a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

​Kiállításra termosz kávéval és szendvicsekkel

donleadEmlékszem, amikor megjelent a Rekviem egy hadseregért, azonnal megvettük, mert szóltak a rokonok, hogy benne van nagyapám testvére, az orvos százados, akiről a család igazából most sem tud semmi biztosat.

Csak azt, hogy nem jött vissza, mint ahogy két nagynéném férje is ott maradt. Kósza hírek jöttek az egyikről, hogy nem szenvedett sokat, amikor egy szilánk a torkába fúródott. Hát többek között ezért is mentem el a Centrális Galériába megnézni a Don – Egy tragédia utóéletei című kiállítást.  

Mert családunkban is volt bizony utóélet, az a fentiek ismeretében nem is lehet vitás. Nos, megpillantván a hatalmas méretű anyagot, legelőször az jutott eszembe, hogy aki sokat markol, az minden bizonnyal keveset fog majd. Mert vertikálisan egy legalább ötszintes tárlattal kell megbirkóznia az embernek az Arany János utcában. S mindjárt az elején látszik, hogy eme szintek közül a legfelső, id. Konok Tamás századparancsnok színes, jobbára a hétköznapokat, a rettenetes szegénységet ábrázoló helyszíni fotói önálló kiállításra érdemesek. Itt viszont nagyon magasan vannak; már csak azért is, hogy az alatta sorakozó írott anyagok legalább olvasható távolságban legyenek. Ezekből három szintet is képeztek. Felül plakátokat, leveleket, felhívásokat, vallomásokat, visszaemlékezéseket és röplapokat is láthatunk többek között. Ezt egy belülről megvilágított dobozsor követi hasonló tartalmakkal. Ez alatt, jobbára a tragédiáról szóló újságcikkek mellett ott sorakoznak Nemeskürty könyvével és az ebből készült Örkény-drámával kapcsolatos hatalmi reakciók is. Legalul pedig a cikkekből kiszedegetett címsorok zárják le a felületet. Amit még 6-8 lapostévével is felturbóztak, amelyen a MaNDÁ-ban őrzött korabeli híradós felvételek futnak. Mindemellett itt-ott még egy-egy fejhallgatót is fölakasztottak a világító dobozok alá, amelyeken a Magyar Rádió hangarchívumából származó anyagokat lehet meghallgatni. A központban pedig két elmaradhatatlan számítógépes állomás mellett Csoóri és Sára Sándor híres Krónikája megy projektorról végtelenítve.

video

Korabeli híradófelvétel – Nem a valóság

A fentieket figyelembe véve arra a következtetésre juthat az ember, hogy ide bizony termosz kávéval és szendvicsekkel kell érkezni, legalább egy napot rászánva a tanulásra. Mert eme hatalmas anyagból sokat tanulhat a hozzáértő is, az érdeklődő laikusnak pedig valóságos aranybánya látogatható márciusig a galériában. Böngészhetünk itt olyan röplapot, amely orosz támadás esetén passzivitásra szólítja fel a honvédet, vagy azt bizonygatja, hogy Hitler ölette meg a közkedvelt Horthy Istvánt, apja helyére pedig Albrecht főherceget szándékozik a Várba ültetni majd. Aztán találkozhatunk Jány hadseregparancsnok tizedeléses parancsával, vagy egy 1942 szeptemberében keltezett utasítással, amely a „bandák leküzdését” taglalja. Ebben figyelmeztetnek, hogy kerülendő a pozitívnak tartott ‚partizán′ kifejezés, és serkentő nagyságú jutalmat kell ígérni az arra érdemes embereknek információkért cserében. Dr. Somorjai Lajos emlékirataiból kiderül, hogy a hadműveleti területen minden tisztnek megvan a nője, ha áthelyezik, a helyére érkező átveszi a nőt is, mint egy leltári tárgyat. Somorjai a munkaszolgálatosokra utalva megjegyzi, hogy „nem azok a zsidók vannak itt, akiknek itt kéne lenniük”. És akikkel szerinte „úgy bánnak, mint az állatokkal, és akik megszenvednek így őseik minden bűnéért”.

konok
Id. Konok Tamás felvétele, aki a haditudósító század parancsnokaként több ezer felvételt készített két Leicájával a front és a hátország hétköznapjairól.

Hogy 1943 rettenetes januárjában szenvedett ott mindenki, azt kétségkívül megállapíthatjuk a felvonultatott óriási anyagból is. Néhány, a valóság minden rétegét nem igazán kibontó, mélyen rögzült kijelentést napjainkra már árnyaltak a szakemberek. Így már nem lehet azt mondani, hogy a 210 ezres II. magyar hadsereg 120-130 ezer főre tehető harcoló állománya egyértelműen rosszul volt ellátva és felszerelve. Az sem feltétlenül jellemző, hogy az orosz előretörés pillanatok alatt kisöpörte volna a hónapokig építgetett állásaikból katonáinkat. Kiderült, az orosz hadvezetés maga is meglepődött az erős ellenálláson és a nagy veszteségeken. Mert a kontrollálatlan visszavonulás csak január 20-a körül indul, majdnem egy héttel a támadás megindulása után. A rettenetes hideg is ekkor jelentkezik tovább rontva az előrenyomuló orosz páncélos ékek miatt amúgy is nehéz helyzetet. Hogy aztán az oroszok örök szövetségese, vagy a fegyverek okozták-e a nagyobb veszteséget, arról is csak elképzelések vannak.

don

Ezért a múlt rendszer egyik helyre nem hozható bűne, hogy nem gyűjtött össze minden, a II. magyar hadseregre vonatkozó fellelhető adatot, információt és visszaemlékezést. Akkor talán megannyi más család mellett biztosat tudnánk az orvos századosról, vagy Lindner Sándorról és Fodor Károlyról, akiket egészen a halál pillanatáig várt vissza a két nagynéném.

Pálffy Lajos

Don – Egy tragédia utóéletei
Centrális Galéria
2013. január 12. – március 3.

• Publikálva: 2013.02.14. 12:55 • Címke: történelem