a rovat írásai

Voltaire, a szabálytalan írófejedelem

Voltaire – eredeti nevén François-Marie Arouet – francia író, költő és filozófus dicsőségét és befolyását ma már nem tudjuk elképzelni. Ahogy Szerb Antal írja A világirodalom történetében: egy egész század számára ő volt az ész, a haladás, a tudomány és jövő megtestesítője. Előtte csak Erasmus, utána csak Goethe volt ennyire fejedelem az írók világában.

„A törés a szavakban van” – Holokauszt-emlékezet és irodalom

A Petőfi Irodalmi Múzeumban jövő kedden nyíló kiállítás célja kettős: nyomatékot adni a szembenézés megkerülhetetlenségének, ugyanakkor megmutatni, hogy az emberöltőnyi idő, amely ma elválaszt a Holokauszt traumájától, fogódzókat is kínál a feldolgozáshoz.

Köszöntötték a 85 éves Kertész Imrét

Az oktatási és kulturális kormányzat feladata az, hogy segítsen eljuttatni Kertész Imre életművét a következő nemzedékekhez is - hangsúlyozta a 85 éves Kertész Imre tiszteletére tartott köszöntésen elmondott beszédében kedden a Petőfi Irodalmi Múzeumban az emberi erőforrások minisztere.

A teljes Radnóti-hagyatékot nem lehet elárverezni

A teljes Radnóti-hagyatékot nem lehet elárverezni, a költő februárban elhunyt özvegyének ugyanis nem egyetlen örököse van – közölte Ferencz Győző irodalomtörténész, Radnóti-kutató, az irodalmi hagyaték kezelője az MTI-vel.

Zrínyi Miklós, a költő és hazafi

350 éve, 1664. november 18-án hunyt el gróf Zrínyi Miklós (horvátul: Nikola Zrinski) költő és hadvezér, horvát-dalmát-szlavón bán, Zala és Somogy vármegyék örökös főispánja.

Milton, az öntudatos

340 éve halt meg John Milton, korának legnagyobb költője, Cromwell titkára. Aki legszebb verseinek javát nem is angolul, hanem latinul és olaszul írta.

Nemere a láthatáron! 70 év űrkaland

Ma hajnalban, öt óra magasságában, Budapest Víziváros körzetében nagy sebességgel mozgó repülő csészealjat észleltek. Az objektum belecsapódott a konyhám kövezetébe, majd szilánkokra törött. Hogy miért keltem fel olyan korán, és főztem magamnak egy kávét? Természetesen azért, hogy ezt a cikket megírjam a november 8-án, szombaton 70 éves Nemere István tiszteletére.

Világháborús centenárium – Magyar írók emlékezései a PIM-ben

A háborút megélt magyar írók és költők személyes élményein keresztül, fotók, szövegrészletek és visszaemlékezések segítségével mutatja be az 1914 és 1918 közötti éveket a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdán nyílt új időszaki kiállítása az I. világháború kitörésének centenáriuma alkalmából.

Radnóti-legendák

Radnóti-hét az Országos Idegennyelvű Könyvtárban: kiállítások, verszenei előadás, műhelybeszélgetés, színháztörténeti előadás.

Csinszka élete a PIM-ben

Ady Endre múzsájának, feleségének, Csinszkának a művészéletben játszott szerepét és életét mutatja be a Petőfi Irodalmi Múzeum szerdától látogatható kiállítása.

​„Igazi emberszeretet csak a kutyákban van”

Amikor az ismert pacifistákat soroljuk, eszünkben juthat Gandhi és Picasso, Martin Luther King vagy Richard Wagner, de Lengyel Menyhért talán keveseknek.

Irodalom összes cikke »

Voltaire, a szabálytalan írófejedelem

voltaire_lead

Voltaire – eredeti nevén François-Marie Arouet – francia író, költő és filozófus dicsőségét és befolyását ma már nem tudjuk elképzelni. Ahogy Szerb Antal írja A világirodalom történetében: egy egész század számára ő volt az ész, a haladás, a tudomány és jövő megtestesítője. Előtte csak Erasmus, utána csak Goethe volt ennyire fejedelem az írók világában.

Pedig legtöbb írását nem a halhatatlanságnak szánta, inkább a napi kérdések által kiváltott türelmetlen, alkalmi reakciók ezek; minden sora azért született, hogy hatást gyakoroljon a társadalomra. Irodalmi célkitűzéseiben sokszor megállt félúton. A francia klasszikus tragédiát akarta megújítani, részben Shakespeare hatására; az elemi szenvedély helyett azonban az ő színpadán úgyszintén megmarad a klasszikus finomkodás és udvariasság (például Zaїre című tragédiájában). Meg akarta újítani az eposz műfaját is, nemzeti eposszal akarván megajándékozni a franciákat. A történelmi témájú Henriade-ban (1723) azonban a mitikus apparátus helyébe lényegtelen allegorikus alakokat vonultatott fel.

Írói géniusza legerősebben a hagyomány nélküli, klasszikus szabályok által nem kötött műfajokban nyilvánult meg, leginkább a novellában és a kisregényben. Ez utóbbi műfaj gyöngye a Candide (1759), „melyben fantasztikus balesetek, csapások, és szörnyűségek revüszerű felvonultatásával mutatja be, hogy nincs igaza Leibniznek, ez a világ egyáltalán nem a legjobb valamennyi lehetséges világ közül”. (Szerb Antal)

voltaire
320 éve született Voltaire (1694-1778)

A leginkább voiltaire-i művek azok a műfajilag meghatározhatatlan apróságok, röpiratok, levelek, melyekkel az Angliai levelek (1734) sikere után árasztja el a világot. Ezek terjesztik leginkább szellemét; leleményessége, változatossága egyedülálló: mindig új és új álöltözetben, abszurd ötletekkel lép az olvasó elé, akik azonban a tudós pap, naiv bennszülött álarcában is rögtön felismerték kedvenc írójukat. Iróniája utánozhatatlan volt; más francia is értett a szellemes gúnyolódáshoz, de olyan gyors, olyan gyilkos, és olyan könnyed azóta sem volt senki, mint ő.
Harmincéves korában már Franciaország első költője volt; később Európa uralkodói – II. Frigyes és Nagy Katalin – versengtek barátságáért. Amikor meghalt, temetése a „halódó század nagy díszfelvonulása, a kor teljes színpadi pompájában”.

1816-ban aztán fanatikus gyűlölői egy éjszaka ellopták csontjait a Panthéonból, és egy szemétdombon ásták el. Franciaország legünnepeltebb embere már életében egyben a legüldözöttebb is volt. Műveinek nagy részét nem adhatta ki saját nevén, csak álnéven, külföldön, és szinte egész életét meneküléssel töltötte, írásai mégis eljutottak mindenhová, ahova kellett.

A 19. század azután mindent elkövetett, hogy nimbuszát megtépázza. Kimutatták esendő jellemének minden árnyoldalát, pénzéhségétől kezdve gyávaságáig, hiúságáig; hogy géniusza csak rombolni, nem pedig építeni tudott.

És mégis, az írás legnagyobb vitézei közé tartozott. Egész munkásságával az elnyomottakért, igazságtalanul szenvedőkért harcolt, és egy olyan eszményért, amelynek eljövetelét azóta is várjuk.

Vass Johanna

• Publikálva: 2014.11.21. 15:52 • Címke: évforduló, irodalom