a rovat írásai

Kultúrgyár lehet a szombathelyi volt 11-es huszárlaktanyából

Országos hatókörű kulturális logisztikai, valamint digitalizációs központ, egy „igazi kultúrgyár″ épülhet fel a volt 11-es huszárlaktanya műemléki védettség alatt álló épületeit is megújítva Szombathelyen –  közölte csütörtökön Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere.

Új felületen folytatjuk

Kedves Olvasó! Mindenek előtt köszönjük, hogy a kultúrával foglalkozó számos internetes oldal közül bennünket is érdeklődéssel lapozott. A MaNDA, mint közintézmény feldarabolása után e honlap kiadója a Forum Hungaricum Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság lett, feladata pedig az archívum gyarapodásának bemutatása, cégünk törekvéseinek ismertetése. Ezekhez a célokhoz egy új felületet készítettünk, ahol mindig elérhető lesz a most búcsúzó mandarchiv.hu is.

Visszabeszél a templom oldala

Hát, ha már egyszer eljutottunk Tihanyba, nem mehetünk el szó nélkül a félsziget legismertebb attrakciója, a visszhang mellett sem. Ami minden ellenkező híresztelés ellenére működik, és egészen pontosan hét egymás után gyorsan elhadart szót képes „visszamondani” a templom fala. Például azt, hogy „Hazádnak rendületlenül légy híve, óh magyar!”

Ózdi intézményeink az Echo Televízió építészeti műsorában

Huszonhárom percben mutatta be az Echo Televízió a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. által működtetett két ózdi intézményt, a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkot és a Digitális Erőművet. Az október 14-én, szombaton adásba kerülő műsorban az építész tervező mellett megszólalt a két intézmény és a Forum Hungaricum vezetője is.

Munkát bőven adó szeptember

Sok szó esett már ezen a felületen a két világháború közti falu életéről. Megismerhettük a tisztségviselőket, a falu tekintélyeit és mesterembereit is. Csak még magáról a parasztról, a falu lakójáról nem nagyon esett szó. Pedig ők adták akkoriban az ország lakosságának legnagyobb részét. Nézzük hát meg, mit csinált a magyar földműves az esztendő hónapjaiban. Nézzük meg már csak azért is, mert ez is egy elsüllyedt világ, azok a tevékenységek, szokások rég a múlté lettek, amik meghatározták a falusi ember életét akkoriban.

A rekorder múzeumalapító korsója

Nem is ez a korsó az érdekes most nekünk, bár egészen szép darab. Hanem a megtalálójával, Dornyay/Darnay Bélával foglalkozunk most. Aki amerre járt, mindenütt múzeumot alapított. Emellett 11 évig áldozópap is volt, és piarista szerzetes.

Uralkodó, akit háromszor koronáztak meg

A jó Károly Róbert királyunk pedig annyi mindent tett itt, hogy azt kár is lenne egy cikkbe belezsúfolni. Hogy aztán némi képet kapjunk a 14. század elejének magyarországi viszonyairól, nézzük csak meg jobban az első vegyesházi uralkodónk hatalomra jutását.

Finta Sándor és Walt Whitman

Hogy mikor találkozhatott a Túrkevéről induló szobrász, Finta Sándor Walt Whitman költészetével, azt nem lehet tudni biztosan. A Szabó Lőrinc, Babits és Füst Milán által is fordított verseit leginkább eredetiben, angolul olvashatta, hiszen 1923-tól New Yorkban élt. Az viszont biztos, hogy tetszett neki ez a fajta költészet, ezért is készülhetett el a túrkevei Finta Múzeum által most 3D-ben tanulmányozható kis éremmel.

Tihany elveszett várai

Gyulaffy kapitány uram Csobánca után illenék szólni Tihany váráról, pontosabban várairól is. Mert a félszigeten már 5000 évvel ezelőtt állt egy földsánc, s rómaiak pedig az átkelő védelmére őrtornyot emeltek, és ez így ment tovább egészen 1683-ig, amikor Tihany a töröknek mindig sikeresen ellenálló földvára a levegőbe repült. Vagy eltalicskázták.

