a rovat írásai

Nem a rák, méreginjekció végzett a költővel?

Nemzetközi szakértők egy csoportja szerint százszázalékos bizonyossággal kijelenthető, hogy a Nobel-díjas chilei költő, Pablo Neruda halálát nem rák okozta, ahogy azt annak idején a katonai rezsim állította a dél-amerikai országban.

És elindult a nagy íróper

Hatvan éve, 1957. október 25-én kezdődött az 1956-os forradalom utáni Kádár-kormány nagy nemzetközi visszhangot kiváltó koncepciós jogi eljárása, a „nagy íróper″.

Segédmunkásból lett költő

Október 24-én lesz hetvenöt éves Serfőző Simon Kossuth- és József Attila-díjas költő, író.

Ishiguróé a Nobel

Kazuo Ishiguro angol írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Hemingway tíz évesen képzeletben Európába utazott

Előkerült Ernest Hemingway első elbeszélése, amelyet még tízéves korában írt. A fikciós útinaplót két Hemingway-kutató, Sandra Spanier és Brewster Chamberlin találta meg egy Key West-i magánarchívumban.

100 éve született Szbó Magda - megemlékezés Debrecenben

Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából emlékházat és domborművet avattak az író egykori iskolájában, a debreceni Dóczy gimnáziumban.

Csesztve és Sztregova, Arany és Madách

Madách Imre Irodalmi Napokat tartanak a szlovákiai Alsósztregován és a Nógrád megyei Csesztvén; a pénteki és szombati rendezvény programjait Arany János születésének 200. évfordulója jegyében állították össze, és megemlékeznek a két költő barátságáról is, tájékoztatta az MTI-t a csesztvei Madách Imre Emlékház munkatársa.

Költő elvont gondolatisággal

Hatvan éve, 1957. október 3-án halt meg Szabó Lőrinc Kossuth-díjas költő, műfordító.

Tompa a búslelkű verselő lelkész

Kétszáz éve született Tompa Mihály, népdalokból kiinduló édes-bús elégiák és hazafias versek szerzője. Három település református lelkésze, és Petőfi, majd Arany barátja. Aki végül is három faluban élte le életét, és vetette papírra tekintélyes életművét.

Ma van a magyar dráma napja

A magyar dráma napját 1984 óta rendezik meg Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve.

King a rémkirály

Nagy valószínűséggel Stephen Edwin King írással tölti 70. születésnapját is. Na jó, mondjuk inkább, hogy azért reggel még bepötyög néhány bekezdést az aktuális műből, és csak azután adja meg magát a nagy napnak. És ünnepelheti, ünnepeltetheti magát, mert valószínűleg ő a világ legismertebb, és legelismertebb élő írója.

Irodalom összes cikke »

Mindent Örkényről!

orkenyhonlapleadÁprilis 5-én lenne száz éves Örkény István. Egy percben nehéz lenne összefoglalni akár irodalmi, akár színházi munkásságát. Nemrég azonban felkerült a világhálóra az www.orkenyistvan.hu oldal.

A honlap célja bemutatni Örkény István alakját, műveiből, hangfelvételeiből, műveinek filmfeldolgozásaiból részleteket közölni és a kíváncsi látogatókat a MEK oldalára irányítani. Listát találunk drámáinak itthoni és külföldi színreviteleiről, és az előadás- illetve filmfelvételek fellelhetőségéről.

Meghallgathatjuk Örkény István hangját is, amint egyperces novelláiból felolvas, saját emlékeiről beszél, illetve különböző rádióműsorokban elhangzott beszélgetésrészleteket. Elmélyülhetünk egyperces novelláiban Mácsai Pál tolmácsolásában. Nem csak hangfelvételt, hanem régi előadásplakátokat és fotókat is digitalizáltak az oldal számára: úgy magyarországi, mint külföldi előadások hirdetményeit láthatjuk, amelyek eredetije az Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtárában tekinthető meg. De nemcsak korabeli programok ajánlóját láthatjuk, hanem az Örkény100 programsorozat keretében megrendezésre kerülő emlékműsorok illetve az ennek kapcsán megrendezett vetélkedők és pályázati felhívások is láthatóak.

örkényköz

Az oldal egyik érdekessége, hogy olyan videófelvételeket is közöl, amelyeken különböző Örkény-novellák vagy -regények feldolgozásai láthatóak. Ilyen például Az igazi halál című 2007-es tévéfilm, amely a szerző Rózsakiállítás című művének egyik részletéből készült és többek között Mundruczó Kornél is szerepel benne. De részletet láthatunk az Isten hozta őrnagy úr! című filmből, illetve a hamarosan Makk Károly méltán híres Macskajátékából. In Our Time címmel egy Örkény-egyperces modern feldolgozását láthatjuk amely a Budapest Film Academy hallgatói és oktatói közreműködésével készült: a brit angolsággal beszélő színészek már magyarul nem értőekkel is megismertethetnek egy morzsát Örkény groteszk humorával.

(A leadkép forrása: orkenyistvan.hu, Balla Demeter fotója, magántulajdon)

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2012.04.04. 12:41 • Címke: irodalom, honlap, digitalizálás, évforduló, irodalomtörténet, ajánló

Digitális Irodalmi Akadémia