a rovat írásai

Az irodalom Greta Garbója

Kilencven éve, 1926. április 28-án született Harper Lee Pulitzer-díjas amerikai írónő, a filmen is világsikert aratott Ne bántsátok a feketerigót! című regény szerzője.

Édes vagy mostoha?

Húsz éve, 1996. április 23-án halt meg Pamela Lyndon Travers ausztrál írónő, Mary Poppins „szülőanyja”. A tökéletes dada megalkotója saját életében nem bizonyult éppen gondos anyának.

​Cervantes, a tengerészgyalogos

400 éve halt meg Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha szerzője. Cervantes szép kort ért meg  a maga 69 évével, és nem csak azért, mert az orvostudomány kezdetleges volta miatt a betegségek nagyobbik része gyógyíthatatlan volt akkoriban. Másféle veszélyeknek is ki volt téve, amiket saját magának is köszönhetett.

Díszvendégek a Könyvfesztiválon

Számos külföldi vendég érkezik a ma kezdődő 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra. A díszvendég Jostein Gaarder lesz, de Janne Teller, a Semmi írója is visszatér 4 év után az eseményre.

A papleány, akiből klasszikus lett

Kétszáz éve született Charlotte Brontë angol írónő. Két húgával férfi álnéven kiadott verseskötetükből csak két példány kelt el, első regényét visszautasította a kiadó, iskolájába egyetlen diák sem jelentkezett. Ma minden idők legjobb írói között tartják számon.

Oravecz Imre verseskötete kapta az Aegon Művészeti Díjat

Oravecz Imre Távozó fa című verseskötete kapta a 2016-os Aegon Művészeti Díjat, amelyet szerdán adtak át Budapesten.

​Az impotenciát is gyógyító költészet atyja

A kultúrtörténet egyik legfurcsább, mégis közismert darabja a dadaizmus. Talán a tökéletesen értelmetlen elnevezésből, vagy éppen a csapat által generált botrányokból következik ez az ismertség, az viszont tény, hogy a múlt század elejének izmuskavalkádjában fontos szerepet visznek. E lendület pedig jórészt a ma 120 éve, egy romániai kisvárosban született fiatalemberhez, Tristan Tzarához köthető.

Spiró György 70 éves

Április 4-én ünnepli hetvenedik születésnapját Spiró György Kossuth-díjas író.

​Elhunyt Kertész Imre

Életének 87. évében hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Kertész Imre, az irodalmi Nobel-díj eddigi egyetlen magyar kitüntetettje.

Botcsinálta politikus és vérbeli író

Mario Vargas Llosa Nobel-díjas perui író, a hatvanas évek nagy latin-amerikai írónemzedékének utolsó élő képviselője 80 éves. Magyarországon is népszerű regényeiben a társadalmi valóságból kiindulva mesterien formálja a történelmi és politikai tapasztalatot fikcióvá.

A Halálos tavasz írójának szomorú élete

1891. március 27-én született Zilahy Lajos író, publicista, olyan sikerkönyvek és -filmek szerzője, mint a Halálos tavasz, a Szűz és a gödölye, vagy a Valamit visz a víz.

Irodalom összes cikke »

Az irodalom Greta Garbója

harperlee

Kilencven éve, 1926. április 28-án született Harper Lee Pulitzer-díjas amerikai írónő, a filmen is világsikert aratott Ne bántsátok a feketerigót! című regény szerzője.

A polgárháború legnagyobb déli tábornoka, Robert E. Lee leszármazottjaként az alabamai Monroeville városkában született négygyermekes, módos családban. Anyja háztartásbeli, apja ügyvéd és laptulajdonos, 1927 és 1939 között az alabamai parlament képviselője volt. Harper korán megtanult olvasni, kamaszként érdeklődése teljesen az irodalom felé fordult. A középiskola elvégzése után az Alabama Egyetemen jogot hallgatott, és cikkeket írt az egyetemi lapba. Diplomát végül nem szerzett, 1949-ben New Yorkba ment, hogy irodalommal foglalkozzon. Egy légitársaság jegyelővételi irodájában talált állást, szabad idejét írással töltötte. 1956 karácsonyán barátai egyévi bérének megfelelő pénzt ajándékoztak neki, hogy kizárólag készülő könyvével foglalkozhasson. A Menj, állíts őrt! kéziratát 1957 végén juttatta el a J. B. Lippincott nevű független kiadóhoz, ahol Tay Hohoff szerkesztő vette gondjaiba. Ő vette rá a szerzőt, hogy a műben szereplő gyerekek szemszögéből írjon meg egy történetet, ezt követte volna a Menj, állíts őrt! kiadása. Lee megfogadta a tanácsot, és 1960-ra el is készült az újabb regénnyel.

