a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

A Birdman és A Grand Budapest Hotel vezeti az Oscar-jelöléseket

oscarAlejandro González Inárritu filmje, a Birdman és Wes Anderson A Grand Budapest Hotel című alkotása kapta a legtöbb, egyaránt kilenc jelölést az Oscar-díjra az amerikai filmakadémiától, amely csütörtökön Los Angelesben ismertette a rangos elismerésre esélyes alkotók és alkotások listáját.

A testület idén először hozta nyilvánosságra mind a 24 kategória jelöltjeit élő online közvetítésben. A listát két részletben Alfonso Cuarón és J. J. Abrams filmrendező, valamint Chris Pine színész és a filmakadémia elnöke, Cheryl Boone Isaacs ismertette a megjelent mintegy négyszáz újságíró jelenlétében.

A tavalyi év filmterméséből a Birdman és A Grand Budapest Hotel kilenc-kilenc jelölése mellett a Kódjátszma nyolc jelölést gyűjtött. A Clint Eastwood rendezte Amerikai mesterlövész és Richard Linklater Sráckor című filmje hat-hat kategóriában kapott esélyt az Oscar-díjra.



Idén nyolc alkotás került a legjobb film Oscar-jelöltjei közé: az iraki témájú Amerikai mesterlövész, a felnőtté válást ábrázoló Sráckor, Wes Anderson vígjátéka, A Grand Budapest Hotel, a szexuális mássága miatt meghurcolt Alan Turing második világháborús kódfejtőről szóló Kódjátszma, a Selma című polgárjogi dráma, a Stephen Hawking életét feldolgozó A mindenség elmélete és a Whiplash, amely egy fiatal dzsesszdobos és a mentora kapcsolatáról mesél.

A rendezői Oscar esélyesei között szerepel Andersonon és Inárritun kívül a Sráckort jegyző Richard Linklater, a Kódjátszmát forgató Morten Tyldum és Bennett Miller, a Foxcatcher című birkózódráma alkotója. Inárritút 2007-ben már jelölték rendezői Oscarra a Bábel című filmjéért, Millert pedig 2006-ban a Capote című életrajzi drámáért.



A színészi kategóriákban a legnagyobb meglepetést talán Meryl Streep újabb jelölése okozta: a nagyszerű filmcsillag ezúttal a Vadregény című zenés modernizált mese mellékszerepéért kaphat Oscart. A háromszoros Oscar-díjas színésznő tavaly is ebben a kategóriában volt jelölt az Augusztus Oklahomában című családi drámában nyújtott alakításáért. Ebben a mezőnyben Patricia Arquette (Sráckor), Laura Dern (Vadon), Keira Knightley (Kódjátszma) és Emma Stone (Birdman) a vetélytársa.
   
J. K. Simmons, a Whiplash-beli nagyszerű alakításáért mellékszereplőként kaphat Oscart, kihívói: Robert Duvall (A bíró), Ethan Hawke (Sráckor), Edward Norton (Birdman) és Mark Ruffalo (Foxcatcher).
  


A legjobb színésznő díját a Két nap, egy éjszaka sztárja, Marion Cotillard, A mindenség elméletében a női főszerepet alakító Felicity Jones, a Still Alice című Alzheimer-drámában játszó Julianne Moore, a Holtodiglanból Rosamund Pike vagy a Vadon című filmben fél Amerikát átszelő Reese Witherspoon kaphatja.
   
Steve Carell a Foxcatcher, Bradley Cooper az Amerikai mesterlövész, Benedict Cumberbatch a Kódjátszma, Michael Keaton a Birdman, Eddie Redmayne pedig A mindenség elmélete című filmben nyújtott játékával került be a legjobb színész kategória jelöltjei közé.


   
Az idegen nyelvű filmes mezőnyben az Európai Filmdíjat is elnyerő lengyel Ida, az orosz Leviatán, az észt Mandarinok, a mauritániai Timbuktu és az argentin Eszeveszett mesék verseng az Oscar-szoborért. A magyar nevezett, a Fehér Isten című film nem jutott fel a kategória 9 produkcióra szűkített listájára, amelyről most a jelöltek kikerültek.
   
A legjobb animációs film kategóriában Tomm Moore ír rendező Song of the Sea című meséje is díjat kaphat a japán Kaguya-hime no monogatari (Kaguja hercegnő meséje) című alkotás, a Hős6os, a Doboztrollok és az Így neveld a sárkányodat 2. mellett.


   
A forgatókönyvírók mezőnyében a legjobb eredeti forgatókönyvért a Birdman, a Sráckor, a Foxcatcher, A Grand Budapest Hotel és az Éjjeli féreg írói kaptak jelölést. Az adaptált forgatókönyvek között szerepelnek az Amerikai mesterlövész, a Kódjátszma, a Beépített hiba, A mindenség elmélete és a Whiplash írói.
   
A legjobb filmzene-kategóriában Alexandre Desplat duplán esélyes a filmakadémia elismerésére: a Kódjátszma és A Grand Budapest Hotel című filmhez komponált muzsikája révén is jelölték. A mezőnyben a Csillagok között zenéjét író Hans Zimmerrel, a Mr. Turnerhez komponáló Gary Yershonnal és Jóhann Jóhannssonnal verseng, akinek dallamai A mindenség elméletét kísérik.

A legjobb operatőri munkáért járó Oscart Emmanuel Lubezki (Birdman), Robert Yeoman (A Grand Budapest Hotel), Lukasz Zal és Ryszard Lenczewski (Ida), Dick Pope (Mr. Turner) és Roger Deakins (Rendíthetetlen) kaphatja.
   
Idén a legjobb rövid animáció szűkített Oscar-listáján szerepelt Bucsi Réka Symphony No. 42 című alkotása is, ám az öt jelölt közé nem jutott be a produkció. Az Oscart a The Bigger Picture, a The Dam Keeper, a Feast, a Me and My Moulton vagy az A Single Life kaphatja.
   
A tavaly sokat emlegetett Rendíthetetlen című második világháborús Angelina Jolie-film vagy Christopher Nolan Csillagok között című űrdrámája csupán technikai kategóriákban kapott jelölést, és Peter Jackson A hobbit-trilógiájának befejező része, Az öt sereg csatája is csak a hangvágásért kaphat Oscart.
  
A 87. Oscar-díjkiosztó gálát február 22-én rendezik a hollywoodi Dolby Színházban.

MTI 

• Publikálva: 2015.01.15. 19:18 • Címke: hír