a rovat írásai

Radnóti-legendák

Radnóti-hét az Országos Idegennyelvű Könyvtárban: kiállítások, verszenei előadás, műhelybeszélgetés, színháztörténeti előadás.

Csinszka élete a PIM-ben

Ady Endre múzsájának, feleségének, Csinszkának a művészéletben játszott szerepét és életét mutatja be a Petőfi Irodalmi Múzeum szerdától látogatható kiállítása.

​„Igazi emberszeretet csak a kutyákban van”

Amikor az ismert pacifistákat soroljuk, eszünkben juthat Gandhi és Picasso, Martin Luther King vagy Richard Wagner, de Lengyel Menyhért talán keveseknek.

​Oscar Wilde, az ír csalogány

160 éve született a humanista különc, aki írásaiban hol szellemes dandy, hol tabukat feszegető kísérletező, de mindig önmagához hű.

Aki folyamatosan menekült

Hervay Gizella erdélyi költőnő ma lenne 80 éves. A férje, Szilágyi Domokos és fia, Szilágyi Attila (Kobak) mellé temették a kolozsvári Házsongárdi temetőbe.

Patrick Modiano francia író kapja az irodalmi elismerést

Patrick Modiano francia írónak ítélte oda a 2014. évi irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

A magyar Dante: beteges és szerelmes

Vannak egy-egy országhoz, néphez köthető szépirodalmi csúcsteljesítmények. Az olaszoknak ott van az Isteni színjáték, a németeknek a Faust, az angoloknak az Elveszett paradicsom. Mi magyarok a Tragédiára lehetünk büszkék, ami a maga időtlenségével és egyetemességével valóban páratlan alkotás.

​Decemberben jelenik meg Gyarmati Fanni naplója

Decemberre tervezi megjelentetni a Jaffa Kiadó Gyarmati Fanninak, Radnóti Miklós költő özvegyének naplóját, amelyben házas életük éveinek eseményeit rögzítette 1935-től egészen a költő második újratemetéséig, 1946-ig.

Írókról moziban

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet és a Magyar Írószövetség közös filmklubja 2014. október és 2015. június között.

Hősénél is titokzatosabb szerző

25 éve hunyt el Georges Simenon, akinek magánélete talán Maigret felügyelő ügyein is túlmutat a kalandosság szempontjából.

Verset ír a számítógép – Digitális költemények a Műszaki Tanulmánytárban

Különleges, számítógéppel generált versekkel, valamint képet, hangot és szöveget egyaránt tartalmazó alkotással is találkozhat az érdeklődő szombaton a fővárosi Műszaki Tanulmánytárban, ahol Papp Tibor mutatja be digitális költeményeit a Magyar Írószövetség tagjainak társaságában.

Irodalom összes cikke »

Radnóti-legendák

radnotilead

Radnóti-hét az Országos Idegennyelvű Könyvtárban: kiállítások, verszenei előadás, műhelybeszélgetés, színháztörténeti előadás.

Részletes program:

November 3., hétfő 17.30
Orpheus nyomában – Radnóti, a fordító költő – Kiállításmegnyitó
Válogatás Radnóti-kéziratokból, köteteinek első kiadásából, magyar és idegen nyelvű kiadványaiból. Közreműködik: Boka László irodalomtörténész, az OSZK tudományos igazgatóhelyettese és Pomogáts Béla, az első Radnóti-életrajz írója, az irodalomtudományok doktora, irodalomtörténész. A tárlatot bemutatja Rózsafalvi Zsuzsanna irodalomtörténész, a kiállítás kurátora. Felolvas: Molnár Patrik. A kiállítás 2014. november 28-ig tekinthető meg.

November 4., kedd 17.30
„... nekem szülőhazám”
Radnóti versei egy fotóművész szemével – Kiállításmegnyitó
Radnóti Miklós – Tóth József: 100 vers – 100 kép című verseskötet válogatott képei
Tóth József (Füles) Balázs Béla-díjas fotóművész kiállítása. A kiállítást megnyitja: Szakolczay Lajos irodalomtörténész. Közreműködik: Faragó Laura énekművész. A kiállítás 2014. november 28-ig tekinthető meg.

radnotiprogram

November 5., szerda, 15 órától 18 óráig
„… s te messze vagy"
Radnóti Miklós műfordításai – műhelybeszélgetés
Közreműködik: Gergely Ágnes Kossuth-díjas költő, Hétvári Andrea költő és Szondi György irodalmár. Hétvári Andrea idézi fel a legendás hitvesnél tett látogatásának személyes emlékeit. Az est moderátora: Vilcsek Béla irodalomtörténész

November 6., csütörtök 18.30
A megszólaló Radnóti. Két karod csöndje – verszenei előadás Radnóti Miklós szerelmi költészetéről
Közreműködik: Turek Miklós és a Kosbor zenekar 

November 7., péntek 17 óra
Radnóti alakja a színpadon
Közreműködik: Sirató Ildikó színháztörténész, az OSZK munkatársa és Ungvári Tamás, az MTA doktora, író, műfordító, kritikus, irodalomtörténész. Téma: Az első magyar musical, a Radnóti Miklós alakját megidéző Egy szerelem három éjszakája című színjáték és film. Az est házigazdája: Vilcsek Béla irodalomtörténész

forrás: Országos Idegennyelvű Könyvtár

• Publikálva: 2014.10.29. 12:53 • Címke: irodalom, hír