a rovat írásai

A lélektani realizmus olasz mestere

Huszonöt éve, 1990. szeptember 26-án halt meg Alberto Moravia regényíró, a Római történetek és az Egy asszony meg a lánya szerzője. 1952-ben a Vatikán indexre tette műveit, ám ez is csak használt hírnevének és olvasottságának, nagy kedvenc volt Magyarországon is.

A kultúra szenvedélyes közvetítője

Ma ünnepli 85. születésnapját Ungvári Tamás író, dramaturg, kritikus, műfordító – és még mennyi minden más...

Miért olvassunk Vas Istvánt?

Vas István manapság az elfeledett írók népes táborába tartozik, szinte már a bölcsészek sem olvassák. Pedig egy nehéz korszak szemtanúja és krónikása volt, aki letehetetlenül izgalmas emlékiratokban írta meg tapasztalatait és elemzését. Most itt az alkalom, hogy emlékezzünk rá: ma 105 éve született.

​Bokáig pezsgőben – Réz Pállal

Réz Pál Bokáig pezsgőben című „hangos memoárjának” kiadásával folytatja a Magvető az 1970-es és 1980-as években kultikus szerepet kivívó Tények és Tanúk sorozatot.

Író, varázslatos iskolabusszal

1935. szeptember 17-én született Ken Kesey, a filmen is nagy sikert aratott Száll a kakukk fészkére című regény szerzője.

A krimi királynője

125 éve, 1890. szeptember 15-én született Agatha Christie, minden idők legsikeresebb bestseller szerzője. Csodálkoznának azok a kiadók, amelyek első regényét hatszor utasították vissza: művei máig 2 milliárdnál több példányban keltek el, az olvasottsági rangsorban csak a Biblia és Shakespeare művei előzik meg.

Megnyílt a Fejtő Ferenc-emlékház Nagykanizsán

Fejtő Ferenc író, történész személyes tárgyai, bútorai, könyvei mellett magyar, francia és osztrák állami kitüntetései is helyet kaptak abban az emlékházban, amelyet szülővárosában, Nagykanizsán alakítottak ki és vasárnap nyitottak meg.

​Író és újságíró, politikus és tudós, kommunista és antikommunista

Zeppelinnel indult Északi sarkot kutatni, de megállt Sztálin birodalmában; szexuális felvilágosító könyvecskéket írt álnéven, mert kellett a pénz. Limonádét árult Haifában és elkészítette az első héber keresztrejtvényt. Állítólag halálra ítélték Spanyolországban, ’56-ban pedig téglákkal dobálta be a londoni magyar nagykövetség ablakait.

Mi lett volna, ha a németek nyerik meg a második világháborút?

Ma 70 éve ért véget a második világháború. Jó alkalom ez arra, hogy olvasásra ajánljunk egy kevés figyelmet kapott kortárs magyar regényt. Annál is inkább, mivel munkatársunk készített a könyvhöz trailert, azaz trailereket.

​Mert szemben ülsz velem

Mert szemben ülsz velem címmel nyílik kiállítás ma az Országos Széchényi Könyvtárban, amely a 110 éve született Illyés Gyuláné Kozmutza Flóra életébe enged betekintést.

​Visszahúzódó, halk ember és harcos énekes

„Egy lángot adok, ápold, add tovább...” – Ez áll a 125 évvel ezelőtt született Reményik Sándor sírkövén, akiről nem is nagyon hallottunk mi, 1945 után születettek.

Irodalom összes cikke »

A lélektani realizmus olasz mestere

moravia_lead

Huszonöt éve, 1990. szeptember 26-án halt meg Alberto Moravia regényíró, a Római történetek és az Egy asszony meg a lánya szerzője. 1952-ben a Vatikán indexre tette műveit, ám ez is csak használt hírnevének és olvasottságának, nagy kedvenc volt Magyarországon is.

Alberto Pincherle néven született 1907. november 28-án egy gazdag római zsidó családban. Apja a századforduló Rómájának legkeresettebb építésze volt és festegetett is. Kilencéves korában csonttuberkulózist kapott, hosszú esztendőkön keresztül ágyhoz volt kötve. Ez az időszak szenvedélyévé tette az olvasást és a tanulást, Freudtól Joyce-ig szinte mindent elolvasott, s közben megtanult franciául, németül és angolul. Gyermekéveitől kezdve írt verseket, apja költségén 13 éves korában jelent meg első verseskötete.   

