a rovat írásai

Krasznahorkai László kapta az idei America Awards irodalmi életműdíjat

Krasznahorkai László kapta idén az America Awards irodalmi életműdíjat, amelyet 1994 óta adnak át évente az irodalmi Nobel-díj alternatívájaként – ismertette a Los Angeles-i székhelyű Green Integer irodalmi portál honlapja.

Több mint 300 újdonság a Könyvhéten

Háromszázharmincöt újdonság várja az érdeklődőket a 85. Ünnepi Könyvhéten és a 13. Gyermekkönyvnapokon, amely csütörtöktől hétfőig tart Budapesten, valamint az ország mintegy 80 településén.

Hivatása: múzsa

Boncza Berta, alias Csinszka 120 éve, 1894. június 7-én született. Nem csak művészemberek oldalán szeretett mutatkozni, hanem maga is alkotott.

​Vitéz, költő és jómadár

Szép jövőnek nézett elébe a fiatal Balassi Bálint, aki 1576-ban Rudolf pozsonyi koronázásán olyan virtussal táncolta az uralkodó és a birodalom előkelőségei előtt a kanásztáncot, hogy annak országosan híre ment. Aztán valahogy elromlik minden... Halálának 420. évfordulóján emlékezünk a költőre.

Grecsótól John Rambóig – jön a Margó!

„Lapozz bele a városba!” – idén ezzel a felkiáltással indul útjára, s várja látogatóit immár negyedszer, június 11-15. között – a Bookline támogatásával – a Margó Irodalmi Fesztivál.

Irodalom vs. szociográfia

A riport és elbeszélés Galgóczi Erzsébet két fő műfaja volt. De ő mindig két pólus között őrlődött. 25 éve halt meg a Vidravas szerzője.

Halhatatlanság – élet- és ételreceptekkel

Dés Mihály, a Pesti barokk szerzője szinte napra pontosan egy évvel nagy sikerű nemzedéki regényének megjelenése után családregénybe oltott szakácskönyvvel állít emléket az édesanyjának. Aki a kötet megjelenését nem érte meg: tavaly nyáron, kilencvenéves korában meghalt. Így ez a könyv egyben egyfajta gyászmunka, emlékmű és legendárium is.

Gyerekprogramok a Könyvfesztiválon

Diafilmek vetítése, interaktív könyvbemutatók és kézműves foglalkozások is várják a gyerekeket a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon péntektől vasárnapig a Millenáris parkban.

Csütörtökön nyílik Európa „legnagyobb könyvesboltja”

Magyarország európai uniós csatlakozásának 10., az első világháború kitörésének 100., a berlini fal leomlásának 25. és a holokauszt 70. évfordulójáról is megemlékezik a csütörtökön kezdődő XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelyen 35 ország több mint hatvan szerzője, valamint mintegy 450 magyar író vesz részt.

Generációk estje – A Szegedy-Maszák család a Hadik Irodalmi Szalonban

A Szegedy-Maszák családdal a főszerepben, Csókolom a kezét címmel rendezik meg a Hadik Irodalmi Szalon következő estjét szerdán.

Elhunyt Gabriel García Márquez

87 éves korában elhunyt Gabriel García Márquez, Nobel-díjas kolumbiai író, a Száz év magány és a Szerelem a kolera idején című regények szerzője.

Irodalom összes cikke »

Krasznahorkai László kapta az idei America Awards irodalmi életműdíjat

krasznahorkai lead

Krasznahorkai László kapta idén az America Awards irodalmi életműdíjat, amelyet 1994 óta adnak át évente az irodalmi Nobel-díj alternatívájaként – ismertette a Los Angeles-i székhelyű Green Integer irodalmi portál honlapja.

A pénzjutalommal nem járó elismerést a Contemporary Arts Educational Project Inc. (Kortárs Művészeti Oktatási Projekt) adja át minden évben egy amerikai költőkből, próza- és színműírókból, valamint irodalmi kritikusokból álló zsűri döntése nyomán. A Douglas Messerli vezette, cserélődő zsűritagokból álló testület munkájában jelenleg Will Alexander, Luigi Ballerini, Charles Bernstein, Peter Constantine, Peter Glassgold, Deborah Meadows, Martin Nakell, John O'Brien, Marjorie Perloff, Dennis Phillips, Joe Ross, Jerome Rothenberg, Paul Vangelisti és Mac Wellman vesz részt.

Krasznahorkai a pályafutása során a nemzetközi irodalomhoz való hozzájárulásáért kapta az életműdíjat. Tavaly Reiner Kunze német író részesült az elismerésben, a korábbi díjazottak között szerepelt a brit Harold Pinter, az osztrák Friederike Mayröcker és Peter Handke, a spanyol Rafael Alberti és Javier Marias, a francia Jacques Roubaud, a dán Inger Christensen, a szíriai Adonis, a portugál José Saramago, a finn Paavo Haavikko, az amerikai John Ashbery, valamint a dél-koreai Ko Un is.

MTI

• Publikálva: 2014.07.24. 13:06 • Címke: díj