a rovat írásai

Kultúrgyár lehet a szombathelyi volt 11-es huszárlaktanyából

Országos hatókörű kulturális logisztikai, valamint digitalizációs központ, egy „igazi kultúrgyár″ épülhet fel a volt 11-es huszárlaktanya műemléki védettség alatt álló épületeit is megújítva Szombathelyen –  közölte csütörtökön Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere.

Új felületen folytatjuk

Kedves Olvasó! Mindenek előtt köszönjük, hogy a kultúrával foglalkozó számos internetes oldal közül bennünket is érdeklődéssel lapozott. A MaNDA, mint közintézmény feldarabolása után e honlap kiadója a Forum Hungaricum Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság lett, feladata pedig az archívum gyarapodásának bemutatása, cégünk törekvéseinek ismertetése. Ezekhez a célokhoz egy új felületet készítettünk, ahol mindig elérhető lesz a most búcsúzó mandarchiv.hu is.

Visszabeszél a templom oldala

Hát, ha már egyszer eljutottunk Tihanyba, nem mehetünk el szó nélkül a félsziget legismertebb attrakciója, a visszhang mellett sem. Ami minden ellenkező híresztelés ellenére működik, és egészen pontosan hét egymás után gyorsan elhadart szót képes „visszamondani” a templom fala. Például azt, hogy „Hazádnak rendületlenül légy híve, óh magyar!”

Ózdi intézményeink az Echo Televízió építészeti műsorában

Huszonhárom percben mutatta be az Echo Televízió a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. által működtetett két ózdi intézményt, a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkot és a Digitális Erőművet. Az október 14-én, szombaton adásba kerülő műsorban az építész tervező mellett megszólalt a két intézmény és a Forum Hungaricum vezetője is.

Munkát bőven adó szeptember

Sok szó esett már ezen a felületen a két világháború közti falu életéről. Megismerhettük a tisztségviselőket, a falu tekintélyeit és mesterembereit is. Csak még magáról a parasztról, a falu lakójáról nem nagyon esett szó. Pedig ők adták akkoriban az ország lakosságának legnagyobb részét. Nézzük hát meg, mit csinált a magyar földműves az esztendő hónapjaiban. Nézzük meg már csak azért is, mert ez is egy elsüllyedt világ, azok a tevékenységek, szokások rég a múlté lettek, amik meghatározták a falusi ember életét akkoriban.

A rekorder múzeumalapító korsója

Nem is ez a korsó az érdekes most nekünk, bár egészen szép darab. Hanem a megtalálójával, Dornyay/Darnay Bélával foglalkozunk most. Aki amerre járt, mindenütt múzeumot alapított. Emellett 11 évig áldozópap is volt, és piarista szerzetes.

Uralkodó, akit háromszor koronáztak meg

A jó Károly Róbert királyunk pedig annyi mindent tett itt, hogy azt kár is lenne egy cikkbe belezsúfolni. Hogy aztán némi képet kapjunk a 14. század elejének magyarországi viszonyairól, nézzük csak meg jobban az első vegyesházi uralkodónk hatalomra jutását.

Finta Sándor és Walt Whitman

Hogy mikor találkozhatott a Túrkevéről induló szobrász, Finta Sándor Walt Whitman költészetével, azt nem lehet tudni biztosan. A Szabó Lőrinc, Babits és Füst Milán által is fordított verseit leginkább eredetiben, angolul olvashatta, hiszen 1923-tól New Yorkban élt. Az viszont biztos, hogy tetszett neki ez a fajta költészet, ezért is készülhetett el a túrkevei Finta Múzeum által most 3D-ben tanulmányozható kis éremmel.

Tihany elveszett várai

Gyulaffy kapitány uram Csobánca után illenék szólni Tihany váráról, pontosabban várairól is. Mert a félszigeten már 5000 évvel ezelőtt állt egy földsánc, s rómaiak pedig az átkelő védelmére őrtornyot emeltek, és ez így ment tovább egészen 1683-ig, amikor Tihany a töröknek mindig sikeresen ellenálló földvára a levegőbe repült. Vagy eltalicskázták.

Lármafa, véres kard, postáskisasszonyok

A két világháború közötti falu egyik fontos közintézménye volt az éppen idén 150 éves Magyar Királyi Posta által fenntartott és működtetett postahivatal. Ahol a távíróval párhuzamosan a telefon is működött, ahol fel lehetett adni a leveleket és a táviratokat. Amiket aztán „házhoz is szállított” a postás, akit kézbesítőnek is neveztek. Az első emancipált munkahelyek egyike volt, a postáskisasszony kezelte az elektronikus masinákat, de ki is hordta a leveleket, ha nem volt önálló kézbesítője a hivatalnak.

Szép szál ember volt ez a III. Béla

III. Béla királyunkról pedig csak jót mondhatunk, konszenzus van arról a történészek között, hogy az ő uralkodása alatt volt a legerősebb, leghatalmasabb az Árpád-ház. Magyarország pedig – legalábbis a királyi bevételeket tekintve – megelőzte Franciaországot és Angliát is.

MaNDA összes cikke »

​„Könyvtár, ami összeköt” 2016

ujmandalogokicsilead„Könyvtár, ami összeköt” – Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése című program keretében tizenkilenc ösztöndíjast látott vendégül a MaNDA. Október 5-én, egész napos bemutatón ismertettük az intézményben folyó szakmai munkát.

