a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Egy rendkívüli szélhámos

perlasca_leadAz egyik legérdekesebb embermentő történet Giorgio Perlascáé, az olasz kereskedőé, aki fasisztából lett a Világ Igaza. 1944-ben önként Budapesten maradt, spanyol diplomatának adta ki magát, hogy minél több ember életét megmenthesse. Aztán hazament és élt tovább, mintha mi sem történt volna. Hőstetteiről 42 évig senki sem tudott.

Comoban született 1910-ben, katolikus családban. Fiatalon Mussolinivel szimpatizált, tüzér önkéntesként 1936-ban Abesszíniában, majd Spanyolországban harcolt Franco oldalán, még a fiát is róla nevezte el. Ekkor tanult meg tökéletesen spanyolul, és kapott egy igazolást arról, hogy a világ minden spanyol követségén védettséget élvez – mindkettőnek szerepe lesz későbbi történetében. Fasiszta világképét a faji törvények ingatták meg, kiábrándult addigi ideáljaiból.

perlasca_spo1938_fb
Spanyolország, 1938 (fotó: Perlasca Alapítvány)

Olaszországban nem volt hagyománya az antiszemitizmusnak, kevés zsidó volt, ők pedig sikeresen integrálódtak a társadalomba. Mussolini szabotálta a németek által szorgalmazott zsidóellenes intézkedéseket. Csak későn születtek diszkriminatív törvények és csak a Duce bukása után, 1943-ban kezdődött deportálás, amit a lakosság és a rendőrség túlnyomó része nem támogatott, így az áldozatok száma is viszonylag alacsony – 7680 fő

Hogy mit is jelent a diszkrimináció, majd a lakosság és a hatóságok hathatós támogatásával folyó szisztematikus üldözés, azt Perlasca Budapesten tapasztalta meg. Egy húskereskedő cég megbízásából került ide, 1942-ben: a Balkánról szervezte az élőmarha szállítását a háborús Olaszországba. Korábbi állomáshelyén, Belgrádban már szemtanúja volt a belgrádi zsidóság és cigányság deportálásának: „Lehetetlenség volt nem látni, mi történik” – mondta.

1943-ban, Mussolini bukása után nem esküdött fel az észak-olasz hitleri bábállamra, így maga is üldözötté vált. Magyarország német megszállását követően vidékre internálták, kalandos úton tért vissza Budapestre. Barátja, a spanyol ügyvivő, Angel Sans Briz révén kapott spanyol útlevelet, állampolgárságot, és feladatot is: bekapcsolódott a spanyol követség zsidómentő tevékenységbe. A Szent István park környéki spanyol védett házak felügyeletét végezte, fizetést nem fogadott el. 1944 őszén tevékenysége nyomán a nyolc spanyol védett házban az emberek száma 300-ról 3000-re nőtt.

1944. november végén a spanyol követség elhagyta az országot. Védett házaik oltalma semmivé vált, a belügyminiszter elrendelte kiürítésüket. Perlasca a spanyol diplomatákkal tarthatott volna Svájcba, de védenceinek kiszolgáltatottságát látva maradt. Beköltözött az Eötvös utcai spanyol követségre, ahol Jorge Perlasca néven ideiglenes ügyvivőnek adta ki magát, azt a látszatot keltve, hogy a követség a helyén van, tevékenysége folyamatos. Ettől kezdve a saját szakállára, „a radarok alatt” folytatta az embermentést. Nem bízta meg senki, önszántából maradt egy idegen, ellenséges országban, a saját pénzéből, az életét kockáztatva.

perlasca_vedlevel_honlap
Egy spanyol védlevél (fotó: Perlasca Alapítvány)

1944. december 1-től 1945. január 15-ig vezette a követséget. Diplomáciai tanácsadója és tolmácsa a követség bátor és kockázatvállaló jogtanácsosa, dr. Farkas lett. A követségen maradt fejléces papírokra védleveleket hamisítottak. Minden szefárd zsidónak megadták a spanyol állampolgárságot, számbeli korlátozás nélkül, ingyen. Szefárdnak minősült bárki, aki annak vallotta magát. A diplomáciába hamar beletanult, bár partnerei sokszor megállapították, hogy nem úgy beszél, mint egy diplomata szokott: túl heves, nyílt és kategorikus. Ő ilyenkor mindig azt mondta, hogy az idők is rendkívüliek. Módszerei is szokatlanok voltak. Kárhoztatta a kollégáit, ha 11 előtt nem fogtak munkához, és csak az irodáikból intézték az ügyeket. Naponta eljárt a védett házakba, minden egyes kihágás esetén beavatkozott. Saját pénzén vett ennivalót a felügyelete alá tartozóknak. Azonnal odasietett, ha razziázó nyilasokról kapott hírt. Ráérzett bizonyos színpadias elemek hatásos voltára: nagy Buickkal vagy Forddal járta házait, lobogó spanyol zászlóval. Amikor az utolsó autó is bedöglött, gyalog ment, és két csendőr (!) vitte utána a zászlót: „Úgy éreztem magam, mint egy középkori lovag”.

perlesca_bp1944_fb
Perlasca a pályaudvaron, 1944-ben (fotó: Perlasca Alapítvány)

