a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Csodaszép mauzóleum egy elsüllyedt világból

fortepan_lead

Nagyon jól tudja minden múltban bogarászó ember, hogy mérhetetlen kincseket találhat a Fortepan oldalon. Az 52 ezer fotográfia közé most Budapest Főváros Levéltára jóvoltából bekerült Klösz György általuk őrzött 1500, a múlt század fordulóján készült felvétele is. És egyből a gyűjtemény egyik legszebb égkövévé is vált. Most a magyar főúri lakokról készült fotográfiákból választottunk ki egy kevésbé ismertet: a tőketerebesi Andrássy-kastélyt és annak gyönyörű mauzóleumát.

Tőketerebesen már a 13. század első felében vár állott, amit a későbbiekben a Perényiek és a Drugethek birtokoltak, majd Thököly kurucai vették el a császáriaktól, akik – hogy ez még egyszer meg ne történhessen – felrobbantották. A vár köveiből építtettek impozáns kastélyt aztán a Csákyak, ami az egyik lány hozományaként került az Andrássy család birtokába 1838-ban.

klosz187
forrás:
 Fortepan / Budapest Főváros Levéltára


Akik városka szívében található épületet aztán neoreneszánsz-empire stílusban építették át, és itt töltötte utolsó éveit gróf Andrássy Gyula, Magyarország harmadik miniszterelnöke, és az Osztrák Magyar Monarchia első közös külügyminisztere. A „szép akasztott ember”, akinek nevét forradalmi szerepéért akasztófára szegezték, párizsi emigrációja idején, 1856-ban vette feleségül gróf Kendeffy Katalint, egy ősi erdélyi család sarját. Annak ellenére, hogy férjét Erzsébet királynéval is hírbe hozták, ő volt Sissy „udvarmestere” és legjobb barátnője. Katalin, avagy Katinka hat évvel élte túl férjét, és 1896-ban kerültek be földi maradványai a kastély parkjában álló páratlan szépségű neogót mauzóleumba.

klosz183
forrás:
 Fortepan / Budapest Főváros Levéltára


klosz184
forrás:
 Fortepan / Budapest Főváros Levéltára


klosz186
forrás:
 Fortepan / Budapest Főváros Levéltára


Melynek építését Katinka vezényelte végül le, Meining Artúr tervei alapján 1893-ban készült el a kastély hatalmas parkjában, a csónakázó tó partján álló légies épület. A márványból faragott, Andrássy Gyula és Kendeffy Katinka porhüvelyét rejtő szarkofág, és a ráboruló Ilona lányuk alakja Zala György zsenialitását hirdeti. A korszak „sztárszobrásza” több szobrot készített Erzsébet királynéról és ő alkotta a másolatban a Kossuth téren újra felállított Tisza István szobrot is.

klosz185
forrás:
 Fortepan / Budapest Főváros Levéltára


Tőketerebes 25 ezres lakosságából talán 300-an ha magyarnak vallják magukat, az impozáns kastélyban, az egykoron pazarul berendezett termekben jelenleg szlovák honismereti múzeumot találunk, korábban városi kórházként funkcionált. Klösz György révén most betekintést nyerhetünk belső tereibe, és ízelítőt kaphatunk abból, hogy milyen is volt a mögöttünk hagyott században elsüllyedt világ.

klosz177
forrás:
 Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

klosz178
forrás:
 Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

klosz179
forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

klosz180
forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

klosz181
forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

A Klösz-gyűjtemény a Fortepanon

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2015.06.12. 07:46 • Címke: klösz györgy, építészet, fotó, fortepan