a rovat írásai

Magyar király Jeruzsálem falai alatt

„Időnként nem árt felfrissíteni ismereteinket. Sokszor azt hisszük, tudunk valamit, aztán kiderül, elfelejtettük. Hogy ne járjunk így, szedegessük össze azokat a lényeges történelmi tényeket, amelyeket a magyar államiság kezdeteiről minden magyar embernek illik tudnia” – így fogalmazott lapunk nyugdíjba vonult szerzője. Már csak azért is igaza van, mert II. András királyunkról szerintem leginkább az maradt meg az emberekben, hogy hagyta megöletni a feleségét, meg hogy mindenféle kurtanemesek rákényszerítették az Aranybulla kiadására, ezzel korlátozván a hatalmát. Pedig ő volt az a magyar uralkodó, aki a Szentföldön menetelt a magyar hadakkal és Akkon városában felvette a Jeruzsálem királya címet is.

III. Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás a Vajdahunyad várában

Szeptember 22. és 23. között rendezik meg a III. Országos Közfoglalkoztatási Kiállítást a Vajdahunyad várában. A Belügyminisztérium által szervezett rendezvényen 130 kiállító mutatja be a megvalósított közfoglalkoztatási programok eredményeit, biztosít lehetőséget a település megismerésére, az általuk készített termékek, és a helyi ételek kóstolására, azok megvásárlására.

Ki rombolta le Rezi várát?

A keszthelyi fennsíkon lévő Rezi község mellett a honvédségnek volt egykoron lőtere és bázisa, de ha már katonaság, akkor volt itt egy váracska is, amelyről nem szólnak ugyan hősi énekek, de a romokról készült fényképek ott vannak a Balatoni Múzeum jóvoltából az adatbázisunkban.

Nem volt egy Michelangelo a farkasvári szobrász

Be kell vallanunk, azért a római szobrászok, legalábbis a provinciákban működők nem nagyon érték el görög elődeik színvonalát. Hogy úgy mondjam, elég esetlegesnek, elnagyoltnak is tűnnek azok a sírszobrok is, amik Aquincumból, az egykori helytartói városból kerültek elő. Még inkább elmondhatjuk ezt a most 3D-ben is tanulmányozható, Szentendrén, a rómaiak által Farkasvárnak (Ulcisia Castra) nevezett katonai településen talált dombormű töredékéről. Ami nem valami szemet gyönyörködtető alkotás.

Stádinger Ferenc úr, a parancsnok

Aztán itt van a tűzoltóparancsnok is, aki azért mégis csak volt valaki a két világháború közti falu hierarchiájában. Leginkább a helyi önkéntes tűzoltó egylet, vagy egyesület tagjai választották meg „saját kebelükből”. Tehát egy közéjük tartozó, tekintélyes ember volt, akinek így bizalmat szavaztak. Ilyent látunk a Balatoni Múzeumban őrzött fényképen is, Stádinger Ferenc úr 25 évesen lett tűzoltó Keszthelyen, és egyben el is indult a parancsnokság felé vezető úton.

Az utolsó aranyágacska

„Időnként nem árt felfrissíteni ismereteinket. Sokszor azt hisszük, tudunk valamit, aztán kiderül, elfelejtettük. Hogy ne járjunk így, szedegessük össze azokat a lényeges történelmi tényeket, amelyeket a magyar államiság kezdeteiről minden magyar embernek illik tudnia” – így fogalmazott lapunk nyugdíjba vonult szerzője, akinek most III. András, az utolsó Árpád-házi királyunk alakjának felidézésével folytatjuk sorozatát.

Kucs Béla mindenütt

Az ózdi kollégák révén Kucs Béla több kisplasztikája is belekerült az adatbázisba. Ami nem is véletlen, az Ózdon született szobrász, aki az ország szinte minden nagyobb településére készített az ötvenes évektől indulóan köztéri szobrot, végül 150 művét szülővárosának ajándékozta.

A ház a sziklák alatt

Badacsonyi sétánkat a páratlan kilátással bíró Rodostó turistaházzal folytatjuk, ami leginkább Tördemicről közelíthető meg a 482 fokot számláló Bujdosó-lépcsőn. Bemenni nem tudunk, de ez a jövőben változhat.

Akik hajtották Singer úr masináját

Az is biztos, hogy nem nagyon volt falu a két világháború között, sőt még azután sem varrónő nélkül. Persze, a jelentősebb településeken szabók is működtek, akik minden a korban viselt ruhanemű előállítására képesek voltak. A varrónők viszont, ahogy én emlékszem, inkább a nők ruhadarabjainak elkészítésével, vagy éppen javítgatásával foglalkoztak.

A mindentudó kocsmáros

Az emberiség történetének első kocsmája talán éppen egy nagy fa alatt volt, ahol egy élelmes ősünk különféle hasznos dolgokra cserélte az általa erjesztett és leszűrt és kimért boldogító italt. Azóta sokat változott a világ, mostanra a falusi kocsma lassan megszűnik a helyi közösségi élet fontos színterének lenni, érdeklődés híján egyre több be is zár. Pedig másként volt ez a boldog békeidőkben, vagy a két világháború között.

A püspök úr 12 méteres keresztje

Szigligetről, a Királyné szoknyáján lévő kilátóból, de a Rókarántó tetején lévő kápolnától is jól látszik a Badacsony tetején, Tördemic felett Ranolder János püspök úr 12 méter magas keresztje. Igaz, mostanra úgy felnőttek a fák körülötte, hogy nem ötlik egyszerre szemünkbe, a Balatoni Múzeum gyűjteményéből kiválasztott képeslapokon. Igaz, ezeken azért jól láthatóan meg is erősítették vonalait.

