a rovat írásai

Kultúrgyár lehet a szombathelyi volt 11-es huszárlaktanyából

Országos hatókörű kulturális logisztikai, valamint digitalizációs központ, egy „igazi kultúrgyár″ épülhet fel a volt 11-es huszárlaktanya műemléki védettség alatt álló épületeit is megújítva Szombathelyen –  közölte csütörtökön Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere.

Új felületen folytatjuk

Kedves Olvasó! Mindenek előtt köszönjük, hogy a kultúrával foglalkozó számos internetes oldal közül bennünket is érdeklődéssel lapozott. A MaNDA, mint közintézmény feldarabolása után e honlap kiadója a Forum Hungaricum Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság lett, feladata pedig az archívum gyarapodásának bemutatása, cégünk törekvéseinek ismertetése. Ezekhez a célokhoz egy új felületet készítettünk, ahol mindig elérhető lesz a most búcsúzó mandarchiv.hu is.

Visszabeszél a templom oldala

Hát, ha már egyszer eljutottunk Tihanyba, nem mehetünk el szó nélkül a félsziget legismertebb attrakciója, a visszhang mellett sem. Ami minden ellenkező híresztelés ellenére működik, és egészen pontosan hét egymás után gyorsan elhadart szót képes „visszamondani” a templom fala. Például azt, hogy „Hazádnak rendületlenül légy híve, óh magyar!”

Ózdi intézményeink az Echo Televízió építészeti műsorában

Huszonhárom percben mutatta be az Echo Televízió a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. által működtetett két ózdi intézményt, a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkot és a Digitális Erőművet. Az október 14-én, szombaton adásba kerülő műsorban az építész tervező mellett megszólalt a két intézmény és a Forum Hungaricum vezetője is.

Munkát bőven adó szeptember

Sok szó esett már ezen a felületen a két világháború közti falu életéről. Megismerhettük a tisztségviselőket, a falu tekintélyeit és mesterembereit is. Csak még magáról a parasztról, a falu lakójáról nem nagyon esett szó. Pedig ők adták akkoriban az ország lakosságának legnagyobb részét. Nézzük hát meg, mit csinált a magyar földműves az esztendő hónapjaiban. Nézzük meg már csak azért is, mert ez is egy elsüllyedt világ, azok a tevékenységek, szokások rég a múlté lettek, amik meghatározták a falusi ember életét akkoriban.

A rekorder múzeumalapító korsója

Nem is ez a korsó az érdekes most nekünk, bár egészen szép darab. Hanem a megtalálójával, Dornyay/Darnay Bélával foglalkozunk most. Aki amerre járt, mindenütt múzeumot alapított. Emellett 11 évig áldozópap is volt, és piarista szerzetes.

Uralkodó, akit háromszor koronáztak meg

A jó Károly Róbert királyunk pedig annyi mindent tett itt, hogy azt kár is lenne egy cikkbe belezsúfolni. Hogy aztán némi képet kapjunk a 14. század elejének magyarországi viszonyairól, nézzük csak meg jobban az első vegyesházi uralkodónk hatalomra jutását.

Finta Sándor és Walt Whitman

Hogy mikor találkozhatott a Túrkevéről induló szobrász, Finta Sándor Walt Whitman költészetével, azt nem lehet tudni biztosan. A Szabó Lőrinc, Babits és Füst Milán által is fordított verseit leginkább eredetiben, angolul olvashatta, hiszen 1923-tól New Yorkban élt. Az viszont biztos, hogy tetszett neki ez a fajta költészet, ezért is készülhetett el a túrkevei Finta Múzeum által most 3D-ben tanulmányozható kis éremmel.

Tihany elveszett várai

Gyulaffy kapitány uram Csobánca után illenék szólni Tihany váráról, pontosabban várairól is. Mert a félszigeten már 5000 évvel ezelőtt állt egy földsánc, s rómaiak pedig az átkelő védelmére őrtornyot emeltek, és ez így ment tovább egészen 1683-ig, amikor Tihany a töröknek mindig sikeresen ellenálló földvára a levegőbe repült. Vagy eltalicskázták.

Lármafa, véres kard, postáskisasszonyok

A két világháború közötti falu egyik fontos közintézménye volt az éppen idén 150 éves Magyar Királyi Posta által fenntartott és működtetett postahivatal. Ahol a távíróval párhuzamosan a telefon is működött, ahol fel lehetett adni a leveleket és a táviratokat. Amiket aztán „házhoz is szállított” a postás, akit kézbesítőnek is neveztek. Az első emancipált munkahelyek egyike volt, a postáskisasszony kezelte az elektronikus masinákat, de ki is hordta a leveleket, ha nem volt önálló kézbesítője a hivatalnak.

Szép szál ember volt ez a III. Béla

III. Béla királyunkról pedig csak jót mondhatunk, konszenzus van arról a történészek között, hogy az ő uralkodása alatt volt a legerősebb, leghatalmasabb az Árpád-ház. Magyarország pedig – legalábbis a királyi bevételeket tekintve – megelőzte Franciaországot és Angliát is.

