a rovat írásai

Egy tündöklő Kamélia emléke

Van a Montmartre tövében egy sírkert, ahol a romantikus lelkek leróhatják kegyeletüket az igazi kaméliás hölgy előtt, akinek történetét a 190 éve született Ifj. Alexandre Dumas vetette papírra.

Aldous Huxley szeme világa

A Pont és ellenpont valamint a Szép új világ tinédzserkori nyaraim kedvenc olvasmánya volt. Meleg nyarakon órákon keresztül el lehetett bújni a sötét szobában és Huxley folyamatosan beszippantva tartó regényeiben teljességgel el lehetett mélyedni, úgy, hogy semmi sem zökkentette ki az olvasót. Még a kinti élet sem.

Krasznahorkai László kapta az idei America Awards irodalmi életműdíjat

Krasznahorkai László kapta idén az America Awards irodalmi életműdíjat, amelyet 1994 óta adnak át évente az irodalmi Nobel-díj alternatívájaként – ismertette a Los Angeles-i székhelyű Green Integer irodalmi portál honlapja.

Több mint 300 újdonság a Könyvhéten

Háromszázharmincöt újdonság várja az érdeklődőket a 85. Ünnepi Könyvhéten és a 13. Gyermekkönyvnapokon, amely csütörtöktől hétfőig tart Budapesten, valamint az ország mintegy 80 településén.

Hivatása: múzsa

Boncza Berta, alias Csinszka 120 éve, 1894. június 7-én született. Nem csak művészemberek oldalán szeretett mutatkozni, hanem maga is alkotott.

​Vitéz, költő és jómadár

Szép jövőnek nézett elébe a fiatal Balassi Bálint, aki 1576-ban Rudolf pozsonyi koronázásán olyan virtussal táncolta az uralkodó és a birodalom előkelőségei előtt a kanásztáncot, hogy annak országosan híre ment. Aztán valahogy elromlik minden... Halálának 420. évfordulóján emlékezünk a költőre.

Grecsótól John Rambóig – jön a Margó!

„Lapozz bele a városba!” – idén ezzel a felkiáltással indul útjára, s várja látogatóit immár negyedszer, június 11-15. között – a Bookline támogatásával – a Margó Irodalmi Fesztivál.

Irodalom vs. szociográfia

A riport és elbeszélés Galgóczi Erzsébet két fő műfaja volt. De ő mindig két pólus között őrlődött. 25 éve halt meg a Vidravas szerzője.

Halhatatlanság – élet- és ételreceptekkel

Dés Mihály, a Pesti barokk szerzője szinte napra pontosan egy évvel nagy sikerű nemzedéki regényének megjelenése után családregénybe oltott szakácskönyvvel állít emléket az édesanyjának. Aki a kötet megjelenését nem érte meg: tavaly nyáron, kilencvenéves korában meghalt. Így ez a könyv egyben egyfajta gyászmunka, emlékmű és legendárium is.

Gyerekprogramok a Könyvfesztiválon

Diafilmek vetítése, interaktív könyvbemutatók és kézműves foglalkozások is várják a gyerekeket a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon péntektől vasárnapig a Millenáris parkban.

Csütörtökön nyílik Európa „legnagyobb könyvesboltja”

Magyarország európai uniós csatlakozásának 10., az első világháború kitörésének 100., a berlini fal leomlásának 25. és a holokauszt 70. évfordulójáról is megemlékezik a csütörtökön kezdődő XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelyen 35 ország több mint hatvan szerzője, valamint mintegy 450 magyar író vesz részt.

Irodalom összes cikke »

Egy tündöklő Kamélia emléke

alexandredumas_ifj_lead

Van a Montmartre tövében egy sírkert, ahol a romantikus lelkek leróhatják kegyeletüket az igazi kaméliás hölgy előtt, akinek történetét a 190 éve született Ifj. Alexandre Dumas vetette papírra.

Ifj. Dumas az id. Alexandre Dumas ünnepelt író törvénytelen gyermeke volt. Tehetsége korán megmutatkozott, így édesapja magához vette, elszakítva őt szeretett édesanyjától. A legjobb bentlakásos iskolákban nevelkedett, ám a kisfiú családi háttere miatt gyakran volt gúny és megvetés tárgya. Ezek a megaláztatások nagy hatással voltak írói és emberi habitusára.

