a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Ember a havason

Centenáriumi kötet Szőts István filmrendezőről

szőtsistvánleadEmber a havason – Szőts István 100 címmel jelent meg centenáriumi emlékkönyv a 20122013-as Szőts-emlékév lezárásaként. A kötetet hétfőn mutatták be az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Kiváló könyv, amely nagyszerűen áttekinti az Emberek a havason rendezőjének életútját – méltatta a Kosztolányi Dezső Kávéház Kulturális Alapítvány által megjelentetett centenáriumi kiadványt Szőts Istvánné Gyenes Mária. Az 1998-ban elhunyt filmrendező felesége felidézte, a 2011-es miskolci Cinefest Nemzetközi Filmfesztivál kiállítást szentelt Szőts Istvánnak, ekkor kezdtek el egy tárlatra való anyagot összeállítani, melyet végül Budapesten is bemutattak és a kötethez is felhasználtak.

szőts
25 szerző szövegei

Sára Sándor filmrendező kiemelte, hogy a könyvben Szőts István egyéni látásmódú néprajzi fotói közül több is helyet kapott. Pintér Judit, a kiadvány egyik szerkesztője hangsúlyozta, hogy Szőts István híd akart lenni a régi és a modern filmművészet, fiatalok és idősebbek, Magyarország és Románia vagy épp a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, valamint az MMA között. Záhonyi-Ábel Márk filmtörténész, a 330 oldalas kötet társszerkesztője elmondta, a könyvben egyetemi kutatók, PhD-hallgatók, alkotótársak, összesen 25 szerző szövegei szerepelnek; elsősorban a Szőts-emlékév során elhangzott előadások, visszaemlékezések írott változatai, de magától Szőts Istvántól is helyet kaptak beszédek, nyilatkozatok. A szerkesztő kiemelte Szekfű András 1970-es Szőts-interjúját, amelyet teljes terjedelmében itt publikáltak először.

Bár Szőts István pályája nem teljesedhetett ki igazán, mégis igen gazdag és szerteágazó életműről van szó – hangsúlyozta Záhonyi-Ábel Márk, hozzátéve: több írás foglalkozik az életmű esztétikai értékeivel, filmjeinek formavilágával, de a társadalomtörténeti megközelítés is fontos szempont volt. Külön tanulmány ismerteti például Szőts István néprajzi tevékenységét, és fontos részét képezik a kötetnek a visszaemlékezések is. A csaknem 200 képpel illusztrált munkát filmográfia, bibliográfia és egyéb mellékletek egészítik ki.

Ember a havason – Szőts István 100. (fülszöveg)

Szőts István (1912–1998) alkotói életpályája nem teljesedhetett ki - így is gazdag művészete a XX. századi magyar történelem viharaiban eltékozolt tehetség jelképe lehetne. Noha a magyar film első nagy nemzetközi sikerét arató Emberek a havason után nem volt lehetősége többé a nyugodt munkára, a 60-as évek újhullámának számos kiemelkedő rendezője részben az ő örökségét folytatva alkotta meg a modern magyar filmművészet alapműveit. Emberi és művészi példájának máig tartó hatását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy születésének 100. évfordulója alkalmából több kezdeményezés indult útnak hasonló célkitőzéssel: arra a kérdésre keresték a választ, vajon a derékba tört pályaív ellenére mit tartanak a filmesek és a kutatók ma is érvényesnek Szőts István életművéből.
A „Szőts-emlékév” 2011 őszén, a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál CineClassics szekciójának programsorozatával indult. 2012 júniusában a Károli Gáspár Református Egyetemen, 2012 szeptemberében pedig az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet Filmtudomány Tanszékén és az Uránia Nemzeti Filmszínházban idézték fel Szőts István életét és műveit, s elemezték tevékenységét.
Mindhárom rendezvény különböző nemzedékek képviselőinek, rangos oktatási intézmények oktatóinak, hallgatóinak és doktoranduszainak, valamint több kulturális és filmszakmai intézmény képviselőinek részvételével, példás együttműködésével valósult meg.
A megemlékezések méltó lezárásaként néhány, a mának szóló szellemi végrendeletnek is tekinthető Szőts-szövegből, a konferencián elhangzott előadásokból, valamint az évforduló kapcsán született különféle írásokból gyűjtöttünk össze egy kötetre valót.

MTI/mandarchiv.hu

• Publikálva: 2013.06.04. 12:51 • Címke: szőts istván, hír, évforduló, filmtörténet