a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

​Szőnyi-Triznya emlékterem nyílt az Olasz Intézetben

olasz_intezet_leadA Polis Nemzetközi Kulturális Egyesület kezdeményezésére 2016. május 25-én a Budapesti Olasz Kulturális Intézet egyik földszinti előadótermét Triznya-Szőnyi teremnek nevezték el, és ünnepélyesen felavatták Szőnyi Zsuzsa írónő, újságíró és férje,Triznya Mátyás festő és filmes márvány emléktábláját.

Megnyitó beszédet Giuseppe Monsone, a Polis elnöke mondott, aki részletesen ecsetelte, hogy milyen hatalmas jelentősége volt az olasz-magyar kulturális kapcsolatok történetében a Rómába emigrált és második hazára lelt művészházaspár szalonjának, amelyet a népnyelv Triznya-kocsmának nevezett el. Ez a szalon évtizedekig az egyetlen őszinte találkozási lejehetőséget teremtette meg a kommunista uralom elől elmenekült, és a szabad világban letelepedett magyarok, és a Magyarországról vagy a szomszéd országokból kilátogató tudósok, diákok, turisták között. Tudással és könyvekkel fölfegyverkezve mehettek haza, és egy olyan baráti kör tagjai lehettek, amely hálóként szinte az egész országot befogta.

Giuseppe Monsone Szörényi
Giuseppe Monsone, a Polis elnöke

Méltó és szép ez a megemlékezés, hiszen logikusan folytatja azt, amit már elkezdett az olasz és magyar állam, hiszen, az előbb a korábban elhunyt férjévek együtt, később egymagában, Szőnyi Zsuzsa már megkapta az olasz és a magyar állam legmagasabb kitüntetését is. A megemlékezésen felszólalt a budapesti pápai nuncius Alberto Bottari de Castello, hiszen Szőnyi Zsuzsa hosszú ideig a Vatikáni Rádió magyar osztályán dolgozott. Őt követte Maria Assunta Accili, olasz nagykövetasszony, aki kiemelte azt a páratlan szeretetet és energiát, amelyet Szőnyi Zsuzsa egész életében tanúsított. Megemlékezett róluk Beer Miklós váci püspök is, aki kisgyermekkora óta ismerte szülőfalujából, Zebegényből a Szőnyi családot, továbbá Szörényi László irodalomtörténész, volt római nagykövet. Az utolsó megszólaló Szabó Ferenc jezsuita professzor, költő és műfordító volt, aki a legrégebben ismerte a Triznya házaspárt, és alapító tagja volt a „kocsmának”. Szabó Ferenc egy versét is felolvasta, amelyben Triznya Mátyás festészetét idézte fel. Nagyszerűen járult az ünnepség fényéhez Sebestyén Márta magyar és olasz archaikus dallamokat megszólaltató éneke, és az őt kísérő Csörsz Rumen István lant és mandolin játéka. Végül Giuseppe Monsone, Viktória Róber, valamint Szörényi László és felesége, Piroska átadták aemlékplakettjét a nagykövetasszonynak, aki szívvel lélekkel ismerte és szerette a magyar kultúrát.

Szörényi László
Szörényi László irodalomtörténész

Részlet Szörényi László beszédéből:

„Triznya Mátyás bölcsész volt, és elsősorban az európai és eurázsiai történelem hosszú, több évszázadra nyúló tendenciái érdekelték. Emellett viszont festő is volt, Szőnyi Istvánt tartotta legfőbb művészi eszményképének és sikerült is, hogy tanítványa lehessen. Így szerette meg és vette feleségül – a sors humorából éppen 1944. március 19-én, Magyarország német megszállása napján – a festő leányát, Zsuzsát. Bekövetkezett az irgalmatlan zsidóüldözés, úgyhogy Szőnyi István – lánya és veje segítségével – töméntelen hamis igazolványt gyártott, hogy a hozzá forduló üldözött zsidók életét megmentse. (Ezért ma egyébként emlékfája is van a jeruzsálemi Jad Vasem intézetben.)

