a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

„Mire a falevelek lehullanak...”

Megemlékezés az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából – Hadszíntéren innen és túl

mire_a_levelekA Honvéd Kulturális Központ első világháborúra emlékező programsorozata a Stefánia Palotában, október 8-16. között. Az eseményen a MaNDA is részt vesz, első világháborús filmekkel és Kurutz Márton filmtörténész előadásaival.

„Mire a falevelek lehullanak, katonáink visszatérnek” – hangzott II. Vilmos császár híres kijelentése a Nagy Háború kirobbanásakor. Senki sem sejtette még akkor, hogy a hazatérésre csak négy évvel később, 1918. november 11-én kerülhet sor, amikor aláírták a tűzszüneti szerződést. A világháborút akkor még senki nem nevezte elsőnek, mert fel sem merült a gondolat, hogy megismétlődhet…

mire_a_levelek
fotó: World War in Color Photos

A több mint egyhetes, sokszínű összkulturális programsorozatot az első világháború emlékére szervezik. A háború történéseit minden egyes napra jellemző összefoglaló tematikával, előadásokkal, beszélgetésekkel, Fényírók mozija címmel magyar nagyjátékfilmek, némafilmek és dokumentumfilmek vetítésével, továbbá a korszakot idéző Budapest Jazz Orchestra koncerttel elevenítik meg. Gasztronómia és háború – pénteken ételjegyért cserébe a hátországban kapható ételekből (pl. gulyást gulyáságyúból) és italokból kínálnak menüt, vasárnap pedig családi programokkal, interaktív játszóházzal, kézműves foglalkozásokkal, bemutatókkal várnak minden érdeklődőt.

Napi témák:

Október 8. szerda
Mire a falevelek lehullanak

Október 9. csütörtök
A szövetségi rendszerek kialakulása és az I. világháború 

Október 10. péntek
A világháború kitörése, Európa és Magyarország élete a háborút megelőző években és a háborús hátország

Október 11. szombat
Hadszíntéren innen és túl

Október 12. vasárnap
Hadviselés egykor és ma

Október 13. hétfő
Az első világháború hadszínterei, csatatérkutatás

Október 14. kedd
Haditechnika az első világháborúban

Október 15. szerda
Tisztelet a hősöknek

Október 16. csütörtök
Estére indul az ezred

A program célja nem csak az emlékezés, hanem a Nagy Háború eseményeinek megismertetése magyar szemszögből. Az első világháborút gyakran nemzetközi viszonylataiban tárgyalják, a hazai történelmi és kultúrtörténeti vonatkozásai kevésbé hangsúlyosan jelennek meg a különböző fórumokon. A programsorozat előadásai arra törekednek, hogy olyan vetületét mutassuk a háborúnak és a hátország életének, amely a tankönyvekből kimaradt, minden korosztály számára érdekesen. S hogy az eseményeket még szemléletesebbé tegyék, mindezt a korszakból illetve a korszakról szóló magyar mozgóképes alkotásokkal színesítjük, tiszteletben tartva a digitális kor követelményét, miszerint mára már nincs élmény vetített kép nélkül. Így színpadi produkcióink elbeszélésben, zenében és képben egyaránt gazdagok.

Vetítések a MaNDA korabeli filmdokumentumaiból:

Október 11. szombat 10 óra
Filmtörténeti előadás: Kurutz Márton filmtörténész (MaNDA)
Korrajz: dr. Holló József ny. altábornagy
Filmklub korabeli dokumentumfilmekből, I. blokk (a vetítés 12 óráig tart)

Ferenc Ferdinánd trónörökös és Hohenberg Zsófia hercegnő (1914) 6’
Szarajevói események (1914) 3’
A Szent István csatahajó ünnepélyes vízrebocsátása (1914) 4’
Cattaro romokban (1915) 12’
Élet az egykori Zita telepen (1915) 4’
Első világháborús híradóesemények (1915) 19’
Harctéri karikatúrák (1915) 6’
József főherceg a harctéren (1915) 5’
Kenyérmező (1915) 3’
Könyörgő körmenet fegyvereink győzelméért (1915) 10’
Przemysl visszafoglalása (1915) 11’
IV. Károly király koronázása (1916) 9’

Október 11. szombat 13 óra

Filmtörténeti előadás: Kurutz Márton filmtörténész (MaNDA)
Korrajz: dr. Holló József ny. altábornagy
Filmklub korabeli dokumentumfilmekből II. blokk (a vetítés 15 óráig tart)

Bukovina felszabadítása (1917) 20’
A görzi csata (1917) 11’
Az isonzói csata (1917) 39’
Képek az első világháborúból (1917) 19’
Őfelsége látogatása a főhadiszálláson
1917. január 26-án (1917) 5’
Határszéli razzia (1918) 5’
Jótékonysági gyűjtés Budapest utcáin (1918) 2’
Károly király a 84. gyalogezrednél (1918) 3’
A királyi pár útja Szófiába és Konstantinápolyba (1918) 11’
Mária Terézia rendjel (1918) 4’
Vöröskeresztes tevékenység (1918) 11’
Debrecen népe tiltakozik a trianoni szerződés ellen (1920) 8’

További információk, részletes program itt és itt található.

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2014.10.10. 12:29 • Címke: történelem, első világháború 100, manda