a rovat írásai

Lemmyből őskrokodil lett

Lemmyről, a Motörhead néhai énekeséről nevezték el a londoni Természettudományi Múzeum hatalmas, jura kori krokodilfosszíliáját brit kutatók. Az 5,8 méteres fenevadnak a Lemmysuchus nevet adta az Edinburgi Egyetem kutatócsapata, miután rájöttek, hogy egy külön fajt képvisel.

A szabad pálinkafőzés jogát sem kellett volna bántani

Hát igen, lehet valaki a király első számú bizalmasa, az ország tényleges irányítója, a felvilágosodás rajongója és tudós orvos, ha nekimegy a kereskedők és a nemesek előjogainak, és korlátozza a pórnépet a pálinkafőzés szabadságában, vesznie kell. Még az 1700-as évek második felének Dániájában is vesznie kell, pedig az már a felvilágosult, polgárilag is fejlett Nyugat volt, legalább is innen úgy látjuk, láttuk sokáig.

Feltámad haló poraiból a Telekiek kastélya

Az erdélyi Beszterce-Naszód megye önkormányzata 4,8 millió eurós európai uniós finanszírozással felújítja a paszmosi (Posmus) Teleki-kastélyt, közölte a Mediafax hírügynökség.

42 ezer éves gyöngysor a barlangból

Mintegy 42 ezer éves, elefántcsontból készült gyöngyöket találtak a régészek a Sváb-Alb-hegységnek az UNESCO világörökségi listájára frissen felkerült barlangjaiban.

A Művészetek Völgyében is felbukkan a Néprajzi

Egyedüli múzeumként vesz részt idén a Művészetek Völgye fesztiválon a Néprajzi Múzeum, amely július 21. és 30. között Taliándörögdön, az Etno Ligetben minden nap állandó programokkal és koncertekkel, az Etno Portán pedig vetítésekkel várja a fesztiválozókat.

Egy kard különös kalandjai

Több mint 150 év után került elő az amerikai polgárháborúban megalakult első, feketékből álló katonai egység parancsnokának a kardja, amelyet az 1861 és 1865 között zajló konfliktus egyik legfontosabb fegyvereként tartanak számon.

Cenzúrázzák Micimackót?

Rászálltak a Micimackóval kapcsolatos kommentekre a kínai hatóságok; a mesebeli medve képeit még közzé lehet tenni, de hozzászólni már alig-alig lehetett hétfőn az ilyen képekhez, miután korábban többen Hszi Csin-ping kínai elnököt a csacsi öreg medvéhez hasonlították.

God save the Queen, aki most Windsor éppen

Anélkül, hogy csak kicsit is részleteznénk az elképesztően bonyolult családfákat, azért meg kell emlékeznünk a tényről: éppen 100 esztendeje létezik az ködös Albionban jelenleg is uralkodó Windsor-ház. Eme, az ilyen családoknál nem éppen hosszúnak számító uralkodásra (gondoljunk csak a Habsburgokra!) nagyon egyszerű a magyarázat: 1917. július 17-ig egészen máshogy nevezték magukat.

Újabb darabok értek haza a Seuso-kincsből

Magyarországnak sikerült visszaszereznie a Seuso-kincsek páratlan fontosságú, felbecsülhetetlen leletegyüttesének második hét darabját – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a kormányülés szünetében.

Gépkarabély százmillió példányban

Hetven éves minden idők legismertebb és legnagyobb számban legyártott gépkarabélya, az AK-47-es. Már milliókban mérhető talán áldozatainak száma, lepusztult darabjait büszkén markolják az afrikai gyermekkatonák, és ott van két, nem éppen demokratikus ország címerében is. Hát persze, hogy lopással indult ez a 100 millió legyártott darabot eredményező világkarrier.