A fiatal írónő

A Ne bántsátok a feketerigót! példátlan sikert aratott, szinte pillanatok alatt bestseller lett, több mint 30 millió példányban jelent meg, 40 nyelvre fordították le. A szerzőnő 1961-ben elnyerte érte a Pulitzer-díjat, 1999-ben a Library Journal című lap szavazásán a század legjobb regényének választották, 1962-ben Alan J. Pakula rendezésében nagy sikerű, több Oscar-díjat nyert film is készült belőle. Lee elismerően nyilatkozott az adaptációról, a főszereplő Gregory Peckkel pedig szoros barátságot kötött. A számos önéletrajzi elemet tartalmazó regény Atticus Finch kisvárosi ügyvédről szól, aki az 1930-as évek rasszizmustól áthatott Alabamájában elvállalja egy fehér nő megerőszakolásával hamisan megvádolt fekete férfi védelmét. Finch alakját az írónő az édesapjáról mintázta, a gyermekszereplők közül Atticus lánya, Scout Leehez hasonlóan fiús természetű lány, Dill mintájául Lee gyerekkori barátja, Truman Capote szolgált. A regény kiadása után Lee elkísérte Capote-t a kansasi Holcombba, hogy segítsen neki az ott történt gyilkosságokkal kapcsolatos kutatásban. Capote ennek alapján írta meg Hidegvérrel című, nagy sikerű dokumentumregényét.

nebantsatokafeketerigot harper lee
Ne bántsátok a feketerigót!

A Feketerigó sikere valósággal sokkolta az írónőt, aki a hatvanas években el is tűnt a nyilvánosság elől, teljes visszavonultságban élt, és néhány rövid esszét leszámítva semmit sem publikált. The Long Goodbye címmel belekezdett egy regénybe, de nem fejezte be, a nyolcvanas évek közepén elkezdett egy könyvet egy alabamai sorozatgyilkosról, de ezt sem fejezte be. Több tiszteletbeli doktorátust is elfogadott, de visszautasította, hogy beszédeket mondjon. Elzárkózása miatt az „irodalom Greta Garbójaként” is emlegették. 2014-ben – hosszas győzködés után  engedélyezte, hogy világhírű regénye e-book formájában is megjelenjen. Ekkor kiadott közleményében úgy fogalmazott: „Megmaradok ódivatúnak. Szeretem a poros öreg könyveket és a könyvtárakat. Csodálom és megtisztelőnek tartom, hogy a Feketerigó ilyen hosszú időt megért. Ez a Feketerigó az új nemzedéknek szól.”

menj_allits
Magyarul is megjelent

Ugyanebben az évben hatalmas szenzációt jelentett, hogy előkerült a Menj, állíts őrt! kézirata, amelyről úgy tudta, hogy elkallódott. 2015 júliusában meg is jelent a regény, amelyben a Feketerigóhőseinek története folytatódik húsz évvel később. A híreszteléseket, hogy a kézirat nem is tőle származik, csak örökösei akartak „pénzt csinálni”, Lee közleményben cáfolta, tudatva a világgal, hogy valóban ő a szerző, a kéziratot pedig évtizedeken keresztül elveszettnek hitte. A regény nagy sikert aratott, a megjelenése utáni első héten több mint egymillió példányt vásároltak belőle Észak-Amerikában.

Anette Beninggel 2005-ben

Az írónő egészségi állapota a 2000-es évek elején megromlott, 2007-ben agyvérzést kapott, látása és hallása is jelentősen meggyengült. Szülővárosában halt meg 2016. február 19-én. Munkásságáért 2007-ben George W. Bush elnöktől megkapta az Elnöki Szabadságérmet, 2011-ben Barack Obama elnök a National Medal of Arts kitüntetéssel jutalmazta, tavaly tizenegy másik alabamai származású író társaságában elsőként került be az újonnan alapított Alabamai Íróhírességek Csarnokába. Idén februárben hunyt el, nyolcvankilenc éves korában.

MTI

• Publikálva: 2016.04.28. 11:58 • Címke: évforduló

Kapcsolódó írások