a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Kastélyból traktoristaszállás

fortepan_leadMagyarországon úgy alakultak a dolgok, hogy elég sok kisdiák végezhette olyan helyen általános iskolai tanulmányait, ahol korábban főurak, jeles politikai személyiségek éltek és alkottak.

Így járta e cikk szerzője a felső tagozatot Széll Kálmán rátóti kastélyában, amit a négy év alatt fel is derített alaposan a padlástól a pincéig. (Ez utóbbi helyen társaival sokáig kutatták annak a legendás alagútnak a bejáratát, ami állítólag összekötötte Rátótot a Batthyányiak németújvári várával, amit Ausztriának adtak a Párizs környéki békékben.) A kastély 110 évvel ezelőtti állapotát, belső berendezését most a Fővárosi Levéltár által a Fortepanon elérhetővé tett, Klösz György által készített fotók segítségével idézzük fel.

szell_ratot
forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

szell_ratot1
forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

A gasztonyi Széll József, egykor vasi képviselő és főispán 1865-ben vette meg a rátóti birtokot a Fő utcára épített régi udvarházzal együtt fiának, a későbbi jeles pénzügyminiszternek és miniszterelnöknek. Aki a kiegyezés évében, mint szolgabíró vette nőül Vörösmarty Mihály lányát, Ilonát, akinek a költő halála után Deák Ferenc lett a gyámja. A haza bölcse pedig komolyan vette ezt a gyámkodást, és 1868 és 1875 között minden nyáron megjelent az ifjú pár régies udvarházában, amit a fővárosban is lakással bíró család leginkább nyaralóként használt ekkoriban. Széll Kálmán pénzügyminisztersége után, 1878-ban kezd el komolyabban gazdálkodni Rátóton, és építi ki azt a mintagazdaságot, aminek csodájára járt Európa. 1890-ben az egyszintes udvarház falait felhasználva, Hauszmann Alajos tervei alapján felépült a jelenleg is álló, klasszicista/eklektikus kastély is.

szell_ratot2
forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

szell_ratot3
forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

Az egyemeletes, kerek tornyos, 18 szobás épületet 1,5 hektáros park vette körül, ami növénykülönlegességei miatt országos hírű volt. Innen szólította a haza 1899 elején a miniszterelnöki székbe, hogy a pénzügyminiszteri időkből ismert erényeivel és takarékosságával kimozdítsa az ország kátyúba került szekerét. Ugyan a kormányfői széket 1903-ban el kell hagynia, de 1911-ig még a szentgotthárdi kerület képviselőjeként benne marad a politikában, életének utolsó négy esztendejét szenteli csak ismét a gazdálkodásnak. Halála után veje viszi tovább a gazdaságot, 30 évig még eredeti funkciójának megfelelően működik az épület, majd 1945 után a Magyarországon nagyon is ismert sorsra jut. Előbb a Vörös Hadsereg használja és fosztja ki, majd a maradékon osztoznak az élelmes helybeliek. Így tűnik el a berendezés, a Klösz-fotókon is látható műtárgyak mellett Széll Kálmán értékes könyvtára, levelezése és összes irata. Így múlt el egy világ dicsősége, a szobákba az oroszok után sáros, olajos traktoristák költöztek.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2015.07.01. 08:31 • Címke: elsüllyedt világok, fotó, klösz györgy, fortepan