a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Kultúrkincs és dollármilliók a víz alatt

titanic_lead1985. augusztus 31-én találták meg az 1912-ben elsüllyedt legendás óriásgőzös, a Titanic roncsait az Atlanti-óceán fenekén. A felfedezés után több tudományos és turisztikai expedíció járt a helyszínen, megindult a kincsvadászat és a jogi csatározás a roncsok tulajdonjogáért.

A világ akkor legnagyobb hajója, az elsüllyeszthetetlennek hirdetett brit Titanic 1912. április 12-én indult Southamptonból első és – mint később kiderült – utolsó útjára. Az óriásgőzös hossza 267 méter, súlya 46 238 tonna, vízkiszorítása 68 ezer tonna volt. A három hajócsavart 45 ezer lóerővel hajtották a motorok, a hajó így 20-25 csomós sebességgel haladhatott. A biztonsági berendezéseket tökéletesnek tartották, mert a fenékrészben tizenhat, egymástól rekeszekkel elválasztható óriás légkamrát alakítottak ki. Talán ezért nem volt elegendő mentőcsónak a hajón, de ez akkoriban nem számított szabálytalanságnak. A tulajdonosok azt szerették volna, ha a Titanic kéményén már az első út után ott lengedezik az Atlanti-óceánt leggyorsabban átszelő hajónak járó kék szalag, ezért fő szempontnak az 5 nap 11 óra 37 perces rekord megdöntését tekintették. A hajót a legrövidebb útvonalra irányították, mert úgy vélték, hogy az óriásgőzöst nem veszélyeztetik a jéghegyek.

titanic
  
A tragédia 1912. április 14-én, éjfél előtt húsz perccel következett be. A teljes sebességgel száguldó Titanic orra előtt egy hatalmas jéghegy tűnt fel, s az ügyeletes tiszt balra kormányzást és hátramenetet rendelt el. A lelassult hajó oldalával csúszott rá a jéghegyre, amely mintegy 90 méter hosszan feltépte az acéllemezeket. Mire megpróbálták volna lezárni a rekeszeket, azok megteltek vízzel, a gőzös sorsa megpecsételődött. A Titanic április 15-én, éjjel 2 óra 20 perckor elsüllyedt, a hajózás történetének legemlékezetesebb balesete 1517 ember életét követelte.

titanic
Könyvtár az első osztályon – gyönyörű színes fényképeket a Titanicról itt lehet nézegetni

A Titanic tragédiája azóta is foglalkoztatja az embereket, újabb és újabb spekulációk születnek a baleset okáról, mikéntjéről. A roncsok felkutatására és kiemelésére több sikertelen expedíciót indítottak, de nem pusztán tudományos érdeklődésből: a gőzös széfjeiben ugyanis dollármilliók pihennek. A kiemelés módjára a legvadabb ötletek merültek fel, akadt, aki folyékony viasszal pumpálta volna tele a hajótestet, hogy felemelkedjen. Mások azt javasolták, hogy folyékony nitrogénnel fagyasszák le a roncs körül a vizet, így ami a Titanicból megmaradt, hatalmas jéghegyként emelkedik majd a felszínre.

robert_ballard
Robert Ballard, a Titanic roncsainak felfedezője (forrás: Wikipedia, Soerfm)
  
A roncsot végül az amerikai Robert Ballard találta meg a Woods Hole Óceánkutató Intézet anyagi támogatásával. Az általa szervezett amerikai-francia expedíció 1985. augusztus 31-én mélytengeri radarral fedezte fel a luxushajó roncsait, amelyet egy speciális kamerával le is filmeztek. A két darabra tört Titanic 3821 méter mélyen fekszik az Atlanti-óceán fenekén, 900 km-re Új-Fundland partjaitól. Az orr-rész viszonylag ép, a tőle mintegy 600 méterre található tat azonban süllyedés közben darabokra hullott, a roncsok háromszor öt kilométeres körzetben szóródtak szét. Ballard egy év múlva visszatért a helyszínre, és immár GPS segítségével kereste meg a roncsot. A második expedíción tengeralattjáróval többször lemerült a Titanichoz, amelyet több mint hét évtized után először látott emberi szem. Ballard egy emléklapot is hagyott a hullámsírban az áldozatok tiszteletére.

titanic_roncs_wiki
A roncs egy 2004-es expedíció fényképén (forrás: Wikipédia, Prioryman)
   
A felfedezés után több tudományos és turisztikai expedíció járt a helyszínen, megindult a kincsvadászat és a jogi csatározás a roncsok tulajdonjogáért. Ballard azt akarta, hogy a roncsokat védett emlékhellyé, tenger alatti temetővé nyilvánítsák, mások azonban azzal érveltek, hogy a hajó maradványai maguktól is pusztulnak, néhány évtizeden belül eltűnnek. Álláspontjuk szerint a teljes kiemelés lehetetlen, az egyedüli lehetőség, hogy kimentik és konzerválják, amit lehet és érdemes. Ballard 2004-ben ismét megvizsgálta a Titanic maradványait, és arra a következtetésre jutott, hogy a kéretlen látogatók és egy új vasevő baktérium hatására a roncs néhány évtized múlva összeomlik. Kezdeményezésére az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia és Franciaország szerződést írt alá a roncs védelmére, mely szerint a továbbiakban minden merülést ellenőriznek, és minden talált tárgyról beszámolnak a nyilvánosság előtt.

titanic_furdokad
A kapitány fürdőkádja (forrás: Wikipedia, Soerfm)
   
A leletek kiemelésének kizárólagos jogával az RMS Titanic társaság rendelkezik, amelynek szakértői 2010-ben ismét felmérték a roncs állapotát, s robotok segítségével 3D-s térképet készítettek a roncsmezőről, hogy virtuálisan a nagyközönség számára is látható legyen. A vállalkozásban részt vett James Cameron rendező is, aki 1997-ben 11 Oscar-díjjal jutalmazott filmet készített a Titanic tragédiájáról. A Titanic roncsait 2012-ben, a tragédia századik évfordulóján az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO az emberiség közös víz alatti kulturális örökségének részévé nyilvánította. A felszínre hozott tárgyakat bemutató kiállítás az egész világot körbejárta, 2007-ben volt megtekinthető Budapesten. A Titanic legendája tovább él: egy ausztrál bányamágnás megépíttette a hajó pontos mását, a tervek szerint a Titanic-II 2016-ban indul első útjára.

mti/mandarchiv

• Publikálva: 2015.08.31. 15:59 • Címke: évforduló