MaNDA összes cikke »

​Így buliztunk mi

muzeumokejszakaja

A MaNDA az idén először vett részt a Múzeumok Éjszakáján, mindjárt három helyszínen is, kultfilmekkel, kertmozival, játékokkal, tárlatvezetéssel, oldtimer show-val és online közvetítéssel.

Nyitott archívum

Archívum? Az érdekes lehet... – hangzik az elismerő, de kissé bizonytalan reakció, ha a munkahelyemről beszélek. Ezen az éjszakán a Budakeszi úti intézmény is megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt.

Archívum 10.

Az előtérben elhelyezett, különböző témák köré rendezett tablók a filmkészítés nézők számára kevésbé ismert oldalát mutatták meg a hét órakor már sorban álló érdeklődőknek. Kurutz Márton filmtörténész–restaurátor képválogatása és előadása nem az ismert filmfotókat és sztárokat, hanem a filmgyártás és -megőrzés kulisszatitkait állította a középpontba. Az utómunka, a műtermi és külső felvételek, a haditudósítók vagy az amatőrfilmesek világába pillanthattunk be néhány színes történet erejéig. Sok érdekesség derült ki a film névtelen háttérmunkásairól: olyan stábtagokról, akiknek neve több tucat film főcímén szerepel, de nevük, pláne arcuk aligha ismerős. Megtudhattuk, hogy a forgatás a világ (majdnem) legunalmasabb tevékenysége, ezért a forgatás szüneteiben a sztárok sminkben, jelmezben is képesek bárhol elaludni; vagy hogy a City moziból hogyan lett Szittya, majd Szikra a történelem viharai során. A történelmi és filmtörténeti bevezető után a technikára koncentráltunk: előkerültek régi filmfelvevő és filmvetítő eszközök is, a tárlatvezető a filmszalagot mint fizikai hordozót mutatta be; megnézhettük, hogy működik a vágóasztal, vagy hogy hogyan vehetjük észre, ha bomlani kezd a nitrokópia. Megcsodálhattunk egy filmtechnikai ereklyét: egy Debrie kamerát. Ez volt a legnépszerűbb filmfelvevő eszköz 1931-től egészen a hetvenes évekig (!). Olyan híres filmek forogtak Debrie kamerával, mint a Hyppolit a lakáj vagy az Álmodozások kora.

video

Kispéter István archivátor és Máté László raktáros egy másik útvonalon vezette végig a látogatókat. A hűvös filmraktárban arról hallhattunk, hogy az elmúlt évtizedekben hogyan, milyen forrásokból és milyen ütemben bővült a Filmarchívum állománya, hogyan történik az itt őrzött filmek beszerzése, felújítása, restaurálása, digitalizálása. Az előadásból elég hamar interaktív beszélgetés lett, szakemberek és mozirajongók közösen keresték a megoldásokat különböző muzeológiai, gyűjteményszervezési kérdésekre, a hosszú távú megőrzés és a minél szélesebb körű hozzáférhetőség biztosításának lehetőségeire.

Archívum 16.

Archivátor-mesék címmel Boronyák Rita dokumentumfilm-referens várta az érdeklődőket, s vezette be őket abba, hogy mi is az az archiválás. Olyan előadással készült, amelyben egyaránt volt szó a MaNDA belső, saját fejlesztésű adatbázisáról, és azokról a nemzetközi adatbázisokról, amelyekkel együttműködünk (EFG, MIDAS), de beszélt a MaNDÁt érintő általános információkról is. Az érdeklődők megkereshették, hogyan jeleníti meg a belső adatbázis a kedvenc filmjüket, milyen plakát, fotó van belőle, s hogy milyen állapotban vannak a kópiák. Az adatbázis egyes részei már most is elérhetőek online; a tervek szerint az online elérhető adatmennyiség pedig hamarosan dinamikusan és drámaian fog bővülni.

Bepillanthattunk a gépházba is. Kerékjártó Mihály mozigépész bevezette a látogatókat a digitális átállás miatt lassan muzeális értékűvé váló vetítőgépek kezelésének alapjaiba.

Archívum 2

Rajzfilmet készíteni türelemjáték: nemcsak rajzolni kell szeretni, de egy kicsit megszállottnak is kell lenni, hiszen ahhoz, hogy egy másodpercre megmozduljon a főszereplőnk, ugyanabból a figurából 25 kis képet kell egymás után megrajzolni. Az este folyamán bárki, aki érzett magában alkotókedvet, és vállalta, hogy az asztal fölé görnyedve tölt pár órát, elkészíthette a saját filmjét, valódi filmszalagra. Ezen a szalagon kellett a filmkockákat szép sorban megtölteni rajzokkal, ún. fázisképekkel. Hogy végül valóban mozgókép szülessen a rajzfilm-kockákból, ahhoz a budaörsi Illyés Művészeti Akadémia szaktanára, Patrovits Tamás és két diákja, Módy Luca és Vezsenyi Tamás gondos és szakszerű útmutatása és segítsége kellett. A folyamatosan érkező és a rajzasztal körül nyüzsgő tucatnyi rajzoló között a hazai animációs szakma alkotói is feltűntek. Két nemrég végzett animációs tervező–rendező, Kiss Virág és Wonhaz Anna számára a számítógépes filmkészítés után igazi kihívást jelentett ez az ősi technika.

