a rovat írásai

​Tarkón lövették a legnagyobb novellistájukat

75 éve, talán hajnalban tartotta oda egy NKVD-s Iszaak Emmanuilovics Babel tarkójához a pisztolyt, a fegyver eldördült, és ezzel vége is lett az egyik legnagyobb orosz novellista életének. Mint mára kiderült, egy nő miatt került a kopaszodó tarkó a Nagant 1895M csöve elé. Pedig Babel óvatos volt, életben akart maradni egy olyan időben, amikor ez nem volt egyszerű.

​„A vonaton még nem volt semmi baj. Velencében kezdődött, a sikátorokkal.”

70 éve ezen a napon ölték meg a nyilasok Szerb Antalt.

Lator László költő kapja a Babits Mihály Alkotói Díjat

Lator László Kossuth-díjas költő, műfordító, esszéista veheti át a Magyar Irodalomtörténeti Társaság 2014-es Babits Mihály Alkotói Díját péntek este a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Paul és Gisèle Celan művészetéről és az emlékezet formáiról

Egy rendkívüli költőegyéniség és egy érzékeny képzőművész találkozása a háborúktól és ideológiáktól tépázott 20. században.

Szilasi László az idei Mészöly Miklós-díjas

Szilasi László író, irodalomtörténész kapta az idei Mészöly Miklós-díjat, amelyet a névadó születésének 94. évfordulóján adtak át Szekszárdon.

Szekszárdon állítják ki a Mészöly-Polcz-gyűjteményt

Szekszárdon mutatja be a Kogart Ház Mészöly Miklós–Polcz Alaine-gyűjteményét, a pénteken a Művészetek Házában nyíló kiállítás a Mészöly Miklós Egyesület hétfői szekszárdi emléknapjához kapcsolódik.

A modern Noé szórakoztató bárkája

90 éve született Gerald Durrell, aki számos szórakoztató könyvet írt és számos állatfajt mentett meg a kipusztulástól. Állatkerteknek és állatbarátoknak adott hasznos tanácsokat, az állatok szeretetére tanítva minden olvasóját és követőjét.

Mától szabadon felhasználhatók a Radnóti-versek

Többek között Radnóti Miklós költő, Antoine de Saint-Exupéry francia író és Edvard Munch norvég festő művei is közkinccsé válnak január 1-jével, a 70 éves szerzői jogi védelem lejártával.

A nagyságos asszony nem maradt a főzőkanálnál

Schöpflin Aladár a 14 éves, írással próbálkozó lány számára azt javasolta, hogy inkább a főzéssel foglalkozzon. Szerencse, hogy Réz Lola nem hallgatott a tanácsára.

​Bárányok és oroszlánok

Kevesen szeretnének olyan gyerekkort, mint ami a kis Robert Louis Stevensonnak jutott: a hideg és nyirkos Skóciában, a kétarcú viktoriánus korban, különféle légzési betegségektől fulladozva, egykeként egy szigorú kálvinista nevelőnő társaságában két éves kortól dörgedelmes istentiszteleteket hallgatni a templomban.

Élet- és halálképek 77 év múltán József Attiláról

Gondolta volna a kedves olvasó, hogy él még valaki, aki személyesen ismerte József Attilát, és közel 110 évvel születése, 77 évvel a halála után eleven emlékeket tud felidézni a 20. század egyik legjelentősebb költőjével kapcsoltban?

Irodalom összes cikke »

​Tarkón lövették a legnagyobb novellistájukat

babel_lead75 éve, talán hajnalban tartotta oda egy NKVD-s Iszaak Emmanuilovics Babel tarkójához a pisztolyt, a fegyver eldördült, és ezzel vége is lett az egyik legnagyobb orosz novellista életének. Mint mára kiderült, egy nő miatt került a kopaszodó tarkó a Nagant 1895M csöve elé. Pedig Babel óvatos volt, életben akart maradni egy olyan időben, amikor ez nem volt egyszerű.

Odesszában született még a boldog békeévekben, 1894 nyarán, bár a jórészt zsidók lakta várost úgy 10-15 évente, a visszatérő pogromok idejére elhagyta a béke. De a közösség élni akart és mindig új erőre kapott, nem véletlen, hogy itt, a tengerparton virágzott ki az oroszországi cionizmus is. A nyelvzseni (orosz, jiddis, angol, német, francia, héber) Babel az érettségi után kereskedelmi iskolába került, de már 16 évesen az írás mellett döntött. 1913-ban, Kijevben jelent meg első, visszhangot kiváltó írása (Az öreg Slojme), végül Gorkij is felfigyelt rá és Péterváron publikációs lehetőséget biztosított neki. A forradalom a frissen nősült, baloldali eszméket valló Babelt 1920-ban Bugyonnij Első Lovashadseregéhez sodorja, ahol zsidóságát leplezendő, álnéven jelentkezik és kap a foglyok kihallgatásánál tolmácsi feladatokat.

babel

A Lengyelországban töltött négy hónap után írja meg a Lovashadsereg novelláit, amikkel beírta magát a világirodalom történetébe. Babel életművének legfontosabb 50 írása már 1925-re készen volt, a Lovashadsereg 1926-ban, az Odesszai történetek 1931-ben látott napvilágot. (Más novellák mellett írt még két drámát és hét forgatókönyvet is, amelyek nagyobbik részét meg is filmesítették.) Azt gondolhatnánk, hogy az ilyen élettel teli, fantasztikus és groteszk elemekkel átszőtt modern próza egyértelműen sikeres lesz a kultúrában is forradalmi Oroszországban, de nem így történt. A hadsereg, különösen a kozákság, talán a történelmi hagyományokra visszavezethető antiszemitizmusa miatt tiltakozott, szerintük Babel írásaival meggyalázta a kozák hősöket.

babel
Sztálin halállistája

De nem a katonák tiltakozása miatt került Babel az NKVD kivégzőpincéjébe, hanem inkább egyik kapcsolata miatt. Mert a forradalmiság az író magánéletét is jellemezte. Feleségét, Jevgenyina Gronfeint megcsalta, első gyermeke szeretőjétől, Tamara Kasirinától született, majd a visszatérő asszony is szült egy kislányt neki. Végül egy harmadik nőt, Antonyina Pirozskovát vette el feleségül, aki szintén kislánnyal ajándékozta meg. Ő viszont egy berlini útján a követség fordítójával, Jevgenia Feigenberggel kezdett viszonyt. Aki később Nyikolaj Jezsov felesége lett, az NKVD későbbi nagyhatalmú vezetőjéé, akinek a nevéhez a legnagyobb tisztogatási hullám, a „jezsovscsina” fűződik. Jezsov 1934-től megfigyelteti, 1939. május 15-én dácsájában le is tartóztatják, de az 1940. január 17-én Sztálin által végleg jóváhagyott 346 fős halállistát, amin a 12. helyen szerepelt, már Jezsov utóda, Lavrentyij Berija terjesztette a Gazda elé. (Jezsov 1940. február 4-én kapott golyót a koponyájába.)

nagant
A Nagant 1895M

Babelt, mint a nép ellenségét végezték ki 10 nap múlva, de ez csak 50 év múlva derült ki, özvegyének azt mondták, hogy szívbénulás miatt halt meg 1941. március 17-én. Kiadás előtt álló kötete és kéziratai azóta is egy titkos irattár mélyén hevernek valahol a nagy Oroszországban.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2015.01.27. 12:26 • Címke: évforduló, irodalom