MaNDA összes cikke »

​„Könyvtár, ami összeköt” 2016

ujmandalogokicsilead„Könyvtár, ami összeköt” – Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése című program keretében tizenkilenc ösztöndíjast látott vendégül a MaNDA. Október 5-én, egész napos bemutatón ismertettük az intézményben folyó szakmai munkát.

A rendezvényt Kövér László, az Országgyűlés elnöke immár hatodik alkalommal hirdette meg, jelentkezni a Kárpát-medence összes országából lehetett. Idén először Múzeum határok nélkül címmel öt fiatal magyar múzeumi szakember számára is kiterjesztették a programot. Vendéglátóként az Országgyűlési Könyvtár biztosította a szakmai hátteret és az intézményi keretet. A rendkívül színes program célja a Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok és múzeumi szakemberek közös munkavégzésének, tapasztalatcseréjének, szakmai együttműködésének támogatása.

konyvtar_ami
Lovas Lajos, a MaNDA igazgatója köszönti a résztvevőket (fotó: Major László)

A részvevőknek lehetőségük nyílt az Országgyűlési Könyvtárban eltöltött egy hónap során a könyvtár és a hazai könyvtári rendszer tanulmányozására, saját szakmai tevékenységük bemutatására, kapcsolatépítésre, valamint az Országgyűlés munkájába való betekintésre. A program során számos egyetemi, megyei, fiók és más könyvtárak mellett különböző kulturális intézményeket látogatnak meg a vendégek. Szeptember 24. és október 23. között kilenc határon túli és egy magyarországi fiatal könyvtáros kapott lehetőséget arra, hogy részt vegyen az ösztöndíjprogramban. A tavalyi évhez hasonlóan, a nyertes pályázók mellett a szereplők köre kiegészült hét, budapesti könyvtárak által delegált kollégával.

könyvtar_ami
Nyeste Györgyi előadása a könyvtárban (fotó: Major László)

Az intézményünkbe érkező ösztöndíjasokat Lovas Lajos főigazgató köszöntette a MaNDA országos feladatkörű, nyilvános szakkönyvtárában. Ezután Nyeste Györgyi könyvtárvezető ismertette a könyvtár gyűjteményét, integrált könyvtári rendszerét, bemutatta a könyvtár tereit. Idén is népszerűek voltak az ajándékba elvihető saját, filmes időszaki kiadványaink, mint a korábbi Filmkultúra folyóiratok, és az 1979-2010 között megjelent Filmévkönyvek. A MaNDA főépületében Máté László Zoltán raktárvezető mutatta be a Filmintézet gyűjtőkörét, raktározási technikáját, majd a látogatók megtekintették a MaNDA vetítőgépházát működés közben.

konyvtar_ami
Nagy sikert arattak a korábbi kiadványok is (fotó: Major László)

A filmraktárakban eltöltött program után szakmai előadás hangzott el a közgyűjtemények együttműködéséről a MaNDA országos digitalizálási projektjeiben, részletezve az adatszerkezeteket, metaadat-struktúrákat és az automatizált lekérdezéseket, külön kitérve az európai elektronikus könyvtár, az Europeana felé történő adatszolgáltatásra. Végezetül Takács Eszter adatbázis referens a MaNDA adatbázisának egyik különleges dokumentumtípusának tételeit prezentálta, ezek a forgatható, nagyítható és mérhető 3D modellek, amelyek segítségével a múzeumi tárgyakat virtuálisan „kézbe vehetjük”.

konyvtar_ami
A MaNDA könyvtárának raktárában... (fotó: Major László)

A program zárasaként Cserépy László 1941-ben készített érdekes szkeccsfilmje, a Film a filmről című művét vetítettük le. A rövidfilm a Magyar Filmiroda Rt.-ben játszódik, bemutatja a komplex filmgyártási munkafolyamatot, amelyben látható a műtermi munka, a laborálás, vágás, feliratozás munkafolyamata és néhány filmtrükk is. Ez volt az egyetlen olyan magyarországi filmgyár, ahol az ötlettől a kész kópiáig mindent egy helyen készítettek.

konyvtar_ami
...majd a filmraktárban Máté László Zoltán vezetésével folytatódott a séta (fotó: Major László)

Az ösztöndíjas fiatal könyvtárosok még két hetet töltenek Budapesten, majd friss tapasztalatokkal, új szakmai kapcsolatokkal és számos maradandó élménnyel tele öt különböző ország, különböző feladatkörű könyvtáraiba térnek haza.

konyvtar_ami
Szüts Etele a MaNDA adatbázisát... (fotó: Major László)

konyvtar_ami
...majd Takács Eszter a 3D-s modelleket mutatta be (fotó: Major László)


Szüts Etele

• Publikálva: 2016.10.10. 14:10 • Címke: 3D, manda, könyvtár

Kapcsolódó írások

Történelmi játékok

mohacs_jatekindito
Harcmezők – A játékot fejleszette a Történelmi Animációs Egyesület. Kapcsolat: Baltavári Tamás, 30-853302230-8533022, tamas.baltavari@hotmail.com

Közkincstár

II. András
Magyar király Jeruzsálem falai alatt – II. András pénze nem lett több még a rendszeresen szedett rendkívüli adók bevezetése után sem. Ráadásul volt egy régi ügye is, megfogadta a pápának, hogy keresztes hadjáratot indít a Szentföldre. Erre végül 1216-ban került sor, amikor is a bizánci székhelyű, 1204-óta létező Latin Császárság trónjára is esélyessé vált.