a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Nincs egységes inkubátormodell

juranyilead

Május 21. és 24. között a Jurányi Inkubátorház és a Függetlenül Egymással KHE közös szervezésében sor került A kreatív iparágak új inkubátorai című workshopra. A workshop elsősorban a visegrádi régióbeli művészeti központok aktív részvételével zajlott, de részt vettek ausztrál, németországi, svéd és belga szakemberek is.

A workshop első napján a Jurányi mutatkozott be: az érdeklődők bejárhatták a több mint 6000 négyzetméteres épületet, megismerkedhettek a multifunkcionális terekkel, a végén pedig a Jurányi Galériában tekintették meg Szemző Zsófia Kérdezz című kiállítását. A Jurányi Inkubátorház csak egy modell a sok közül a kreatív iparágak, illetve az előadóművészek együttélésére. Mint később kiderült, nincs is olyan, hogy modell-inkubátorház, hanem többféle járható út van, amelyeket mindig az adott feltételek szabnak meg. A Jurányi Inkubátorházban főképp színházi és vizuális művészek, alkotócsoportok bérelnek irodát, raktárat vagy próbatermet, miközben ingyenesen használhatják az színháztermet és más kedvezményekben is részesülnek. A FÜGE Egyesület pályázati tanácsadással támogatja a produkciós műhelyek munkáját, a jogi tanácsadó iroda pedig ingyenes jogi tanácsadást biztosít számukra.

visegradiinkubatorhaz

A résztvevők közelebbről megismerhették a MÜSZI – Művelődési Szintet is, amely ugyancsak kreatívok számára biztosít munkateret. A Corvin Áruház épületének harmadik emeletén dolgozó alkotók ugyancsak bérlik a teret, viszont a MÜSZI különlegessége abban rejlik, hogy a teljes felújítás önkéntes munkával és szinte kizárólag újrafelhasznált anyagokkal készült. A MÜSZI vezetőjének célja, hogy önfenntartó, nem pályázati forrásokra hagyatkozó művészeti központot üzemeltessenek, ahol bárki jól érezheti magát és szabadon csatlakozhat az alkotóközösséghez. Az Art Quarter Budapest a budafoki, valamikor Haggenmacher sörgyárban található és főképp képzőművészek számára kínál rezidenciaprogram lehetőségeket. Az épület tulajdonosa a bonni származású Wolfgang Bartesch, aki eredetileg festőművész felesége számára keresett műtermet, és közben találta ki, hogy ezt más művészek is kihasználhatnák. Az AQB tulajdonképpen egy hatalmas épülettömb, amely folyamatosan megújul, jelenleg az egyik épületrészben vendégszobák kialakítását végzik. Annak ellenére, hogy messze van a városközponttól, olyan műhelyek is itt találhatóak, mint a Bagaboo vagy a Blindchic.

visegradiinkubatorhaz

Külföldi szervezetek is bemutatkoztak: a pozsonyi KC Dunaj ugyancsak egy önfenntartó kulturális központ, amely inkább eseményeknek ad helyet, de akár a start-upokat inkubáló, alig pár négyzetméteres ID Space Teamnek is. A České Budějovice-i KreDance egyrészt egy kulturális központ, ahol koncerteket és felolvasásokat tartanak, másrészt táncórák vannak itt rendszeresen. A szervező elmondta, hogy hamarosan egy környékbeli kastélyba szeretnének beköltözni, ahol rezidenciaprogramoknak is helyt adhatnának. A lódźi Fabryka Sztuki egy volt textilgyár raktárának épületeibe költözött. Az Európai Uniós támogatás és a helyi önkormányzat segítségével létrejövő intézmény nem az előadóművészek inkubálása felé orientálódik, hanem a brit értelemben vett kreatív iparágak területén működő start-upok támogatását tűzték ki célul. A nemrég megnyílt intézmény a beköltöző szervezetek tevékenységét csak két-három év erejéig támogatja, utána mindenkitől elvárják, hogy saját lábra álljanak. A kolozsvári Fabrica de Pensule (Ecsetgyár) egy horizontális szerveződésű művészeti központ, ahol több galéria is helyet talált, de 80 személyes előadótermében gyakran látható a nemrég UNITER-díjat nyert Parallel című előadás is.  

fabricadepensule 

A workshop nemcsak a jelenlevőkkel készült beszélgetéseknek adott helyet, hanem egy amerikai és egy ausztrál résztvevőt is köszöntött, Skype-on. A san franciscói Jessica Robinson Love a Counterpulse művészeti központ múltjáról és a küszöbön álló változásokról beszélt. 2012-ben a Counterpulse vezetői a maguk számára írtak egy rövid kézikönyvet Theory of Change címmel, amelyben pontosan lefektették az irányadó változások mérföldköveit. Robinson Love a fundraising stratégiájukról is beszélt, amelynek lényegét így lehetne megfogalmazni: „Ha pénzre van szükséged, tanácsot kérj, ha tanácsra van szükséged, pénzt!”. A melbourne-i Footscray Community Arts Center vezetője, Jade Lillie is bejelentkezett, ő a 40 éves központjuk sokszínűségéről és közösségéről beszélt, valamint arról, hogy ez a 160 különböző kisebbség számára szórakozási és tanulási lehetőséget biztosító központ hogyan teszi önfenntartóvá programjaikat. A másik, élőben is jelen lévő ausztráliai beszélgető partner, a magyar származású Andy Sárközy az ausztrál regionális turné marketing startégiáiról szólt.

 footscray

A svéd Christina Molander, az egykori Telefonplan-épületben működő SITE inkubációs programjáról, valamint annak fundraising stratégiáiról beszélt, elsősorban arról, hogy milyen fontos a pozitív hozzáállás. Beáta Seberíniová, a pozsonyi KC Dunaj programszervezője a kulturális intézmények környezettudatoságának fontosságára hívta fel a figyelmet. A skót Kaleidoscope fesztivál (és annak rövid életével) példáján keresztül szemléltette, hogyan lehet bármilyen esemény zöldebb. A négynapos eseménysorozat végén a résztvevők az együttműködés további lehetőségeit foglalták össze, beleértve az alkotóművészek csereprogramját, műhelyek és képzések szervezését.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2014.05.26. 16:43 • Címke: konferencia