A rendezvényt Kövér László, az Országgyűlés elnöke immár hatodik alkalommal hirdette meg, jelentkezni a Kárpát-medence összes országából lehetett. Idén először Múzeum határok nélkül címmel öt fiatal magyar múzeumi szakember számára is kiterjesztették a programot. Vendéglátóként az Országgyűlési Könyvtár biztosította a szakmai hátteret és az intézményi keretet. A rendkívül színes program célja a Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok és múzeumi szakemberek közös munkavégzésének, tapasztalatcseréjének, szakmai együttműködésének támogatása.

konyvtar_ami
Lovas Lajos, a MaNDA igazgatója köszönti a résztvevőket (fotó: Major László)

A részvevőknek lehetőségük nyílt az Országgyűlési Könyvtárban eltöltött egy hónap során a könyvtár és a hazai könyvtári rendszer tanulmányozására, saját szakmai tevékenységük bemutatására, kapcsolatépítésre, valamint az Országgyűlés munkájába való betekintésre. A program során számos egyetemi, megyei, fiók és más könyvtárak mellett különböző kulturális intézményeket látogatnak meg a vendégek. Szeptember 24. és október 23. között kilenc határon túli és egy magyarországi fiatal könyvtáros kapott lehetőséget arra, hogy részt vegyen az ösztöndíjprogramban. A tavalyi évhez hasonlóan, a nyertes pályázók mellett a szereplők köre kiegészült hét, budapesti könyvtárak által delegált kollégával.

könyvtar_ami
Nyeste Györgyi előadása a könyvtárban (fotó: Major László)

Az intézményünkbe érkező ösztöndíjasokat Lovas Lajos főigazgató köszöntette a MaNDA országos feladatkörű, nyilvános szakkönyvtárában. Ezután Nyeste Györgyi könyvtárvezető ismertette a könyvtár gyűjteményét, integrált könyvtári rendszerét, bemutatta a könyvtár tereit. Idén is népszerűek voltak az ajándékba elvihető saját, filmes időszaki kiadványaink, mint a korábbi Filmkultúra folyóiratok, és az 1979-2010 között megjelent Filmévkönyvek. A MaNDA főépületében Máté László Zoltán raktárvezető mutatta be a Filmintézet gyűjtőkörét, raktározási technikáját, majd a látogatók megtekintették a MaNDA vetítőgépházát működés közben.

konyvtar_ami
Nagy sikert arattak a korábbi kiadványok is (fotó: Major László)

A filmraktárakban eltöltött program után szakmai előadás hangzott el a közgyűjtemények együttműködéséről a MaNDA országos digitalizálási projektjeiben, részletezve az adatszerkezeteket, metaadat-struktúrákat és az automatizált lekérdezéseket, külön kitérve az európai elektronikus könyvtár, az Europeana felé történő adatszolgáltatásra. Végezetül Takács Eszter adatbázis referens a MaNDA adatbázisának egyik különleges dokumentumtípusának tételeit prezentálta, ezek a forgatható, nagyítható és mérhető 3D modellek, amelyek segítségével a múzeumi tárgyakat virtuálisan „kézbe vehetjük”.

konyvtar_ami
A MaNDA könyvtárának raktárában... (fotó: Major László)

A program zárasaként Cserépy László 1941-ben készített érdekes szkeccsfilmje, a Film a filmről című művét vetítettük le. A rövidfilm a Magyar Filmiroda Rt.-ben játszódik, bemutatja a komplex filmgyártási munkafolyamatot, amelyben látható a műtermi munka, a laborálás, vágás, feliratozás munkafolyamata és néhány filmtrükk is. Ez volt az egyetlen olyan magyarországi filmgyár, ahol az ötlettől a kész kópiáig mindent egy helyen készítettek.

konyvtar_ami
...majd a filmraktárban Máté László Zoltán vezetésével folytatódott a séta (fotó: Major László)

Az ösztöndíjas fiatal könyvtárosok még két hetet töltenek Budapesten, majd friss tapasztalatokkal, új szakmai kapcsolatokkal és számos maradandó élménnyel tele öt különböző ország, különböző feladatkörű könyvtáraiba térnek haza.

konyvtar_ami
Szüts Etele a MaNDA adatbázisát... (fotó: Major László)

konyvtar_ami
...majd Takács Eszter a 3D-s modelleket mutatta be (fotó: Major László)


Szüts Etele

• Publikálva: 2016.10.10. 14:10 • Címke: 3D, manda, könyvtár

Kapcsolódó írások

Történelmi játékok

mohacs_jatekindito
Harcmezők – A játékot fejleszette a Történelmi Animációs Egyesület. Kapcsolat: Baltavári Tamás, 30-853302230-8533022, tamas.baltavari@hotmail.com

Közkincstár

károly róbert
Uralkodó, akit háromszor koronáztak meg – A 12 éves Caroberto a délvidéki Frangepánok, Subicsok és Babonicsok lefizetése után partra is száll Dalmáciában, és elindul Buda felé. Még tart a menetelés, amikor III. András hirtelen elhalálozik, így aztán Bicskei Gergely esztergomi érsek meg is koronázza valami sebtében előkerített koronával a 13 éves ifjút. Ez volt Károly Róbert első megkoronázása, amit még kettő követett.