a rovat írásai

A hiány felmérése – Esterházy Péter-emlékülés

Pénteken, július 29-én az ELTE BTK Gólyavárában Esterházy Péter-emlékülést rendeznek reggel 9.30-tól kezdődően.

Elhunyt Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész

Életének 74. évében elhunyt Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az összehasonlító irodalomtudomány, a fordításelmélet és a magyar irodalom 19. századtól napjainkig tartó időszakának neves kutatója – erősítette meg a hírt a Magyar Tudományos Akadémia.

Elhunyt Oláh János költő

Oláh János a kortárs magyar irodalom egyik legkiválóbb novellistája és kitűnő költő volt – hangsúlyozta Kovács István író, költő, történész és polonista, a hétfő hajnalban életének 74. évében elhunyt József Attila- és Babérkoszorú-díjas szerző pályatársa.

Zsidó mítoszok és vegetáriánus életmód

Huszonöt éve, 1991. július 24-én hunyt el Isaac Bashevis Singer Nobel-díjas zsidó-lengyel származású, jiddis nyelvű amerikai író.

Aki a varázslat részévé vált

Július 10-én lett nyolcvanöt éves Alice Munro Nobel-díjas kanadai írónő, a kortárs novella egyik legjelentősebb mestere.

Előkerült Saint-Exupéry sajtóigazolványára

Egy amatőr történész rábukkant Antoine de Saint-Exupéry sajtóigazolványára, amelyet akkor adtak ki a spanyol hatóságok a francia írónak, pilótának, amikor tudósítóként dolgozott francia újságoknak az 1936-39-es polgárháború idején.

Elhunyt Eli Wiesel, a világ lelkiismerete

88 éves korában elhunyt Eli Wiesel erdélyi származású amerikai zsidó író, filozófus és politikai aktivista. Az egész világ gyászolja.

​Mi is lehet az Elfújta a szél titka?

Sokan feltették már a kérdést, hogy miért is lett a világ egyik legsikeresebb regénye az Elfújta a szél. Az éppen 80 évvel ezelőtt a könyvesboltokba került kétrészes alkotás a maga több, mint 33 milliós, folyamatosan növekvő példányszámával úgy tűnik, örökre bekerült a legolvasottabb könyvek közé.

Újabb varázslóiskola ​J.K. Rowlingtól

J. K. Rowling újabb mesét tett közzé Pottermore honlapján kedden a massachusettsi hegyek között alapított varázslóiskoláról.

Illyés Gyula-kiállítás nyílt Ozorán

Illyés Gyula életútját és azon keresztül a 20. század első felének világát bemutató állandó kiállítás nyílt szombaton, a Múzeumok éjszakáján Ozorán, az Esterházy Fogadó Központban.

Kiállítás Juhász Ferenc és Hantai Simon barátságáról

Élő búcsú címmel a tavaly elhunyt Juhász Ferenc előtt tisztelgő kiállítás nyílik a Kieselbach Galériában, ahol mintegy 50, nagyobbrészt eddig sosem kiállított Hantai Simon-alkotás idézi fel a 20. század második felének egyik legjelentősebb magyar költője és a világhírű magyar származású festő barátságát.

Irodalom összes cikke »

A hiány felmérése – Esterházy Péter-emlékülés

esterhazy_leadPénteken, július 29-én az ELTE BTK Gólyavárában Esterházy Péter-emlékülést rendeznek reggel 9.30-tól kezdődően.

A hiány, amely a magyar irodalmi- és közéletet 2016. július 14-én, Esterházy Péter halálával érte, még alig felbecsülhető. Nem vállalkozunk arra, hogy tárgyszerűen közelítsünk hozzá – arra bőven lesz még idő, alkalom és lehetőség. Azonban a gyász első, személyes és megrázó tapasztalata után megpróbálunk elkezdeni egy olyan munkát – szövegmunkát, ő is így mondaná – amely felméri azokat a területeket, azokat a képességeket és beszédmódokat, amelyekben Esterházy Péter otthonos és megkerülhetetlen volt, amelyekkel foglalkozott, amelyeket érintett, vagy akár csak említett. A nyelv, amelyben mindenkinél jobban hitt, létrehozta saját formáit, és létrehozza az emlékezés és számvetés sajátos alakzatait is.

Budapest, 2016. június 11. Esterházy Péter Kossuth-díjas író dedikál a 87. Ünnepi Könyvhéten, a budapesti Vörösmarty téren 2016. június 11-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Esterházy Péter dedikál a 87. Ünnepi Könyvhéten 2016-ban (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

2016. július 29-én, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán rendezett emlékülésen barátok, pályatársak, kollégák, rajongók, ösztönös és professzionális olvasók emlékeznek és emlékeztetnek Esterházy Péter felmérésben is felmérhetetlen örökségére.

Résztvevők:

Bazsányi Sándor
Borhy László
Kovács András Bálint
Kovács Géza
Körmendy Zsuzsanna
Kulcsár Szabó Ernő 
Mártonffy Marcell 
Michaletzky György 
Radnóti Sándor
Radnóti Zsuzsa 
Sipos Balázs
Szüts Miklós 
Takács Zsuzsa

Az esemény az ELTE Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet, és a Magvető Kiadó közös szervezésében valósul meg. A rendezvény Facebook-meghívója.

Forrás: ELTE Btk

• Publikálva: 2016.07.26. 11:47 • Címke: program