A sok információtól és a rajzolástól megfáradt vendég a vetítő sötétjében pihenhetett meg: a vetítőben 35 mm-es, az udvaron berendezett kertmoziban 16mm-es retro-ízű dokumentumfilmeket vetítettek: a téma széles skálán mozgott a beatkorszak úttörőitől a Piramis együttes klipjéig, a téeszelnök egy napjától a mindenre kiterjedő életmódtanácsokig.

Múzeumok éjszakája az Örökmozgóban

Ki gondolta volna, hogy több, mint száz ember érdeklődik a némafilmek iránt, köztük sok fiatal is?! 7 órakor már kisebb tömeg találgatta az előtérben, hogy az Idő van című filmben a gyufásdobozban vajon Cserháti Zsuzsa, Katona Klári vagy Tordai Teri énekel-e? (Cserháti Zsuzsa). Élettel telt meg a mozi. Sokan tanakodtak, hogy melyik filmet nézzék meg, merre menjenek tovább, mire jut még idő. A távozók elégedetten nyilatkoztak a programról, tetszett nekik a múlt század első évtizedeinek néma rövidfilmjeiből összeállított válogatás, s különösen az élőzenei kíséret, amely rövid időre átélhetővé tette a múlt század első évtizedeinek moziélményét. Többen életükben először jártak az Örökmozgóban és kifejezetten a zene miatt jöttek, amelyet az előzetes hirdetésektől eltérően nemcsak Darvas Kristóf, hanem még két kitűnő zenész biztosított. A 18 órakor kezdődő filmösszeállítást Darvas Ferenc, napjaink egyik legkiválóbb színházi zeneszerzője kísérte zongorán, aki számos filmhez, tévé- és rádiójátékhoz komponált zenét, és már sok némafilmet mutattunk be az ő zenekíséretével. 20 órától 22 óráig Darvas Kristóf zongorázott, 22 órától pedig a Zeneakadémia zeneszerzés szakos hallgatója, Kovács Adrián kísérte a filmeket.

moziban_01.jpg

Az előtérben lévő filmfotó-kiállításhoz filmtörténeti totó is kapcsolódott, amely közönségsikernek bizonyult. Több tucat látogató látott neki lelkesen, bár olykor csak hosszas töprengés után, néha csak okostelefon segítségével sikerült kiválasztani a helyes választ. (Nagyon jó volt a totó!) Aki legalább 10 találatot ért el – és odaballagott –, ajándék mozijegyet kapott. Több telitalálatos szelvény is született.

Meseautók mozgásban és a filmvásznon

video

Az Oldtimer Karaván a Magyar Közlekedési Múzeum parkolójából indult útjára. A Műcsarnok, a Vajdahunyad várában található Magyar Mezőgazdasági Múzeum, valamint a Szépművészeti Múzeum után a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Hagyományok Háza érintésével vonult fel a Várba. Az Országos Széchényi Könyvtár előtti rövid várakozás után – az arra sétálók és az oldtimerrajongók nagy bánatára – a Karaván tovább indult a Törley Pezsgőpincészet és Látogatóközponthoz. Az út során az érintett intézmények vezetői beszámoltak programjaikról, erről internetes kulturális televíziónk, a mandatv online közvetített. A menet a Törley Látogatóközponttól indult végállomására, a Szépjuhászné Gyermekvasúthoz, ahol a MaNDA filmvetítéssel várta a nézőket, s gulyással az oldtimerek vezetőit.

autosmozi

Jövőre folytatjuk!

oldtimer

Löwensohn Enikő

• Publikálva: 2012.06.18. 18:30 • Címke: program, fotó, kiállítás, manda

Kapcsolódó dokumentumok

Történelmi játékok

mohacs_jatekindito
Harcmezők – A játékot fejleszette a Történelmi Animációs Egyesület. Kapcsolat: Baltavári Tamás, 30-853302230-8533022, tamas.baltavari@hotmail.com

Közkincstár

károly róbert
Uralkodó, akit háromszor koronáztak meg – A 12 éves Caroberto a délvidéki Frangepánok, Subicsok és Babonicsok lefizetése után partra is száll Dalmáciában, és elindul Buda felé. Még tart a menetelés, amikor III. András hirtelen elhalálozik, így aztán Bicskei Gergely esztergomi érsek meg is koronázza valami sebtében előkerített koronával a 13 éves ifjút. Ez volt Károly Róbert első megkoronázása, amit még kettő követett.