Húsz éves korában visszaköltözött édesapjához Saint-Germain-en-Laye-be, ahol találkozik azzal a hölggyel, akinek talán későbbi hírnevét is köszönheti. Alphonsine Rose Plessis korának legünnepeltebb kurtizánja volt, az ifjú Dumas műveiben gyakori szereplők a társadalom számkivetettjei, kurtizánok és törvénytelen gyermekek, akik ugyancsak lehetnek a jó képviselői. Az ifjú Dumas a romantika eszményének megfelelően mindig a rossz és a jó harcát ábrázolja, amely rendszerint a jók diadalával zárul, így a mai olvasó számára színdarabjai elavultnak, didaktikusnak tűnhetnek. Korában azonban színműveit világszerte játszották, színházesztétikai tanulmányát tankönyvnek tekintették. Hogyan találkozik ez a két, látszólag oly különböző életút?

dumas plessis kamelias
A fiatal Duplessis

A kis Alphonsine Plessis, vagyis kaméliás hölgy nagy utat tesz meg, míg Párizs ünnepelt és divatos kurtizánja lesz. Egy normandiai faluban született, ahol az iszákos apa miatt nem volt nyugalma a családnak. A cseperedő lány szépségére apja is felfigyel és igyekszik ki is használni azt. Állítólag az alig tizenkét éves lány gyakran látogatott, majd oda is költözött egy idős úrhoz. Amikor a hatóságok felfigyelnek az erkölcstelen viszonyra, Alphonsine-t Párizsba küldik rokonokhoz. Kezdetben, egy élelmiszerboltban, majd sok sorstársához hasonlóan mosodában dolgozott. Csak pár évvel később tudatosulhatott a fiatal lányban, hogy a férfiak hajlandóak pénzt is áldozni szépségéért.

Alphonsine, aki ekkor már az elegánsabb és arisztokratikusan csengő Marie Duplessis nevet viseli, hódolóinak köszönhetően igazi fényűző életet élt. Nappal kikocsizik a fogatán, esténként operába, csillogó összejövetelekre jár és rendez is ilyeneket. Egy híres szalon életben tartásához azonban sok pénz kell. Amikor hitelezői türelmetlenkednek, a lány zálogba adja a hódolóitól kapott ajándékait. Agyonhajszolt életmódjának következménye, hogy egyre gyakrabban vannak köhögőrohamai. A legjobb orvosokat hívatja, akik haladéktalanul egy német gyógyfürdőkúrát ajánlanak. Marie megérti a diagnózist, 1844 nyarán el is utazik, és az orvosok ajánlása szerint a lakásban is van mindig friss virág, általában a legdrágább csokrokat hozatja, gyakran kaméliából. Ekkoriban ismerkedik meg az ifjabb Dumas-val.

marieduplessis
Marie Duplessis a színházban. Camille Roqueplan festménye

Az alig egy évig tartó kapcsolatuk alatt világossá vált, hogy a férfi nem tudja finanszírozni a lány fényűző életvitelét, ráadásul állandó féltékenység gyötörte a nő többi szeretője miatt (állítólag még Liszt Ferenc is Marie hódolói közé tartozott). Az ifjú végül megírja szakítólevelét: „Nem vagyok elég gazdag, hogy úgy szerethessem, ahogy szeretném, sem elég szegény, hogy úgy szerethessen, ahogy Ön szeretné. Ön túl jószívű ahhoz, hogy ne értené meg, mi késztetett e levél megírására és túl intelligens ahhoz, hogy ne bocsátana meg nekem”. Marie nem válaszol a levélre, inkább beleveti magát a pezsgő párizsi életbe.

Duplessis egészségi állapota rohamosan romlik, a tuberkulózis megállítatlanul emészti. Egyre nehezebben tesz eleget társadalmi kötelezettségeinek, egy decemberi estén elájul a színházban. A társaság egykor ünnepelt dívája magányosan hal meg. Dumas édesapjával utazgat, amikor egykori szerelme halálhíréről értesül. Mikor hazatér, újraolvassa levelezésüket és munkához lát. 1848-ban jelent meg A kaméliás hölgy és óriási sikert aratott, az ifjabb Dumas-t valósággal ostrom alá vették a hivatásos drámaírók, hogy művét hadd írják át színpadra. Ehelyett ő visszavonult egy vidéki házba, és lázas gyorsasággal maga írt belőle színdarabot. A regény, majd a regény alapján írt dráma hozta meg számára az igazi világhírt. Népszerűségét tovább növelte, hogy regénye alapján szerezte Verdi egyik leghíresebb operáját, a Traviátát. Marie emlékezete átível a XX. századra is, öt film is készült Dumas megható történetéből, amelyek közül a Greta Garbóval, forgatott Camille lett a leghíresebb.

duplessis kamelias
Akinek a sírján mindig friss virág van

Dumas hosszú és kalandos élete 1895-ben ért véget és teste, véletlenül vagy sem, ugyanabban a temetőben nyugszik, ahol egykori szerelme.

Tompa Éva

• Publikálva: 2014.07.28. 10:43 • Címke: évforduló