a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Amiről Ottlik nem álmodhatott

ottlik_lead

Ez megálmodta, ez segített neki, ez anyaggal járult hozzá, ez programozott – a remélhetően nem icike-picike közönség pedig szeptember 18. óta ingyenesen élvezheti Ottlik Géza Hajnali háztetők című műve városi terének bejárását. A keddi sajtótájékoztató sikerét a projekt résztvevőin kívül Uj Webveterán Péter hivatott szolgálni.

A MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) diákjai a Kreatív Technológia Laborban, Mata Júlia vezetésével kidolgoztak egy ötletet, amely nem csak technológiai izgalmat válthat ki, hanem művészetértelmezői gondolatokat is kelthet.

A projekt lényege: dekonstruálni Ottlik Géza Hajnali háztetők című regénye cselekményét, térben egymás mellé helyezve az egymástól esetleg távol eső eseményeket; a helyszíneket kijelölni, korszerű technológiával térképre tenni, valamint ellátni őket szöveges, képi, hangos és mozgóképi információkkal.

ottlik_sajto
A történet a valós helyszíneken elevenedik meg. Jankó Anna, Mata Júlia, Oravecz Júlia

A munka 2011-ben indult, mára kész a teljes séta. Mintegy 13 közgyűjtemény segítette a munkát, ezek közül a sajtótájékoztatón kiemelték a MaNDA szerepét, mely a mozgóképi tartalom filmes részével járult hozzá a sikerhez. A legtöbbet a Petőfi Irodalmi Múzeum tett, hiszen ez a gyűjtemény bocsátotta rendelkezésre az Ottlikhoz kapcsolódó anyagokat. A SZTAKI a turisztikai célokra kifejlesztett GUIDE@HAND technológiáját alkalmazta a végül hatórássá vált, 16 pontot érintő sétához.

Uj Péter elmondta, van nála nagyobb webveterán is, akitől sokat tanult: Horváth Iván professzorról van szó, aki többek közt azt a mémet terjesztette, hogy az irodalomtudomány az informatika megjelenésével lett tudomány. Az „Ottlik teljesítménytúra” mobilalkalmazásokon Uj szerint hasonlatos arra az aktusra, amit Esterházy Péter csinált az Iskola a határon című regénnyel (EP állítása szerint betűről betűre lemásolta egyetlen írólapra), csak korszerű médium segítségével valósul meg. Az alkotók a European Youth Award-on versenyben vannak a véghajrában is, valamint a SZTAKI GUIDE@HAND alkalmazását jelölték a New Media világversenyének díjára.

ottlik_sajto
Egy korabeli, 30-as évekbeli térkép segítségével haladunk. Ruttkay Zsófia, Uj Péter, Márkus Zsolt

Végül térjünk vissza az álmokhoz. Ottlik Géza megálmodott egy világot, amelyet a 30-as évek Budapestjére helyezett. A MOME diákjai Mata Julival megálmodtak egy világot, amely nem egyezik sem a 30-as évek Budapestjével, sem Ottlik regényének terével, én mégis úgy járhatok-kelhetek benne, mintha a regény szereplője lennék: engem, az én utamat is kitalálta valaki. A szimulákrumgyanús környezetben valami átélhető, megélhető az irodalomból, segítségével elkalandozhatok a száz éve született író szövegének világában. És végül már csak elméleti kérdés lesz, hogy Ottlik Géza álmodott-e engem vagy Mata Juliék, netán én álmodom-e őket.

ottlik_sajto
Barangoljon a regény világában! Weznitzer Júlia, Ruttkay Zsófia, Uj Péter, Márkus Zsolt, Jankó Anna, Mata Júlia, Oravecz Júlia

A Hajnali háztetők az App Store-ból és Google Play-ből ingyenesen letölthető és a Guide@Hand mobil alkalmazás egyik sétájaként használható 2012. szeptember 18-ától. További információk a projektről a MOME honlapján.

A sajtótájékoztató résztvevője volt Uj Péter újságíró; Ruttkay Zsófia, Mata Júlia, Oravecz Júlia és Jankó Anna MOME Kreatív Technológia Labor; Márkus Zsolt, MTA SZTAKI; Wernitzer Júlia, Petőfi Irodalmi Múzeum.
A helyszínt a séta egyik helyszínéül szolgáló Csendes Étterem biztosította (1053 Bp. Ferenczy István u. 5.)

Balogh Endre

• Publikálva: 2012.09.19. 13:54 • Címke: hír, technika, digitalizálás, irodalom