A spanyol kormány nevében tárgyalt a németekkel és a nyilasokkal. Vajna belügyminisztert megpróbálta rábeszélni a kapitulációra. Az államközi kapcsolatok megszüntetésével fenyegetett (a nyilasoknak fontos lett volna a semleges Spanyolország elismerése), húzta az időt, ígérgetett, tiltakozott, vesztegetett. 34 éves volt, magas, elegáns ember, egy világfi magabiztos fellépésével és egy olasz temperamentumával. „Csak ügyesen kellett hazudni” – mondta később, félelemre pedig nem volt idő. Ha elvitték védenceit, hihetetlen bátorságról tanúbizonyságot téve utánuk ment és közbeavatkozott, a vasútállomásról, a vagonokból szedte le őket. Jól jött, hogy értett a marhavagonokhoz és az állomásokhoz – sokszor másodperceken múlt minden. Egyszer egy ikerpárt mentett ki Eichmann kezéből – nem tudta, kivel áll szemben, Wallenberg világosította fel. „Ne akadályozza a munkámat” – mondta neki Eichmann, az Endlösung legfőbb szervezője. Mire Perlasca: „Maga ezt munkának nevezi?”

perlasca_naplo_1943_fb
Határidőnaplója 1943-ból

A gettóba is rendszeresen bejárt, vitt élelmiszert, gyógyszert, próbált kihozni embereket. Még barátja, Wallenberg sem tudta róla, hogy nem spanyol, és nem is diplomata. Három hónap alatt 17 kilót fogyott, de 5200 ember köszönheti neki az életét.

„Miért tettem, amit tettem? Mert elviselhetetlen volt számomra az emberek látványa, akiket úgy megbélyegeztek, mint az állatokat. Mert nem voltam képes elviselni a gondolatot, hogy gyermekeket ölnek. Ennyi az egész, és nem hiszem, hogy hős lettem volna. Végül is nem történt más, mint hogy megnyílt előttem egy lehetőség és én kihasználtam.”

1945 januárjában fordult a kocka. Segítője, Farkas ügyvéd már az oroszokkal való konfliktus következtében vesztette életét. Most pártfogoltjai írtak megható igazolólevelet az ő számára: „Ma, 1945. január 16-án, amikor a szovjet csapatok behatoltak a városnegyedünkbe, és végre úgy érezzük, hogy végre felszabadultunk a náci zsarnokság alól, kötelességünknek tartjuk, hogy megköszönjük mindazt, amit Ön értünk tett, hogy megmentett bennünket a biztos haláltól. Soha nem feledjük az Ön bátorságát, áldozatvállalását és azt, hogy milyen kockázatot vállalt értünk mindenkor. Fontos kötelességünknek érezzük, hogy ezt az ünnepélyes nyilatkozatot tegyük.” A francia nyelven írott nyilatkozat végén – amelyet Georges Perlasca névre állítottak ki – 18 töltőtollas aláírás.

perlasca_1944bp
1944-ben Budapesten

Perlasca számára nehéz idők kezdődtek: „3700 pengő volt nálam, egy bőrtáska, egy kiló spagetti, egy kevés dió, és két csomag cigaretta. Mindenemet, amim volt, ellopták az oroszok még a követségen, a többi meg elpusztult a Széchenyi hegyi villában. A kaland véget ért, elkezdődött azonban egy másik: az éhezés kaladja.”

Hazatért, Triesztben, majd Padovában élt kereskedőként, sokszor nélkülözések közepette. Megírta az emlékiratait, de senki sem volt kíváncsi rá, a kézirat az íróasztalban maradt. Ezután nem beszélt arról, ami Budapesten vele történt, a legszűkebb családjának sem. Néha a barátainak említett egy-egy epizódot, de senki sem hitt neki. Az Eichmann-per idején (1961) megkeresték, hogy tanúskodjon Eichmann mellett (hiszen elengedte azt a két gyereket) – persze nem tette.

perlasca

42 év telt el, míg története napvilágra került, és nagyon kevésen múlt, hogy nem ment feledésbe. 1987-ban egy berlini orvosnő kezdeményezésére magyar asszonyok fogtak össze az elismertetésére, akiket kislányként megmentett. Hirdetést adtak fel az újságokban. Még éltek azok, akik neki köszönhették az életüket, sokan jelentkeztek és tanúskodtak mellette.

perlacsa_film
Az életéről készült filmben (Perlasca, egy igaz ember története) Luca Zingaretti alakítja

Néha a sors igazságos: 1988-ban, a padovai zsinagógában átvehette a Világ Igaza kitüntetést, 1989-ben pedig a Magyar Népköztársaság Csillagrendjét. Még számos kitüntetést megkapott, sok interjút adott, cikkek, könyvek jelentek meg róla, mielőtt 1992-ben, szívroham következtében meghalt. Az ismertség nem tette más emberré. Nem érezte magát hősnek, azt mondta, a jótett egyszerű. Bárki ezt tette volna a helyében, állítja ő – de tudjuk, a legtöbben nem tették. Megérdemli, hogy hősöket nélkülöző korunkban emlékezzünk rá és hihetetlen, mégis igaz történetére, például ma, születésének 95. évfordulóján.

Perlascáról magyarul:

Elek László: Az olasz Wallenberg (1989)
Enrico Deaglio: A jótett egyszerűsége (regény, 1997)
Alberto Negrin: Perlasca – Egy igaz ember története (játékfilm, 2002)
Luca Cognalato, Silvia del Francia: A láthatatlan hős (ifjúsági regény, 2015)

Löwensohn Enikő

• Publikálva: 2015.01.31. 14:40 • Címke: holokauszt70, évforduló