Kommunizmus ellen nincs orvosság. Úgyhogy Szőnyi Istvánt ugyan nem csukták le, de megfosztották minden olyan nyilvános megbízatástól, amelyhez a tehetsége és a szíve vonzotta. Triznya Mátyás apjának üzletét elkobozták. Zsuzsa és Matyi úgy érezték, hogy tenni kell valamit. Ám Szombathelyen elkapták őket és megtapasztalták, milyen az az ÁVH-s börtön. Másodjára ügyesebbek voltak, és sikerült kijutniuk Ausztriába. A szülőkkel Zsuzsa tartotta a levélkapcsolatot, ezért a korai magyarországi kommunizmus kultúrtörténetének egyik legizgalmasabb dokumentuma az a két levelezéskötet, amit Szőnyi Zsuzsának azután sikerült megőriznie és kinyomtatnia.

triznya
Szőnyi Zsuzsa és Triznya Mátyás

Triznya Mátyás már Ausztriában is a filmipar felé tájékozódott, és díszletfestőként próbált érvényesülni. Szőnyi Zsuzsa közben olyan tbc-s betegséget kapott, amely abban az időben legtöbbször halálos volt. Mindezt eltitkolta, nehogy szüleit még jobban kétségbe ejtse. Végre megnyílt előttük a vágyva vágyott Itália: ugyanis nem Angliába, nem Amerikába akartak menni, hanem Itáliába, mint a művészek ideális otthonába. Nagyon nehezen sikerült engedélyt kapniuk, de végül is ebben Szőnyi István hajdani festőtanítványa, Korda Vince segített, akinek bátyja nem más volt, mint az angliai filmcézár, Korda Sándor. Aztán egyszerre csak kapott alkalmazást a Cinecittánál mint trükkmester: De Sica Csoda Milánóban című filmjéhez ő teremtette meg a repülés feltételeit, tehát neki köszönheti azon sok sztár és sztárnő, hogy söprűjükön vidáman repkedtek a milánói dóm fölött. Szőnyi Zsuzsa előbb az olasz miniszterelnökségen dolgozott, azután a rádióban, végül pedig a Vatikáni Rádió magyar osztályán. Fontos szerepet játszott az '56-os forradalom után Olaszországba menekült magyarok megsegítésében. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy férjével együtt, mikor végre hozzájutottak egy kisautóhoz, és rájöttek arra, hogy hétvégén képtelenség Rómából kimenni, mert dugó van kifele, dugó van befele, és otthon maradnak, előbb vasárnap, aztán ezt áttették szombatra, és meghívják a Rómában vagy Olaszországban élő magyar barátokat. Később ebből lett a legendás „Triznya-kocsma” (ezt a tréfás elnevezést Várady Imre hajdani kolozsvári, később bolognai professzor akasztotta a baráti házaspár vacsoráira). Van egy rendkívül érdekes könyv, amelyet Marilena Menicucci írt A másik főváros címmel Rómáról. Ebben kiemeli, hogy a sok-sok külföldi baráti társaság, klub, intézet, szövetség közül kiemelkedik a magyaroké, amely magánkezdeményezésre jött létre, de mégis hatékonyabb minden másnál. A kommunista rendszer bukásáig hiába volt Rómában magyar kulturális intézet, amelyet az állam működtetett, az sosem volt olyan hatásos, mint a Triznya-Szőnyi házaspár szombati kocsmája, amelyben találkozhatott minden igaz magyar, jöhetett az akár emigránsként Angliából, Franciaországból, Egyesült Államokból, akárhonnan, élhetett Rómában vagy máshol Itáliában, vagy lehetett látogató, hivatalosan a Magyar Akadémián vagy magánemberként, turistaként vagy csak úgy, hogy tudott róla, és odajött.

szonyi_zsuzsa_mti
Szőnyi Zsuzsa az őt ábrázoló festmény, Szőnyi István alkotása előtt, 2013-ban (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Rengeteg híres ember fordult meg a „kocsmában”; Zsuzsa pompás könyveiben, amelyeket a kocsmának szentelt, nagyobb részük meg is jelenik, két kötet: Triznya-kocsma (1999), Római terasz (2006) őrzi az emléküket. De ugyanilyen fontos és nélkülözhetetlen két különösen nagy személyiségnek szentelt könyve, az egyik a Márai Sándorral való levelezését tartalmazza, másik a Cs. Szabó Lászlóval folytatott levélváltás anyaga. Férje, Matyi néha írt történeti tanulmányokat, de természetesen elsősorban festőként fejlődött tovább. Rómában az akvarellnek atalmas hagyománya van, és ez elsősorban angol festőkhöz kapcsolódik. Épp ezért kiemelkedő fontosságú, hogy igen nagy díjakat kapott festőként is, pedig nagy versenytársai voltak. Egyet szeretnék feltétlenül kiemelni, az egyik 1977-ben neki ítélt római Dante Alighieri Képzőművészeti Díj aranyérme. Nagyon nagy sikert aratott németországi és svájci kiállításaival is, az egyiket nem kisebb ember nyitotta meg, mint maga Kerényi Károly.”

Szörényi Dorottya

• Publikálva: 2016.06.05. 11:23 • Címke: képzőművészet, irodalom