Római lakásában

Huszonkét éves koráig költőként tartotta számon az olasz irodalom, bár már korábban is írt, egyelőre csak ujjgyakorlatként, rövid prózai műveket. Első regénye, A közönyösök 1929-ben jelent meg, és azonnal ismertté tette. A mű egy család történetén keresztül a római kispolgárság hazug és képmutató, erkölcsi válságokkal teli világát mutatja be. Már ebben a regényben érvényesült írói módszere, az általa tudományosnak nevezett realizmus, amely a valóságból leszűrhető tények, gondolatok filozófiailag általánosítható illusztrálását tartja szem előtt.

moravia
Feleségével Caprin (forrás: Wikipédia)
   
A regény megjelenése után egy ideig avantgárd folyóiratok szerkesztésében vett részt, majd 1930 és 1937 között újságíróként Párizsban, New Yorkban, Kínában és Görögországban időzött. Külföldön Pseudo (Ál) néven publikált folyóiratokban. Hazatérve az ellenzéki szellemű Gazzetta del Popolo munkatársa lett. 1941-ben házasságot kötött Elsa Morante írónővel, akivel Capri szigetén éltek, majd 1943-tól – Moravia fasizmust bíráló cikkei miatt – egy Fondi nevű falucskában rejtőztek. Róma felszabadulása után, 1944-ben tértek vissza az olasz fővárosba. A háború előtti regényeinek, elbeszéléseinek egyik legfontosabb témája szereplőinek reménytelen kapcsolattalansága, a kiüresedett érzelmek helyett a szexualitás felé fordulás.
   
A háború után folytatta újságírói tevékenységét is, cikkeit az Il Mondo és az Il Corriere della Sera közölte. Regényeinek középpontjába a magányosság, az elidegenedés, az érzelmi kiüresedés, az egyéni létezés kudarca került, ennek az időszaknak a legjelentősebb művei A megalkuvó, A megvetés és Az unalom című regények. Tömör, nyersen szókimondó, erotikával fűszerezett művek ezek, amelyekben az író továbbra is ragaszkodott a mély és leplezetlenül valósághű társadalomábrázoláshoz.

1962-ben a Jules és Jim premierjén Jeanne Moreauval
 
Az ötvenes évek közepétől műveiben – így a Római történetek és az Újabb római történetek című novellásköteteiben – új elem az egyszerű emberek felbukkanása. Ez jellemzi a világhíressé vált Egy asszony meg a lánya című regényét is, melyben egy szegény parasztasszony sorsán keresztül mutatja be a háború borzalmait.
  
1952-ben a Vatikán indexre tette műveit, ám ez csak használt hírnevének és olvasottságának. 1953-ban megalapította a Nuovi Argomenti című irodalmi-kritikai folyóiratot, amelyet a hatvanas évektől kezdve Pier Paolo Pasolinivel együtt szerkesztett. 1959-től 1962-ig a Nemzetközi PEN Club elnöke volt. 1966-ban több írótársával együtt Il Porcospino névvel színtársulatot hozott lére, amely több művét is bemutatta.
  
Az irodalom mellett a közéletben is tevékeny szerepet játszott. Soha nem tagadta rokonszenvét az Olasz Kommunista Párt iránt, 1984-ben függetlenként ugyan, de a párt listáján az Európai Parlament képviselőjévé választották.

moravia
Egy asszony meg a lánya (Vittorio de Sica, 1961)
   
Műveinek lélektani realizmusa alkalmassá tette azokat a filmfeldolgozásra. Vittorio de Sica 1960-ban készítette el az Egy asszony meg a lánya című filmjét, amely meghozta a sikert az akkor huszonhat éves Sophia Loren számára. A fiatal színésznő megrázó alakításával elnyerte az Oscar-díjat, valamint Cannes-ban a legjobb női alakítás díját is. Moravia írásai alapján Bertolucci, Bolognini és Damiani is készített sikeres filmeket. 2014-ben az Egy asszony meg a lánya című regényből Marco Tutinof operát írt, melynek ősbemutatóját a San Franciscó-i Operában tartották 2015 júniusában.
   
Moraviát 1990. szeptember 26-án római lakásán agyvérzés és szívbénulás következtében érte a halál. Emlékére a nevét viselő díjat alapítottak, amelyet az elbeszélő irodalom egy-egy olasz és külföldi képviselőjének ítélnek oda, s amelyet Kristóf Ágota, a Svájcban élő magyar írónő is megkapott. Halálának huszadik évfordulóján múzeum nyílt egykori római lakásában, a Tiberis folyó partján, a Lungotevere della Vittoria rakpart 1-ben.

MTI

• Publikálva: 2015.09.26. 10:30 • Címke: évforduló