Bajoroknak rettenet, magyaroknak világraszóló diadal

Aztán az utóbbi tíz esztendőben, 1100 év után lassan felfedeztük a Pozsonyi csatát is, ahol egy számarányát tekintve jóval kisebb magyar sereg gyakorlatilag megsemmisített három nehézfegyverzettel ellátott keleti frank hadoszlopot. Világraszóló diadal nekünk, végzetes vereség a bajoroknak, pontosabban a keleti frankoknak, akik vissza akarták venni az avaroktól karddal megszerzett Pannóniájukat az új hódítóktól.

Művelődés összes cikke »

Csodaszép mauzóleum egy elsüllyedt világból

fortepan_lead

Nagyon jól tudja minden múltban bogarászó ember, hogy mérhetetlen kincseket találhat a Fortepan oldalon. Az 52 ezer fotográfia közé most Budapest Főváros Levéltára jóvoltából bekerült Klösz György általuk őrzött 1500, a múlt század fordulóján készült felvétele is. És egyből a gyűjtemény egyik legszebb égkövévé is vált. Most a magyar főúri lakokról készült fotográfiákból választottunk ki egy kevésbé ismertet: a tőketerebesi Andrássy-kastélyt és annak gyönyörű mauzóleumát.

Tőketerebesen már a 13. század első felében vár állott, amit a későbbiekben a Perényiek és a Drugethek birtokoltak, majd Thököly kurucai vették el a császáriaktól, akik – hogy ez még egyszer meg ne történhessen – felrobbantották. A vár köveiből építtettek impozáns kastélyt aztán a Csákyak, ami az egyik lány hozományaként került az Andrássy család birtokába 1838-ban.

klosz187
forrás:
 Fortepan / Budapest Főváros Levéltára


Akik városka szívében található épületet aztán neoreneszánsz-empire stílusban építették át, és itt töltötte utolsó éveit gróf Andrássy Gyula, Magyarország harmadik miniszterelnöke, és az Osztrák Magyar Monarchia első közös külügyminisztere. A „szép akasztott ember”, akinek nevét forradalmi szerepéért akasztófára szegezték, párizsi emigrációja idején, 1856-ban vette feleségül gróf Kendeffy Katalint, egy ősi erdélyi család sarját. Annak ellenére, hogy férjét Erzsébet királynéval is hírbe hozták, ő volt Sissy „udvarmestere” és legjobb barátnője. Katalin, avagy Katinka hat évvel élte túl férjét, és 1896-ban kerültek be földi maradványai a kastély parkjában álló páratlan szépségű neogót mauzóleumba.

klosz183
forrás:
 Fortepan / Budapest Főváros Levéltára


klosz184
forrás:
 Fortepan / Budapest Főváros Levéltára


klosz186
forrás:
 Fortepan / Budapest Főváros Levéltára


Melynek építését Katinka vezényelte végül le, Meining Artúr tervei alapján 1893-ban készült el a kastély hatalmas parkjában, a csónakázó tó partján álló légies épület. A márványból faragott, Andrássy Gyula és Kendeffy Katinka porhüvelyét rejtő szarkofág, és a ráboruló Ilona lányuk alakja Zala György zsenialitását hirdeti. A korszak „sztárszobrásza” több szobrot készített Erzsébet királynéról és ő alkotta a másolatban a Kossuth téren újra felállított Tisza István szobrot is.

klosz185
forrás:
 Fortepan / Budapest Főváros Levéltára


Tőketerebes 25 ezres lakosságából talán 300-an ha magyarnak vallják magukat, az impozáns kastélyban, az egykoron pazarul berendezett termekben jelenleg szlovák honismereti múzeumot találunk, korábban városi kórházként funkcionált. Klösz György révén most betekintést nyerhetünk belső tereibe, és ízelítőt kaphatunk abból, hogy milyen is volt a mögöttünk hagyott században elsüllyedt világ.

klosz177
forrás:
 Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

klosz178
forrás:
 Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

klosz179
forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

klosz180
forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

klosz181
forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

A Klösz-gyűjtemény a Fortepanon

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2015.06.12. 07:46 • Címke: klösz györgy, építészet, fotó, fortepan