Lármafa, véres kard, postáskisasszonyok

A két világháború közötti falu egyik fontos közintézménye volt az éppen idén 150 éves Magyar Királyi Posta által fenntartott és működtetett postahivatal. Ahol a távíróval párhuzamosan a telefon is működött, ahol fel lehetett adni a leveleket és a táviratokat. Amiket aztán „házhoz is szállított” a postás, akit kézbesítőnek is neveztek. Az első emancipált munkahelyek egyike volt, a postáskisasszony kezelte az elektronikus masinákat, de ki is hordta a leveleket, ha nem volt önálló kézbesítője a hivatalnak.

Szép szál ember volt ez a III. Béla

III. Béla királyunkról pedig csak jót mondhatunk, konszenzus van arról a történészek között, hogy az ő uralkodása alatt volt a legerősebb, leghatalmasabb az Árpád-ház. Magyarország pedig – legalábbis a királyi bevételeket tekintve – megelőzte Franciaországot és Angliát is.

MaNDA összes cikke »

Digitalizálás országszerte

Végiglátogattuk az adatbázisunkba töltő partnereinket

mandadb_logo

Akár road movie-t is lehetett volna forgatni a MaNDA Kutatási és Fejlesztési Főosztályának előző negyedévéről. Októbertől az év végéig 53 vidéki és 23 budapesti helyszínen fordultunk meg: azon intézményekben, amelyek részt vesznek a MaNDA által koordinált közfoglalkoztatási programban, és tételeikkel gyarapítják a MaNDA adatbázisát.

A MaNDA adatbázisa e cikk írásának idején 177 543 találatot tartalmaz. Ezen kívül közel milliós lehet azon tételek száma, amelyeket már előkészítettek arra, hogy az adatbázisba kerülhessenek. A digitalizálási munkákon jelenleg mintegy félezer közfoglalkoztatott kolléga dolgozik az országban, szakértő muzeológusok, könyvtárosok, levéltárosok segítő felügyelete mellett. Ahhoz, hogy az anyag a MaNDA adatbázisba, majd később az európai közös digitális könyvtárba, az Europeanába is bekerülhessen, a MaNDA főosztályán dolgozó munkatársak háttérmunkájára is szükség van.

Az adatbázist a legkülönfélébb kulturális intézmények gazdagítják – anyagaik lenyűgözően sokszínűek, mert gyűjtőkörük is sokféle. Az intézmények azon műtárgyaikat, dokumentumaikat kezdik el digitalizálni, amelyek feldolgozása számukra a legfontosabb. Fontos, mert nagy érdeklődésre tart számot, fontos, mert az adott gyűjteményegység technikailag jól és a tárgy veszélyeztetése nélkül feldolgozható – vagy fontos, mert a digitalizálással már nem lehet várni: a felhőalapú adatbázisban van a helye, ha azt szeretnénk, hogy a lassan elenyésző értéket unokáink is láthassák.

BMK
Keszthely, Balatoni Múzeum

Együttműködő intézményeinkkel eddig is folyamatos kapcsolatot tartottunk, help desk szolgáltatásunk teszi lehetővé, hogy anyagaik online megjelenését javítsák. Technikai tanácsokat is adunk, például a 3D-modellezéshez készült képsorozatok javítása, az összefűzött könyvek, iratok tömörítése és az optikai karakterfelismertetés kapcsán. Negyedéves „országjárásunk” célja az volt, hogy személyesen is találkozzunk minél több kollégánkkal, s megismerhessük azokat a technikákat, amelyeket ők a legjobbnak tartanak. Mi magunk is sokat tanultunk ezektől az elhivatott, lelkes szakemberektől. A nagyobb intézmények általában saját adatbázisokat, virtuális kiállításokat is gondoznak – a kisebb intézményekben viszont lényegében semmilyen digitalizálás nem folyt korábban, vagy csak elszigetelt kísérletek történtek rá. Az általunk végiglátogatott intézmények több munkatársa azt mondta, az alapfeladatok ellátása mellett nem folyna digitalizáció a MaNDA által biztosított eszközök és munkatársak nélkül. A MaNDA adatbázis sok intézménynek nyújt lehetőséget arra, hogy tárgyait rendszerezze és hozzáférhetővé tegye.

