a rovat írásai

Hűvös józanság és csillogó intellektus

25 éve, 1991. augusztus 23-án halt meg Nemes Nagy Ágnes költő, műfordító, esszéista. Szigorúan tartotta magát a racionalizmushoz, a látszólagos szenvtelenség, távolságtartás, hűvös józanság és csillogó intellektus mögött azonban kimondhatatlan szenvedély parázslik lírájában.

A szabadság spanyol mártírja

Nyolcvan éve, 1936. augusztus 19-én végezték ki a spanyol polgárháború idején Federico García Lorca spanyol költőt.

Elhunyt Hermann Kant, az egykori NDK egyik legjelentősebb írója

Két hónappal 90. születésnapja után elhunyt vasárnap Hermann Kant, az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) egyik legismertebb és legsikeresebb írója, a keletnémet kommunista rendszer egyik legbefolyásosabb kultúrpolitikusa.

Harry Potter 20 – kiállítást rendez a British Library

Kiállítást rendez jövőre, az első Harry Potter-könyv, a Harry Potter és a bölcsek köve megjelenésének 20. évfordulójára a British Library Londonban.

Aki India himnuszát is megírta

Hetvenöt éve, 1941. augusztus 7-én halt meg Rabindranath Tagore Nobel-díjas bengáli nyelvű indiai író, költő.

„Versenyt az esztendőkkel”

Hetvenöt éve, 1941. augusztus 4-én hunyt el Babits Mihály költő, műfordító, akadémikus, a Nyugat nemzedékének egyik legnagyobb költője. 

A gannai templomban búcsúztatták Esterházy Pétert

Esterházy Péter olyan fénylő és saját pályáján ívelő csillag, emelkedő üstökös volt, akit „nem lehet és nem is szabad befogni” – hangsúlyozta Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát a Kossuth-díjas író gyászmiséjén kedden a Veszprém megyei Gannán, a család hagyományos temetkezési helyén.

A hiány felmérése – Esterházy Péter-emlékülés

Pénteken, július 29-én az ELTE BTK Gólyavárában Esterházy Péter-emlékülést rendeznek reggel 9.30-tól kezdődően.

Elhunyt Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész

Életének 74. évében elhunyt Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az összehasonlító irodalomtudomány, a fordításelmélet és a magyar irodalom 19. századtól napjainkig tartó időszakának neves kutatója – erősítette meg a hírt a Magyar Tudományos Akadémia.

Elhunyt Oláh János költő

Oláh János a kortárs magyar irodalom egyik legkiválóbb novellistája és kitűnő költő volt – hangsúlyozta Kovács István író, költő, történész és polonista, a hétfő hajnalban életének 74. évében elhunyt József Attila- és Babérkoszorú-díjas szerző pályatársa.

Zsidó mítoszok és vegetáriánus életmód

Huszonöt éve, 1991. július 24-én hunyt el Isaac Bashevis Singer Nobel-díjas zsidó-lengyel származású, jiddis nyelvű amerikai író.

Irodalom összes cikke »

Hűvös józanság és csillogó intellektus

nna_lead25 éve, 1991. augusztus 23-án halt meg Nemes Nagy Ágnes költő, műfordító, esszéista. Szigorúan tartotta magát a racionalizmushoz, a látszólagos szenvtelenség, távolságtartás, hűvös józanság és csillogó intellektus mögött azonban kimondhatatlan szenvedély parázslik lírájában.

Budapesten született 1922. január 3-án. Már elemi iskolás korában jelentek meg versei a Cimbora című gyereklapban. Gimnáziumi tanulmányait a legendás Baár-Madas Református Leánylíceumban végezte, a költő-igazgató Áprily Lajos személye meghatározta pályáját. 1939-től a Pázmány Péter Tudományegyetemen tanult tovább, ahol kapcsolatba került Szerb Antallal és Halász Gáborral, valamint Lengyel Balázzsal is, akivel 1944 áprilisában össze is házasodtak. 1944-ben szerzett diplomát költői eszményképéről, Babitsról írott disszertációjával. A második világháború idején férjével, aki megszökött a katonaságtól, üldözötteket mentettek és bújtattak. Nemes Nagy részt vett a Szerb Antal, Halász Gábor és Sárközi György megmentésére irányuló kísérletekben is.

