a rovat írásai

Csütörtökön nyílik a Könyvfesztivál

Csütörtökön nyitja meg kapuit a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A könyv és a szerzői jogok április 23-i világnapjához (Shakespeare és Cervantes halálának napjához) időzített kiállítás és vásár április 26-ig várja az érdeklődőket.

Világszerte megemlékeznek az örmény népirtás 100. évfordulójáról

Világszerte felolvasással emlékeznek meg írók, művészek és más kulturális személyiségek az örmény népirtás kezdetének századik évfordulójáról április 21-én.

„A” „posztmodern” „világ” „minden” „szót” „idézőjelbe” „tesz”

65 éve, 1950. április 14-én született Esterházy Péter, a kortárs magyar irodalom egyik leghíresebb írója, a posztmodern próza mestere.

Elhunyt Günter Grass

A Nobel-díjas író a Bádogdob című regényével vált világhíressé. 87 éves korában hunyt el Lübeckben.

​A költészet napja

1964-től minden évben április 11-én, József Attila születésnapján tartják Magyarországon a költészet napját (ugyanezen a napon született 1900-ban a magyar irodalom egy másik kiemelkedő alakja, Márai Sándor is).

Középpontban a 220 éves magyar könyvkultúra

A 220 éves magyar könyvkultúra áll a 413 programot felvonultató XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál középpontjában; az április 23. és 26. között tartandó rendezvény díszvendég írója az amerikai Jonathan Franzen lesz.

Rejtő Jenő közbelép, mindenki őszinte örömére

Vajon honnan jött a ma 110 éve született Reich Jenő páratlan érzéke, hogy embertársait jól kiismerve úgy figurázza ki, hogy az egyszerre abszurd és életszagú, ugyanakkor végtelenül emberi?

​„Mindig a kín volt ólmos ostorom, mindig magány a mély monostorom”

1885. március 29-én, 130 éve született Kosztolányi Dezső, a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, a Nyugat első nemzedékének tagja.

Krasznahorkai László esélyes a Man Booker-díjra

Krasznahorkai László is szerepel az idei Nemzetközi Man Booker Díj jelöltjeinek tízes listáján.

Péterfy Gergely regénye kapta az Aegon Művészeti Díjat

Péterfy Gergely Kitömött barbár című regénye kapta a 2015-ös Aegon Művészeti Díjat, amelyet kedden adtak át Budapesten.

Megnyílt a Lipcsei Könyvvásár

Szerdán megnyílt a Lipcsei Könyvvásár, a német nyelvterület legnagyobb irodalmi közönségfesztiválja, az ünnepségen átadták az Európai Egyetértés Lipcsei Könyvdíját, amelyet Mircea Cărtărescu román író kapott meg.

Irodalom összes cikke »

Csütörtökön nyílik a Könyvfesztivál

konyvfeszt_leadCsütörtökön nyitja meg kapuit a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A könyv és a szerzői jogok április 23-i világnapjához (Shakespeare és Cervantes halálának napjához) időzített kiállítás és vásár április 26-ig várja az érdeklődőket.

A könyves seregszemlén több mint harminc ország állít standot, a rendezvényre mintegy félszáz külföldi írót várnak, a hazai és a határon túli magyar irodalmat félezer alkotó képviseli. A díszvendég Jonathan Franzen amerikai író lesz, s az idei fesztivál középpontjában a 220 éves magyar könyvkultúra áll.

A magyar könyvkultúra legrangosabb nemzetközi eseményévé vált találkozó bemutatkozási lehetőséget biztosít az íróknak, üzletkötési és szellemi fórumot a szakmának, a magyar és külföldi könyvkiadóknak, könyvkereskedőknek és könyvtárosoknak, és több mint 410 programot kínál a könyvrajongóknak. A látogatottság évek óta magas, az 50-60 ezer látogató csaknem 50 ezer kötet, köztük több száz újdonság közül válogathat. A budapesti könyvfesztivál sajátossága, hogy az európai könyvvásárok gyakorlatától eltérően a kiállított könyvek a helyszínen meg is vásárolhatók, a Millenáris e négy nap alatt Európa legnagyobb könyvesboltjaként működik.

kertesz_grass_konyvfesztival_MTI
Kertész Imre és a könyvfesztivál díszvendége, Günter Grass, 2004 (MTI Fotó: Kovács Attila)

A budapesti könyvfesztivál ötlete már 1990-ben felvetődött, a megrendezésről szóló együttműködési megállapodást 1993 szeptemberében írta alá a Frankfurti Könyvkiállítás és Könyvvásár Igazgatósága, valamint a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése. Az I. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál 1994. április 23-án nyílt meg a Budapest Kongresszusi Központban, a nagy érdeklődésre való tekintettel 2008 óta a Millenáris park a rendezvény helyszíne.

