a rovat írásai

Híres írók személyes tárgyai a PIM-ben

Neves írókhoz kötődő tárgyakat láthatnak az érdeklődők a Petőfi Irodalmi Múzeum december 16-án nyíló Ez bejött! című kiállításán, amely az intézmény által az elmúlt évtizedben összegyűjtött szerzeményeiből nyújt válogatást.

Meg kell ismernünk a Kádár-rendszer legsötétebb oldalát

A napokban jelent meg Forgách András Élő kötet nem marad című könyve, amelyben apja és anyja besúgói történetét dolgozza fel szépirodalmi eszközökkel. A regény felülírja korábbi anyaregényét, a Zehuzét.

A textiltervezéstől a Pöttyös Panniig

Centenáriumi kiállítás nyílt F. Györffy Anna grafikusművész rajzaiból, mesekönyv illusztrációiból a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Goncourt-díj egy tudományos szerelmi történetért

Mathias Enard francia író Boussole (Iránytű) című regénye kapta idén a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat.

Mosó Masa és barátai

A Pöttyös Panni, a Mosó Masa mosodája és más népszerű gyerekkönyvek illusztrátorának életművéről nyílik kiállítás november 9-én a PIM-ben.

Amitől az asztal beszakad

A Magvető Kiadó szeptemberben újjáindította Tények és tanúk sorozatát. Az első kötethez egy igazán legendás történetmesélőt sikerült (a hírek szerint nem kis munkával) megnyerniük: az idén 85 éves Réz Pált.

John Keats, a szépség költője

220 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot Shelley kedves barátja és pártfogoltja, a tragikusan rövid életű költőóriás, John Keats.

​Bort ivott és vizet prédikált a főesperes

270 éve halott Jonathan Swift, aki egy olyan korban élt, amikor az emberek még hittek az írott szó hatalmában és nagy előszeretettel művelték az írás művészetét és tudományát. Tolla hegyére tűzte kora társadalmát, erkölcseit az angol birodalom felemelkedésének idején. Mindeközben pap létére a felesége mellett tartós viszonya volt egy másik nővel.

Az első magyar regény írója

Kétszázhetvenöt éve, 1740. október 18-án született Szegeden Dugonics András piarista szerzetes, író, költő, matematikus, az első magyar regény, az Etelka írója.

A drámaíró bűnbeesése

Száz éve, 1915. október 17-én született New Yorkban Arthur Miller amerikai író, aki görög sorstragédiákat idéző, katartikus drámákat alkotott. Valójában egyetlen kérdés foglalkoztatta egész életében: Képes-e az ember a jót választani?

​Megnyílt a Frankfurti Könyvvásár

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette megnyílt kedden a 67. Frankfurti Könyvvásár, a világ legnagyobb könyvszakmai találkozója.

Irodalom összes cikke »

Híres írók személyes tárgyai a PIM-ben

pimlogo

Neves írókhoz kötődő tárgyakat láthatnak az érdeklődők a Petőfi Irodalmi Múzeum december 16-án nyíló Ez bejött! című kiállításán, amely az intézmény által az elmúlt évtizedben összegyűjtött szerzeményeiből nyújt válogatást.

A múzeum közleménye szerint a kiállítás a nagyközönség által korábban sosem látott tárgyakon keresztül enged bepillantást az olvasmányokból, filmekből, színházból és az iskolából ismert szerzők mindennapos életébe, így például látható lesz Petőfi Sándornak az a pénztárcája, amelyet Szendrey Júlia hímzett, Arany János faliórája, József Attila széke és Kaffka Margit íróasztala is. Emellett az intézmény kézirattárába, könyvtárába, művészeti tárába és a médiatárába került anyagokból a kiállításon láthatóak lesznek Berzsenyi Dániel, Csáth Géza, Móricz Zsigmond, Németh László, Lányi Sarolta, Faludy György, Szilágyi Domokos és az Újholdas szerzők kéziratai, valamint bemutatják az elmúlt év legfontosabb szerzeményét, a Radnóti Miklósné hagyatékából vásárolt képek és kéziratok együttesét is. Szintén megtekinthetőek lesznek a Kosztolányi Dezső félbe fűrészelt könyvespolcán újra helyet találó, saját könyvtárából származó kötetei, valamint számos írói portré és művészi illusztráció. A látogatók böngészhetnek majd a PIM fotógyűjteményének és dedikált köteteinek ritka darabjai között, emellett meghallgathatják az intézmény irodalmi interjúit is.

petőfi buksz 2
Petőfi bugyellárisa

A múzeum a kiállítással nem csupán számvetést kíván készíteni az elmúlt évek muzeológiai háttérmunkájáról, hanem egyúttal szeretnék ráirányítani a figyelmet arra is, hogy a közönség elé kerülő, vizuálisan megkomponált tárlatok válogatott anyaga mögött milyen hatalmas gyűjtemény húzódik meg. A tárlat részeként a PIM munkatársai mesélni fognak a tárgyak megszerzésének néha kalandos menetéről, és rendhagyó módon lehetőség lesz a raktárak megtekintésére, a restaurálás körülményeinek megismerésére is. A múzeum kisfilmek segítségével is igyekszik majd megszólítani a látogatókat, mesélve a kiállításhoz vezető összetett munkafolyamatokról. A tárlatot december 16-án Varga Benedek, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum főigazgatója nyitja meg, köszöntőt mond Rétvári Bence parlamenti államtitkár.

Ady Endre és az Ady család hagyatékát itt lehet online nézegetni.

MTI

• Publikálva: 2015.11.22. 14:52 • Címke: kiállítás

Kapcsolódó írások