a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

​A Szent István pusztulása

elso_vilaghaboru_lead

Egy korábbi első világháborús filmfelvételekről szóló cikkünkben láthattuk a Szent István csatahajó születését, most nézzük meg a Monarchia flottájának büszkeségét, hogy süllyed el örökre. A veszteség nem járt együtt az adriai erőviszonyok lényeges megváltozásával, ugyanakkor mégis fájó volt, és nem utolsó sorban szimbolikus jelentőségű.

Az elsősorban a Monarchia adriai partvidékének megvédésére kiépített flotta igazán nagy ütközetet, döntő csatát sohasem vívott az antant hatalmak és szövetségeseik hadihajóival. Ennek oka prózai volt, az antant 1916 tavaszától, a szerb hadsereg Korfura való menekítésének sikeres végrehajtása után megelégedett az Otrantónál kiépített hajózár fenntartásával, hajói nem tűntek fel az Adria belső vizein. A Monarchia hadvezetése is várakozó álláspontra helyezkedett, de 1917 elején IV. Károly és az új flottaparancsnok végül is zöld utat adott Horthy Miklós Otranto elleni támadási tervének. A hajózár halászhajókból, tengeralattjárók elleni drótkötél hálókból és érintős aknákból állt össze, amit meglehetősen nagy antant flotta biztosított. A támadás 1917. május 15-én indult, a Monarchia három cirkálója és két rombolója csapott össze két angol és egy olasz cirkálóval, valamint 14 angol, francia és olasz rombolóval. Végül súlyos sebesülése ellenére, az eszméletének visszanyerése után az ütközetet tovább vezénylő Horthy maradt győztesen a „csatatéren”, az antant flotta Brindisi irányába távozott jelentékeny veszteségekkel.



A tengeri összecsapások helyett így valóban a flotta eredeti céljának megfelelően a partvédelemből, a szárazföldi hadműveletek támogatásából vették ki részüket hadihajóink. Az olaszok 1915 májusi, júniusi támadása után a part mentén cirkálva csatahajóink (a 18-ból 12 vett részt a műveletben) szétlőtték azt az Olaszország keleti partján futó vasútvonalat, így csak néhány héttel a tervezettnél később indíthatták meg nagy támadásukat Görz irányába, ami éppen elég volt a védelem kiépítésére. A Szent Istvánt féltve őrzött kincsként ekkor sem vetették be, végül 1918. június 19-én éjjel futott ki Pólából egy nagyobb kötelékkel ismét csak az otrantói hajózár ellen. Másnap hajnalban fedezte fel a hajókat a Premuda szigettől délkeletre Luigi Rizzo kapitány MAS 15-öse. A kapitány által kilőtt két torpedó „halálos sebet” ejtett a 20 ezer tonnás hajón, a vízvonal alatt két óriási lyuk tátongott, a Szent István 6 óra 5 perckor felborult, majd hét perc múlva elsüllyedt. Az 1087 fős személyzetből 85 matróz és hét tiszt vesztette életét. A hajó gerincével felfelé 66 méter mélyen pihen azóta is a hullámsírban.

A felvételen először a MAS 15-öst mutatják meg torpedók nélkül, majd az ágyútornyok súlya miatt egyre jobban megdőlő, gyorsan felboruló csatahajó utolsó perceit láthatjuk egy másik hajóról filmezve. Világháborús sorozatunkat ezzel a cikkel zárjuk le.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2015.11.18. 15:04 • Címke: első világháború 100