű Green Integer irodalmi portál honlapja.

Több mint 300 újdonság a Könyvhéten

Háromszázharmincöt újdonság várja az érdeklődőket a 85. Ünnepi Könyvhéten és a 13. Gyermekkönyvnapokon, amely csütörtöktől hétfőig tart Budapesten, valamint az ország mintegy 80 településén.

Hivatása: múzsa

Boncza Berta, alias Csinszka 120 éve, 1894. június 7-én született. Nem csak művészemberek oldalán szeretett mutatkozni, hanem maga is alkotott.

​Vitéz, költő és jómadár

Szép jövőnek nézett elébe a fiatal Balassi Bálint, aki 1576-ban Rudolf pozsonyi koronázásán olyan virtussal táncolta az uralkodó és a birodalom előkelőségei előtt a kanásztáncot, hogy annak országosan híre ment. Aztán valahogy elromlik minden... Halálának 420. évfordulóján emlékezünk a költőre.

Grecsótól John Rambóig – jön a Margó!

„Lapozz bele a városba!” – idén ezzel a felkiáltással indul útjára, s várja látogatóit immár negyedszer, június 11-15. között – a Bookline támogatásával – a Margó Irodalmi Fesztivál.

Irodalom összes cikke »

Verset ír a számítógép – Digitális költemények a Műszaki Tanulmánytárban

pappKülönleges, számítógéppel generált versekkel, valamint képet, hangot és szöveget egyaránt tartalmazó alkotással is találkozhat az érdeklődő szombaton a fővárosi Műszaki Tanulmánytárban, ahol Papp Tibor mutatja be digitális költeményeit a Magyar Írószövetség tagjainak társaságában.

A műszaki tudomány és az irodalom találkozik szombaton 14 órától, amikor Papp Tibor József Attila-díjas költő tart előadást Képes Gábor, Magolcsay Nagy Gábor és Szalai Zsolt, a Magyar Írószövetség Digitális Irodalmi Munkacsoportja tagjainak társaságában – közölte a szervező Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az MTI-vel. A résztvevők a költészet számítógép nyújtotta lehetőségeiről beszélgetnek és arról, hogy hogyan változtatja meg a digitális kultúra az irodalmi alkotás folyamatát és a kultúrafogyasztást.

disztichon

Papp Tibor a világ első számítógépen megjelenő irodalmi folyóirata, az 1989-ben alapított Alire alapító-szerkesztője, számos számítógépen készült irodalmi mű alkotója. Papp Tibor előadásában bemutatja Disztichon Alfa című költeményét, amely eredetileg egy Apple Macintosh számítógépen futó program volt: versgenerátor, amely szóadatbázisból válogatva milliárdszám hozta létre a főként pajzán és tréfás tartalmú, formailag tökéletes verseket. A Párizsban élő költő más műveiben is kutatta a digitális kultúra lehetőségeit. A szintén bemutatandó Hinta-palinta című intermediális, vagyis képet, hangot és szöveget tartalmazó műve is ezt példázza.

A múzeum, az írószövetség munkacsoportja és az Örökség Kultúrpolitikai Intézet közös rendezvénye előtt, 10 órától kora délutánig tárlatvezetéseket tartanak a Műszaki Tanulmánytár irodagép, fényképezés, erőgép- és számítástechnikai gyűjteményeiben. Az intézményben egyebek mellett sok száz írógépet és számítógépet őriznek, de itt tekinthető meg az első golyóstoll, Bíró László József alkotása is. A számítógépek gyűjteményében Kozma László 1958-ban készített elektromechanikus "műegyetemi számológépétől" az 1962-ben gyártott, teremnyi méretű, elektroncsöves URAL-2 típuson át az első hordozható PC-kig terjed a sor.

A tanulmánytár a családi napot követően szerdánként és csütörtökönként 10 és 16 óra között látogatható október végéig.

Tíz disztichon a Disztichon Alfa tizenhatbilliójából

12 199. disztichon
Nincs menedéke, az árvíz elfedi lelke edényét.
Fuldokló falevél, tőlem kér levegőt.

12 200. disztichon
Talpra, magyar! Hírforrásként a hitünk buborékol
újfent. Szánk kivirul, dacból pörlekedik.

12 201. disztichon
Kis csacsi és szuka is, ha becsápol a szombati nőcske.
Szex-mezejét zamatos révületek vizezik.

12 202. disztichon
Pirkad a nap, huzakodva hasal a zanótba. Kinek kell
most a szavad? Ne beszélj! Dobd ki a gondjaidat.

12 203. disztichon
Bánatod árkából haragot szemeidbe ne csorgass,
és szomorú se legyél még, lépd át a halált.

12 204. disztichon
Mind, aki szűzzel pitykéz, szűz lányt paskol akárhol,
kékre veszejti kezét, lázba borítja magát.

12 205. disztichon
Rossz bortól részeg költő, átkozva kereslek.
Holnapi biztonság és menedék a szavad.

12 206. disztichon
Éhes a nádi rigó, koriandert áztat a vízben.
Tudd, mire jutsz, ha berúgsz: lisztté porlad a szó.

12 207. disztichon
Roggyant kényúr mellett isten-igére ne számíts!
Szálkás kottalapon félvér-kém csepürág!

12 208. disztichon
Tűzből támadt asszonyi lény: puha fészke a vágynak,
nincs neve, szárnya se, bár szívem alatt melegít.

A MaNDA adatbázisában hanganyag formájában megtalálható Papp Tibor Morzsák a Magyar Műhely történetéből című 1998-ban a Debreceni Irodalmi Múzeumban elhangzott előadása.

MTI/mandarchiv

• Publikálva: 2014.08.29. 09:45 • Címke: irodalom, digitalizálás