a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

​Az isaszegi csata

isaszeg lead

A Történelmi Animációs Egyesület és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum együttműködésének újabb gyümölcse az isaszegi csata animációs filmje, amely a Piski csata című film nyomdokait követi.

Az alkotók ismét a Napoleon Total War látványvilágát használták alapul, és elkészítették az 1848–49-es magyar szabadságharc másik fordulópontját, a dicsőséges tavaszi hadjárat döntő csatáját.

1849. április 6-án Isaszegnél a magyar sereg döntő csapást mért Windisch-Grätz és Franz von Schlik tábornokok seregére. A császári sereg kénytelen volt kiüríteni a Duna–Tisza közét, majd három újabb vereség az ország elhagyására kényszerítette. Bem József erdélyi hadjáratával párhuzamosan nyár elejére az egész országot visszafoglalta a honvéd sereg.

video

Az animációhoz rengeteg új grafikus elem született, új magyar ezredek egyenruhái, és a teljes tábornoki kar, akik neve jól cseng mindannyiunk számára: Görgey Artúr, Aulich Lajos, Klapka György és Damjanich János; ez utóbbi az animációban jól felismerhető testes alkatáról. A piski csata animációjától eltérően ebben a dokumentumfilmben bőven alkalmaztak egyéb szemléltető eszközöket is, a már megszokott térképes animációkon kívül. Megtudhatjuk belőle, hogyan nézett ki a korabeli hadseregszervezet, megismerjük a szemben álló felek hadseregeit, fegyverzetét.

Az alkotók igyekeztek teljesebb stratégiai háttérbe ágyazni az eseményt, így a térképes animációk a szabadságharc kezdetétől mesélik el a hadműveleteket és haditerveket. A piski csatával így forrhat egyetlen háborús csúcsponttá az esemény. Az isaszegi festői lankákon megörökített dráma hitelességét megint a neves hadtörténész, Csikány Tamás garantálja a nézőközönségnek.

Baltavári Tamás

• Publikálva: 2012.11.09. 14:48 • Címke: manda, csatajáték, animáció, történelem, digitalizálás