A programok között több száz felolvasás, dedikálás, könyvbemutató, beszélgetés, író-olvasó találkozó, kiállítás, koncert, gyermekprogram szerepel. Konferenciát tartanak a könyvpiac alakulásáról, és külön szakmai fórumot szerveznek a könyvtárosok számára. A kontinens 17 országából érkező tehetséges pályakezdő prózaírók a tizenötödik alkalommal megrendezett Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján mutatkozhatnak be, Magyarországot Mán-Várhegyi Réka képviseli. A fesztiválhoz először csatlakozik a független könyvesboltok Kis Könyves Éj elnevezésű rendezvénye – az érdeklődőket április 24-én éjjel is nyitva tartó, irodalmú profilú könyvesboltok várják. A négynapos eseménysorozat egyik leglátogatottabb helyszíne várhatóan most is a Gyermek(b)irodalom lesz, ahol a legkisebbeket a könyveken kívül egyéb színes programok is várják.

ulickaja_konyvfesztival_MTI
Ljudmila Ulickaja a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként, 2009-ben (MTI Fotó: Soós Lajos)

A díszvendéget megillető Budapest Nagydíjat a fesztivál nyitó napján Jonathan Franzen amerikai író kapja, akinek a Diszkomfortzóna című önéletrajzi írása a könyves seregszemlére jelenik meg. A fesztivál zárásaként adják át az év kiadója, az év fővárosi, illetve vidéki könyvesboltja elismerést, az év hangoskönyv hangja díjat, valamint a Budai Díjakat (ez utóbbi kitüntetést, amelyet 1994 óta osztanak ki a könyvszakmai rendezvényen, minden évben az oktatást leghatékonyabban szolgáló könyvek kaphatják meg). A látogatók a Szép Magyar Könyv verseny közönségdíjára szavazhatnak. A záró napon a jubiláló alkotók – Nemeskürty István, Vitányi Iván, Csoóri Sándor, Réz Pál, Sándor Iván, Bertók László, Tőzsér Árpád, Vekerdy Tamás, Vathy Zsuzsa, Kovács István, Szörényi László, Csordás Gábor, Esterházy Péter, Kulcsár Szabó Ernő, Rakovszky Zsuzsa, Szilágyi Ákos, Vámos Miklós – tiszteletére születésnapi irodalmi szalont rendeznek.

egressy zoltan kallo bea mti
Egressy Zoltán Lila csík, fehér csík című könyvét az idei Könyvfesztiválra jelentette meg az Európa Könyvkiadó (MTI Fotó: Kallos Bea)
   

Az idei fesztiválon nem egy adott ország könyvkultúráját, hanem a magyar könyvkultúra, a szervezett magyar könyvpiac 220 éves jubileumát ünneplik, mert 1795-ben jött létre a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének jogelődje, a Pesti Könyvárusok Grémiuma (hivatalos nevén: Pester Buchhändler Gremium), Európa második legrégebbi civil könyvkiadói társasága. Kiállítás idézi fel a magyar könyvkultúra történetét. Az évfordulóhoz kapcsolódva számos szakmai rendezvényt tartanak. A világ könyvkultúráját meghatározó két szervezet, az International Publishers Association és a Federation of European Publishers pedig közös szakmai konferenciát tart Budapesten.
   
Az elmúlt években a fesztiválon díszvendég országként mutatkozott be Csehország, Franciaország, Kanada, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Kína, Románia, a skandináv országok, 2011-ben – Magyarország uniós elnökségének tiszteletére – rendhagyó módon az Európai Unió 27 tagországa, tavaly pedig Törökország.

jandl_mti
A Könyvfesztivál első díszvendége Ernst Jandl osztrák költő volt. Ez a kép korábban, 1981-ben készült egy budapesti felolvasáson (a képen látható még Görgey Gábor és Eörsi István író, MTI Fotó: Pólya Zoltán)
   
A könyvfesztivál eddigi díszvendégei, illetve az 1995-ben alapított Budapest Nagydíjjal kitüntetett írói, költői: 1995 – az osztrák Ernst Jandl, 1996 – a magyar születésű izraeli Ephraim Kishon (Kishont Ferenc), 1997 – a Nobel-díjas magyar Kertész Imre, 1998 – az indiai születésű angol Salman Rushdie, 1999 – az orosz Viktor Jerofejev, 2000 – a lengyel Slawomir Mrozek, 2001 – a francia Robert Merle, 2002 – az angol Lawrence Norfolk, 2003 – a perui Nobel-díjas Mario Vargas Llosa, 2004 – a Nobel-díjas német Günter Grass, 2005 – a brazil Paulo Coelho, 2006 – a spanyol Jorge Semprún, 2007 – az olasz Umberto Eco, 2008 – az amerikai Bret Easton Ellis, 2009 – az orosz Ljudmila Ulickaja, 2010 – az izraeli Ámosz Oz, 2011 – a svéd Per Olov Enquist, 2012 – az olasz Claudio Magris, 2013 – a francia Michel Houellebecq, 2014 – a finn Sofi Oksanen.

MTI

• Publikálva: 2015.04.21. 10:46 • Címke: program