Miskolci Egyetem, Egyetemtörténeti Gyűjtemény
Miskolci Egyetem, Egyetemtörténeti Gyűjtemény

Ózdtól Zalalövőig, Debrecentől Szolnokig, Szentendrétől Kecskemétig jártuk végig az intézményeket. Láthattunk digitalizálás közben 18. századi könyvet, kéziratot, helytörténeti értékű fotót és képeslapot. Fotózás közben bababútort és numizmatikai értékeket, 3D-modellezés folyamatában plüssjátékot és régészeti feltárásból előkerült ékszert. Van, ahol az intézmény névadójának kézzel írt levelezését dolgozzák fel: így válik mindenki számára hozzáférhetővé a magyar muzeológia atyjának is tartott népszerű író, Móra Ferenc számos emléke. Máshol is az intézmény profiljába illeszkedő dokumentumanyagokat helyezték a digitalizálási program középpontjába: visszaemlékezéseket, amelyek a holokauszt időszakának hiteles forrásai.

Szeged,  Móra Ferenc Múzeum
Szeged, Móra Ferenc Múzeum

A székesfehérvári Városi Képtár – Deák Gyűjtemény archív fotókat tölt föl hozzánk. A Deák Gyűjtemény anyagait éppúgy közvetítettük már az Europeana felé, mint a miskolci Hermann Ottó Múzeumban folyó professzionális munka gyümölcseit. Ott például a népművészeti tárgyak gyűjteményét tartották digitalizálásra megfelelőnek. A kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár aprónyomtatvány gyűjteményét dolgozza föl. Ez az anyag méreteinél, jellegénél fogva egyszerű irodai szkennerek segítségével is könnyen, gyorsan feldolgozható – de egy helytörténeti kutató számára egy 1950 utáni meghívó vagy szórólap is hiánypótló információt tartalmazhat. A gyöngyösi Magyar Ferences Könyvtár és Levéltár ezzel szemben ősnyomtatványokat és kézzel írt prédikációs könyveket is megjelenít az adatbázisban.

A Miskolci Evangélikus Egyházközség Lelkészi Hivatala
Miskolc, Evangélikus Egyházközség

Sok helyen nemcsak a gyűjteményi anyag, de a feldolgozás módja is tanulságos volt. A Balatoni Múzeum – amellett, hogy országos hírű, 25 000 darabos képeslap gyűjteményét is feldolgozza –, az általunk javasolt 3DSOM alkalmazás köré valóságos digitalizáló műhelyt épített ki: a muzeológiai munka ideális ütemezése révén folyamatosan újabb és újabb műtárgyak várják, hogy körbeforgatható modelljük elkészüljön, ezekről rendszeresen beszámolunk cikkeinkben. A kaposvári Rippl-Rónai Múzeum nagy gondot fordít zoológiai gyűjteményük preparátumairól készített képeik minőségére. A kiállítási tárgyakról elkészült felvételeket digitális utómunkának vetik alá, a képszerkesztés során aprólékosan, az utolsó pixelekig eltávolítják az eredeti hátteret még a legapróbb fű- és szőrszálak közül is.

Ózd, Digitalizálási Iroda
Ózd, Digitális Iroda

Az ózdi Digitális Irodában – többek között – nagyméretű ipartörténeti jelentőségű tervrajzok szkennelése történik. A dokumentumokat több részletben olvassák be, majd a kapott képeket a digitális utómunka során szerkesztik össze. A MaNDA digitalizációs programja keretében itt dolgozik egy helyen a legtöbb közfoglalkoztatott kolléga, közel 70 ember.

Magyarország még nem tartozik Európa élvonalába a kulturális kincsek digitális hozzáférhetővé tételében. A MaNDÁval együttműködő intézményekben tapasztaltak azt jelzik: erre a munkára hosszú távon is szükség van. És az adatbázis napról napra gyarapodik 2015-ben is…

Képes Gábor

• Publikálva: 2015.01.16. 10:06 • Címke: ózd, europeana, közfoglalkoztatás, digitalizálás, manda adatbázis

Történelmi játékok

mohacs_jatekindito
Harcmezők – A játékot fejleszette a Történelmi Animációs Egyesület. Kapcsolat: Baltavári Tamás, 30-853302230-8533022, tamas.baltavari@hotmail.com

Közkincstár

károly róbert
Uralkodó, akit háromszor koronáztak meg – A 12 éves Caroberto a délvidéki Frangepánok, Subicsok és Babonicsok lefizetése után partra is száll Dalmáciában, és elindul Buda felé. Még tart a menetelés, amikor III. András hirtelen elhalálozik, így aztán Bicskei Gergely esztergomi érsek meg is koronázza valami sebtében előkerített koronával a 13 éves ifjút. Ez volt Károly Róbert első megkoronázása, amit még kettő követett.