a rovat írásai

Meghalt Kőrösi Zoltán író

Tragikus hirtelenséggel, 53 éves korában pénteken elhunyt Kőrösi Zoltán író, dramaturg, forgatókönyvíró – erősítette meg Mészáros Sándor, a Kalligram főszerkesztője.

A csekélyértelmű medvebocs szülőatyja

Alan Alexander Milne angol író, költő, Micimackó „szülőatyja” hatvan éve, 1956. január 31-én halt meg. A világhírnevet és a halhatatlanságot a minden korosztály számára alapolvasmányul szolgáló, könyv alakjában 1926-ban napvilágot látott Micimackónak köszönheti.

Csinovnyikból az abszurd világ krónikása

Százkilencven éve, 1826. január 27-én született a tveri kormányzóság Szpasz-Ugol nevű településén Mihail Jevgrafovics Szaltikov-Scsedrin orosz író, publicista, kritikus.

180 éve született a mazochizmus névadója

A száznyolcvan éve, 1836. január 27-én született Leopold von Sacher-Masoch osztrák író neve pusztán a művei révén valószínűleg nem maradt volna fenn, az utókor azért emlegeti, mert ő lett egy nemi eltévelyedés, szélesebb értelemben egy pszichés betegség névadója.

A FSZEK divatba hozza az olvasást

Kampány a magyar kortárs irodalom népszerűsítésére a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban 2016 januárjától március végéig.

Elhunyt Michel Tournier francia író

Elhunyt Michel Tournier, a második világháború utáni francia irodalom egyik legjelentősebb szerzője. A Francia Akadémia regénynagydíjának és a Goncourt-díjnak a birtokosa 91 éves volt.

A modern Odüsszeusz írója

Hetvenöt éve, 1941. január 13-án halt meg James Joyce ír regényíró, a múlt évszázad legjobb angol nyelvű regényének tartott Ulysses szerzője.

Egy volt osztrigakalóz, akire 234 millió találatot ad a kereső

Az is biztos, hogy a legjobb történeteket nem lehet csak úgy kitalálni, nem lehet igazán jó író az, aki folyton-folyvást otthon kuksol és ír, vagy éppen olvas. Az amerikaiak első, még életében Európában is jegyzett írója, Jack London sem bírt megülni a fenekén. Még akkor sem, amikor felvetette már a pénz. 140 éve született San Franciscóban a nagy kalandor, aranyásó, hobó és utópista szocialista, akire 234 millió találatot ad a legnagyobb internetes kereső.

​Költő huszárfőhadnagy, botanikus rendőrkapitány

Huszárfőhadnagy és költő, egyházi gondnok és botanikus, városi főpénztáros, esküdt és rendőrkapitány. És a Ludas Matyi szerzője. Ha az előbbiekből nem is, e hexameterekben írt elbeszélő költemény kapcsán talán minden olvasónk tudja, hogy a 250 éve született Fazekas Mihályról lesz szó.

Rudyard Kipling és a dzsungel könyvei

Százötven éve, 1865. december 30-án született Rudyard Kipling Nobel-díjas angol író, költő, A dzsungel könyve című ifjúsági regény szerzője.

Angol írónő éles szemmel és metsző iróniával

Jane Austen, az angol vidéki papleány rövid élete alatt hat regényt írt, ma mind klasszikusok, de nem a poros fajtából. Szellemes és élvezetes stílusa ma is népszerűvé teszik, regényei, figurái a tömegkultúra részei lettek. És igen, ő adta nekünk Mr. Darcyt.

Irodalom összes cikke »

Meghalt Kőrösi Zoltán író

korosi zoltan lead

Tragikus hirtelenséggel, 53 éves korában pénteken elhunyt Kőrösi Zoltán író, dramaturg, forgatókönyvíró – erősítette meg Mészáros Sándor, a Kalligram főszerkesztője.

A József Attila-díjas író szívroham következtében hunyt el Ausztriában – mondta Mészáros Sándor. Kőrösi Zoltán 1962. március 14-én született Budapesten. 1987-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) magyar-történelem szakán szerzett diplomát. 1986-tól szabadúszóként kritikákat, esszéket publikált. 1990-től a Magyar Rádió irodalmi szerkesztője, 1995-től főszerkesztője, 2002-től 2007-ig művészeti főszerkesztője volt. 1995-96-ban ő szerkesztette az Írószövetség Fiatal Írók József Attila Körének JAK-füzetek című sorozatát. 2008 szeptemberétől 2010 decemberéig a Litera.hu irodalmi oldal főszerkesztőjeként dolgozott. Volt a Szépírók Társaságának alelnöke, 2010-től 2012 decemberéig a Magyar Mozgókép Közalapítvány kuratóriumának elnökeként dolgozott. Több film- és tévéfilm forgatókönyve fűződik a nevéhez, A kis utazás című film a 2000. évi Magyar Filmszemlén elnyerte a közönségdíjat. Galambok című drámáját az egri Gárdonyi Géza Színház mutatta be 2003-ban.

Kőrösi Zoltán, a Magyar Rádió művészeti főszerkesztője a június 8. és 12. között rendezendő 77. ünnepi könyvhét sajtótájékoztatóján a Petőfi Irodalmi Múzeumban. MTI Fotó: Kollányi Péter
Kőrösi Zoltán (MTI Fotó: Kollányi Péter)

Hazafelé címmel 1992-ben jelent meg első novellája, amellyel elnyerte a Magyar Napló című irodalmi lap Örkény István-novellapályázatát. 1993-ban jelent meg első kötete, a Felrombolás. Budapest, nőváros című kötete 2004-ben kiérdemelte az Édes Anyanyelvünk pályázat első díját, és megkapta 2005-ben az Év könyve kitüntetést. A könyvből tévéfilm is készült Vizy Mária rendezésében 2008-ban. 2006-ban József Attila-díjat, 2008-ban Alföld-díjat kapott. Utolsó könyve, a Szívlekvár 2014-ben jelent meg a Libri Kiadónál. Honlapja szerint két kötete áll megjelenés előtt: április elején lát napvilágot Az ítéletidő című regény a Jelenkor kiadónál, valamint a könyvhétre jelenik meg kisgyerekeknek szóló verseskötete a Manó könyvek gondozásában. Főbb művei közé tartozik még A testtől való szabadulás útja (elbeszélések, 1994); A tárt szárnyú lepke (regény, 1996); a Romkert (regény, 1997); a Történetek a csodálatos csecsemők életéből (regény, 1998); a Hentesek kézikönyve (elbeszélések, 1999); az Orrocskák (regény, 2000); a Télidő (2002); a Galambok (tragikomédia, 2003); a Milyen egy női mell? (regény, 2006), a Délutáni alvás (novellák, Burger Barnával, 2007); a Szerelmes évek. Gyávaság (2009) és a Magyarka (2013). Írásai idegen nyelveken is megjelentek, olasz, héber, orosz, angol, német, francia és koreai fordításokban.

MTI

• Publikálva: 2016.02.05. 17:32 • Címke: hír