a rovat írásai

​Márczius 15 – A Szavak Forradalma

Március 15-én ismét itt a Red Bull Pilvaker, ahol napjaink jól ismert rapperei, zenészei és színészei a magyar költészet klasszikusait modern feldolgozásban adják elő. A korábbi évek nagy érdeklődésére való tekintettel idén a nemzeti ünnepünkön dupla előadással kerül megrendezésre a Szavak Forradalma az Erkel Színházban.

Ismeretlen Sherlock Holmes-történetre bukkant padlásán egy skót férfi

Arthur Conan Doyle egy Sherlock Holmesról szóló, eddig ismeretlen történetére bukkant padlásán egy skót férfi.

Fronttáttörés – irodalmi estek a MÜSZI-ben

Irodalmi beszélgetések február 13-14-én a MÜSZI-ben a kortárs irodalom háború és menedék megjelenéseinek problematikájáról.

​Tarkón lövették a legnagyobb novellistájukat

75 éve, talán hajnalban tartotta oda egy NKVD-s Iszaak Emmanuilovics Babel tarkójához a pisztolyt, a fegyver eldördült, és ezzel vége is lett az egyik legnagyobb orosz novellista életének. Mint mára kiderült, egy nő miatt került a kopaszodó tarkó a Nagant 1895M csöve elé. Pedig Babel óvatos volt, életben akart maradni egy olyan időben, amikor ez nem volt egyszerű.

​„A vonaton még nem volt semmi baj. Velencében kezdődött, a sikátorokkal.”

70 éve ezen a napon ölték meg a nyilasok Szerb Antalt.

Lator László költő kapja a Babits Mihály Alkotói Díjat

Lator László Kossuth-díjas költő, műfordító, esszéista veheti át a Magyar Irodalomtörténeti Társaság 2014-es Babits Mihály Alkotói Díját péntek este a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Paul és Gisèle Celan művészetéről és az emlékezet formáiról

Egy rendkívüli költőegyéniség és egy érzékeny képzőművész találkozása a háborúktól és ideológiáktól tépázott 20. században.

Szilasi László az idei Mészöly Miklós-díjas

Szilasi László író, irodalomtörténész kapta az idei Mészöly Miklós-díjat, amelyet a névadó születésének 94. évfordulóján adtak át Szekszárdon.

Szekszárdon állítják ki a Mészöly-Polcz-gyűjteményt

Szekszárdon mutatja be a Kogart Ház Mészöly Miklós–Polcz Alaine-gyűjteményét, a pénteken a Művészetek Házában nyíló kiállítás a Mészöly Miklós Egyesület hétfői szekszárdi emléknapjához kapcsolódik.

A modern Noé szórakoztató bárkája

90 éve született Gerald Durrell, aki számos szórakoztató könyvet írt és számos állatfajt mentett meg a kipusztulástól. Állatkerteknek és állatbarátoknak adott hasznos tanácsokat, az állatok szeretetére tanítva minden olvasóját és követőjét.

Mától szabadon felhasználhatók a Radnóti-versek

Többek között Radnóti Miklós költő, Antoine de Saint-Exupéry francia író és Edvard Munch norvég festő művei is közkinccsé válnak január 1-jével, a 70 éves szerzői jogi védelem lejártával.

Irodalom összes cikke »

​Márczius 15 – A Szavak Forradalma

pilvakerleadMárcius 15-én ismét itt a Red Bull Pilvaker, ahol napjaink jól ismert rapperei, zenészei és színészei a magyar költészet klasszikusait modern feldolgozásban adják elő. A korábbi évek nagy érdeklődésére való tekintettel idén a nemzeti ünnepünkön dupla előadással kerül megrendezésre a Szavak Forradalma az Erkel Színházban.

„Látjátok ezt a táncot?
Halljátok e zenét?
Akik még nem tudtátok,
most megtanulhatjátok,
hogyan mulat a nép”
(Petőfi Sándor: Föltámadott a tenger...)

A Red Bull Pilvaker az 1848-as forradalmi költők szerzeményeinek modern átirataival indult útjára 2012-ben. Ez első Red Bull Pilvaker alapja még egy slam poetry szavalóverseny volt, mára a verseny kikopott, de alapkoncepció azóta sem változott: az esemény célja közelebb hozni a fiatalokhoz a magyar kulturális örökséget és történelmet.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is fellép többek között Fluor Tomi, Wolfie a Punnany Massifból, Dipa és Bom a DSP-ből, Snow, Fura Csé, Kiss Ádám, Sub Bass Monster és a Random Trip zenekar, valamint Kautzky Armand. Új csatlakozók közt szerepel Szabó Simon, Fábián Juli, Papp Szabi a Supernemből, Halott Pénz és Jakab Juli.

Nem lehet panasz a friss műsorszámok hiányára sem: négy új dal és három további vers-átirat került bele az idei performanszba. Az egyik idei feldolgozás Csokonai Vitéz Mihály A reményhez című verse.
 

A február 16-án indult a jegyárusítás során, stílszerűen 1848 forintos áron, előadásonként 1848 darab jegy talált gazdára. Sajnos (vagy szerencsére?) a jegyek az első pár nap alatt mindkét előadásra elkeltek. Azonban akik lecsúsztak az idei jegyvásárlásról, azoknak sem kell lemaradniuk a forradalmi műsorról, ugyanis március 15-én az M2 esti műsorsávjában elérhető új csatornán, a Petőfi TV-n 21.00 órától megtekinthetik az idei év egyik meghatározó zenei eseményét, a Red Bull Pilvakert.  

pilvaker2

Addig is az eddigi évek alatt elkészült költemények, feldolgozások meghallgathatók a rendezvény honlapján vagy a hivatalos YouTube csatornáján.

Szüts Etele

• Publikálva: 2015.02.24. 15:56 • Címke: irodalom