nemes_nagy
Szerb Antal is szerelmes volt belé
   
A háború utáni időszak fellendülést hozott pályáján, 1946-ban megjelent első verseskötete Kettős világban címmel, amelyért két évvel később Baumgarten-díjat kapott. Ugyanebben az évben a Köznevelés című pedagógiai folyóirat munkatársa lett, majd Lengyel Balázzsal megalapították az Újhold című folyóiratot, amely a babitsi Nyugat eszmeiségét és minőségigényét vállalta fel. Az irodalmi élet jelesei írtak a lapba, például Pilinszky János, Rába György, Végh György, Lakatos István.

nna_szigliget1954
Kálnoky László, Kiss Tamás, Mészöly Miklós, Polcz Alaine, Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs 1954-ben Szigligeten (forrás: PIM/Europeana)

A lapot egy idő múlva a hivatalos kultúrpolitika túlságosan polgárinak találta, 1948-ban be is tiltotta. Ezt követően csak a Vigíliában jelenhettek meg versei, emellett a gyerekeknek szóló műveket írt. 1953-tól öt éven keresztül a Petőfi Sándor Gimnázium tanára volt, majd 1958-tól szabadfoglalkozású íróként dolgozott.

nna_pim_europeana
1958-ban a Addio fedélzetén (forrás: PIM/Europeana)

1957-ben megjelent második kötete, a Szárazvillám, amely új költői korszakának kezdetét jelentette. Ebben az időben már jelentős műfordítói tevékenységet is folytatott, főként francia és német nyelvű műveket ültetett át magyarra, többek között Corneille, Racine, Moliere drámáit, Victor Hugo, Saint-John Perse verseit, Rilke és Brecht műveit. A hatvanas évektől ismét megjelenhettek versei, 1969-es Lovak és angyalok című gyűjteményes kötetéért József Attila-díjjal jutalmazták. Költészetében szigorúan tartotta magát a racionalizmushoz, a legkisebb kilengéstől is irtózott. A látszólagos szenvtelenség, távolságtartás, hűvös józanság és csillogó intellektus mögött azonban kimondhatatlan szenvedély parázslik lírájában.

nna_pim_europeana
Sándor Zs. portréján (forrás: Magyar Nemzeti Múzeum/Europeana)

A hatvanas évek végétől neve egyre ismertebbé vált az országhatárokon túl is, külföldi folyóiratok, antológiák közölték verseit. A hetvenes, nyolcvanas években a magyar irodalmi élet meghatározó személyisége lett, kapcsolatot tartott az emigrációban élő költőkkel, írókkal, több külföldi felolvasóesten, írótalálkozón vett részt. Esszéköteteiben pályatársakról, a műfordítás és a versírás gyakorlatáról, az alkotáslélektanról, verselemzésről írt. Gyermekeknek szóló meséi közül kiemelkedik a Bors néni könyve, amelyből nagy sikerű előadás született a Kolibri Színházban.

nna_europeana_pim
Egy csónakban Ottlik Gézával (forrás: PIM/Europeana)
  
1986-ban Lengyel Balázzsal újraindították az Újholdat, amely almanach formájában évente kétszer jelent meg 1991-ig, Nemes Nagy haláláig. 1983-ban életműve elismeréseként megkapta a Kossuth-díjat, 1991-ben pedig alapító tagja lett a Magyar Tudományos Akadémián belül szerveződő Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának. Budapesten hunyt el 1991. augusztus 23-án. 1997-ben férjével együtt megkapta Izrael Állam Jad Vasem kitüntetését, mert a nyilasuralom alatt mentette az üldözötteket. 1998-ban a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány Nemes Nagy Ágnes Emlékdíjat alapított a magyar esszéirodalom legjobbjainak elismerésére.

nna_pim_europeana
Gisser Gyula felvételén (forrás: PIM/Europeana)
   
A 2005-ös könyvhét egyik meglepetése volt egyetlen regényének, Az öt fenyőnek megjelentetése, amelyben a művészregény és a krimi elemeit vegyítette.

MTI

• Publikálva: 2016.08.23. 08:07 • Címke: évforduló